Hlavní obsah

Po řece plující koloniální hotel nebyl tím, čím se zdál být

Novinky, Jana Nesvadbová

Zarážející pohled se naskytl turistům čínského města Čchung-čching ve střední části země. Ač nemohli uvěřit svým očím, po řece Jang-c’-ťiang před sebou dvojice remorkérů tlačila pětipatrový dům, jenž svým vzhledem připomínal hotel v koloniálním stylu. Anebo, že by to bylo jinak?

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínská restaurace plující po řece Video: AP

 
Článek

Reportéři agentury AP se ve skutečnosti stali svědky málo obvyklé události. Kvůli blíže neupřesněným regulačním opatřením bylo třeba přemístit níže po toku řeky nikoli hotel, ale restaurační loď. Protože není vybavena vlastními motory, musela jí s přesunem pomoci tlačná plavidla.

Na plovoucí restaurace či hotely je možné v Číně narazit v mnoha velkých městech. Konečně, takové podniky lze objevit například i v Praze. V Číně však mají obvykle typický asijsky živý vzhled. Zdobí je charakteristické střechy s prohnutými rohy pokryté prejzovou krytinou v sytých barvách. Boky těchto podniků jsou pak rovněž často natřené živými barvami, nezřídka červenou.

Výjimečná je proto především podoba této restaurace, neboť ta oku Evropana na první pohled připomíná hotel v koloniálním stylu. Jeho umístění by proto čekal spíše v některém z indických či afrických měst, anebo dost možná na břehu Mississippi. Na záběrech lze dobře rozeznat balkony na jeho „fasádách” stíněné oblouky.

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Teprve až snímek zakotvené restaurace ve večerních hodinách odhaluje, že i tento podnik je barevně nasvícen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám