Hlavní obsah

U příležitosti oslav století republiky se otevřou slavné meziválečné stavby

Novinky, nes

V den oslav 100. výročí vzniku Československa, 28. října, zpřístupní v Praze organizace Open House Praha veřejnosti některé architektonicky významné prvorepublikové budovy. Projekt nese název Architektura první republiky.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Jednou z památek, jež se v neděli otevřou veřejnosti, bude i kostel Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Článek

Organizace zpřístupnila veřejnosti zdarma v průběhu letošního roku po celé republice již více než dvacet prvorepublikových (meziválečných) staveb, v neděli pak akce vyvrcholí a zájemci si budou moci prohlédnout skutečné architektonické skvosty vytvořené ve stylech, jež se v období první republiky uplatňovaly v naší zemi.

Pořadatelé slibují představit známá i méně známá díla architektů Josefa Gočára, Jožeho Plečnika, Pavla Janáka a dalších. Většina budov bude přístupná po celý den zdarma bez nutnosti předchozí rezervace.

Výjimkou jsou církevní stavby, které z důvodů dopoledních mší a bohoslužeb uvítají návštěvníky až v odpoledních hodinách.

Objekty zpřístupněné v neděli 28. října
Dům zemědělské osvěty na Vinohradech, architekt Josef Gočár
Husův sbor Vinohrady, architekt Pavel Janák
Husův sbor Vršovice, architekt Karel Truksa
Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně na Vinohradech, architekti Jože Plečnik a Otto Rothmayer
Kostel sv. Václava ve Vršovicích, architekti Josef Gočár a Alois Wachsman
Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR na Františku, architekt Josef Fanta
Palác Metro a Divadlo Image na Národní třídě, architekt Bedřich Tesař (původní neorenesanční palác), František Kavalír (přestavba ve stylu art deco), Karel E. Ort (pasáž a kino)
Tyršův dům na Malé Straně (včetně Michnova paláce), architekt František Krásný (přestavba a dostavba)

Vycházky s architekty

Doprovodný program doplní komentované procházky s architekty Petrem Kučerou a Zdeňkem Lukešem po Vršovicích, Vinohradech i Babě a dále speciální prohlídky pro děti i neslyšící.

Komentované procházky s architekty jsou zpoplatněny a je třeba se na ně předem registrovat na stránkách Open House Praha.

Parník Vyšehrad

Jako bonus přichystali organizátoři pro zájemce možnost prohlídky letos čerstvě zrekonstruovaného parníku Vyšehrad. Je to nejstarší a největší kolesový parník v Čechách, na vodu byl poprvé slavnostně spuštěn v roce 1938 a nesl tehdy jméno prvního československého prezidenta, Tomáše G. Masaryka.

K vidění budou jeho technické prostory včetně původního parního stroje a kotelny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám