Hlavní obsah

Moderní obklady do koupelen si pohrávají s fantazií

Právo, Karolina Černá

Technologie potisku umožňují převést jakoukoli předlohu na keramický obklad, a nejen na něj. Chcete v koupelně vzhled textilie, kamene, dřeva, betonu, metalické odlesky nebo ještě něco úplně jiného? Máte to mít!

Foto: Rako (4x)

Keramické obklady Garda mají povrch imitující pískovec. Decentní struktura kamene na obkládačkách dává možnost vyniknout řadě zajímavých dekorací, které série nabízí.

Článek

Nabídce koupelnových obkladů se krátkodobé módní výstřelky vyhýbají, stěny koupelny přece jen neobměňujeme každý rok. Také proto je výběr obkladů velmi pestrý, aby vyhověl vkusu a potřebám zákazníka, případně ho inspiroval k neotřelým řešením.

Foto: Jika

Výrazná série Zoom překvapí širokou barevnou škálou a intenzivním leskem, je svěží a osobitá.

Stálice posledních let

V oblibě jsou saténově hladké, reliéfní i vlnité povrchy. Volit můžeme jejich matné varianty, verze se třpytkami, klavírní lesk i tzv. lappato, které působí efektně.

Lapovaný povrch je kompromisem mezi leskem a matem. Vzniká přeleštěním mírně reliéfního povrchu tak, že vyniknou lesklé výstupky, zatímco prohlubně zůstanou matné.

Foto: Rako

Obkládaný povrch můžeme doplnit a členit reliéfními dekorativními listelami.

V posledních letech vítězí lehké pastelové odstíny, vodní modrá, pudrová růžová, zemitá zelená, hnědá, béžová, pískovcová. Křiklavé barvy si dávají pauzu, objevují se v nabídce spíše výjimečně.

V rámci jedné série i napříč jimi se klade důraz na barevné ladění tón v tónu od stěn až po dlažbu na podlaze.

Foto: Sapho

Obdélníkové keramické obklady série Elite imitují např. textury cementu.

Dekory jsou většinou drobné. V oblibě zůstává patchwork, kombinace obkladaček s různými, obvykle retro designy nebo středomořskými motivy.

Decentněji působí oblé, jemné vzory evokující krajku a ornamenty ve stylu art deco. Populární jsou také geometrické vzory, kruhy, čtverce, trojúhelníky, jejichž nápaditým poskládáním si lze pohrát s perspektivou.

Foto: Jika

Série keramických obkladů Perla je inspirována technikou majolika. Dodává koupelně jemnost, lesk navozuje pocit čistoty, modrá barva připomíná vodu.

Foto: Jika

Vzory cementových stěrek do matných verzí se dvěma typy dekorací charakterizují sérii Fly. Přechází od klidných tónů s motivem jemné krajky až po nadýchanou zlatě zdobenou, krajkovou mozaiku.

Rozměry obkladů mohou být od 20 x 20 cm, jako je tomu třeba u mozaiky, až po velkoformátové obklady s rozměrem 100 x 300 cm. Dokonalé zpracování jednoho typu (kalibrovaný, rektifikovaný obklad) umožňující minimální spáry přitom kontrastuje se záměrným dojmem ruční nedokonalé práce u jiného.

Foto: Rako

Hladkou matnou obkládačku Mano 30 x 60 cm podporuje v rustikálním vzhledu obklad ve formátu lícové cihly 30 x 7,5 cm s výraznou mačkanou strukturou a lesklým povrchem.

Tradiční keramika

Keramika u koupelnových obkladů není ničím novým, ale díky technologickým možnostem potisku se varianty jejího vzhledu znásobily. Navíc stále patří k cenově dostupným materiálům. Nevadí jí vlhkost, změny teplot, snadno se čistí, pro prostředí koupelny je ideální.

Foto: Sapho

Keramický satinový obklad Tender Decor Nostalgic (15 x 15 cm) evokuje styl art deco pudrovou růžovou a rafinovanými bílými motivy.

Obklady mohou být na povrchu ošetřeny glazurou, u slinutých obkladů v celé své tloušťce. Obkladačky a desky doplňují dekorativní prvky, které se odlišují vzorem, strukturou nebo i rozměry. Nejvyužívanější je tzv. listela, která slouží jako předěl mezi zdobným pásem obkladu v úrovni očí a volnou jednobarevnou plochou nad ním.

Foto: Rako

Série Extra podporuje řešení na míru a zároveň respektuje prostorové dispozice, individuální potřeby a styl zařízení. Keramika vyniká hladkým matným povrchem s minimální reflexí světla a bezproblémovou údržbou.

Chcete mít ve své koupelně keramický obklad a zároveň topné panely kvůli lepšímu tepelnému komfortu?

Zkuste svá přání propojit! Jsou-li obklady vyrobené ze slinuté keramiky a splňují rozměrové požadavky pro výrobu sálavého panelu, kontaktujte autorizovaného prodejce. Ten posoudí, zda je možné ze zvoleného typu obkladu vyrobit sálavý topný panel a pokud ano, předá požadavek do výroby.

Design koupelny tak zůstane sladěný do posledního detailu, topný keramický panel dokonale splyne s okolním obkladem.

Další materiály

Skleněné obklady, přesněji obklady z grafoskla, mohou vytvořit atraktivní umělecká díla o velikosti až 1,45 x 2,80 m.

Grafosklo vzniká laminací speciální fólie s dekorem nebo textilie odolné vůči vysoké teplotě (např. 100 % bavlna) pod kalené sklo, které je až pětkrát odolnější vůči bočním nárazům než sklo obyčejné. Materiál odolává vlhkosti a vysokým teplotám, díky hladkému povrchu a absenci spár se snadno čistí.

Povrch skla lze speciálně upravit, aby byl odolnější proti srážení vlhkosti a tvorbě vodního kamene.

Foto: J. A. P.

Koupelnový obklad z grafoskla s potiskem je odolnější vůči poškození než sklo obyčejné. Díky hladkému povrchu a absenci spár se snadno čistí.

Dekorativní panely z MDF desek vynikají plastickými motivy frézovanými do úzkých příčných linií, nebo naopak svislých proužků. Vyfrézování působí efektně především při nasvětlení panelu, kdy vynikne stínování. Další variantou dekorování panelů je digitální potisk.

Foto: Trachea

Dekorativní panely z MDF desek jsou atraktivní plastickými frézovanými motivy, které lze sladit s nábytkovými dvířky.

Kámen tvrzený (technický) tvoří z 90 % přírodní suroviny (např. křemen), které jsou doplněné o barevné pigmenty a pryskyřici. Na rozdíl od přírodního kamene, akrylátu nebo dřeva disponuje mnohem větší tvrdostí i odolností proti mechanickému poškození, nízkou nasákavostí.

Hra s optikou

Malou koupelnu pocitově zvětšíme, když ji obložíme většími obkladovými deskami. Pro lepší efekt je doplníme podlahovými dlaždicemi stejných rozměrů a shodné barvy, s níž by měl rezonovat i odstín spár. Ideální je, když svislé spáry na stěně navazují na spáry na podlaze.

Barevné sloupce z obkladaček vedené od stropu k podlaze mají na stěně prodlužovací efekt. Výrazný obkladový pás v úrovni koupelnového zařízení a nábytku opticky sníží vysoký strop.

Lesklé a světlé povrchy prostor opticky rozšiřují. Tmavší syté barvy, mozaiky, barevné dělicí prvky, malé rozměry obkladaček (30 x 30 cm a menší) prostor člení, zmenšují.

Jeho údržba je přitom snadná. Do koupelny vnese luxusní vzhled a eleganci, na výběr je mnoho barevných odstínů i formátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám