Hlavní obsah

Solitérní pracovna září do noci jako malý maják

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není-li v rodinném domě vhodné místo pro pracovnu, může být jednodušší postavit ji na zahradě. Je to praktické například v rodině s malými dětmi, které přes den hlučí, přičemž je večer třeba zachovávat ticho, aby je nic nebudilo. Taková pracovna nabídne přes den soukromí a klid a večer pak její okna svítí do tmy jako takový malý soukromý maják.

Foto: Stephen Schauer

Pracovna za večerů září do okolí svými okny jako maják.

Článek

Právě slovem Maják (Lighthouse) pojmenovali svůj projekt kanceláře na zahradě američtí architekti Kagan Taylor a Justin Rice z losangeleského studia Knowhow Shop. Jejich dílo už na první pohled upoutá hravým tvarem. Namísto fádního kvádru navrhli totiž pracovní příbytek s mnoha fasetami, takže připomíná malý drahokam, který jako by se na jejich dvůr odněkud zakutálel.

Foto: Nephew LA

Za nocí prozrazuje přítomnost maličkého domku na zahradě či na dvorku i rozzářený světlík.

Jak sami autoři říkají, spíše než jako architekti při plánování domu si připadali jako designéři, kteří navrhují nový kus nábytku.

Foto: Stephen Schauer

Křídlo dveří se otevírá pomocí dvojice čepů.

Interiér externí pracovny nabízí svým dvěma uživatelům příjemný komfort 14 čtverečních metrů, což je obdoba jednoho přiměřeně velkého pokoje.

Foto: Stephen Schauer

Atypický tvar nemá jen domek, ale i dveře. Žádný jejich roh nemá pravý úhel.

Zajímavé bylo ovšem od začátku projektu technické řešení kanceláře. To, že ji navrhovali pro své vlastní potřeby, jim umožnilo soustředit se především na zkoušení nových konstrukčních metod a postupů. Mnoho osvědčených zažitých prvků proto mohli vypustit a hledali místo nich jiné, z nových oblastí. Atypické jsou už recyklované vstupní dveře z douglasky, které nemají jediný pravý úhel.

Foto: Stephen Schauer

Pracovna nabízí svým uživatelům 14 čtverečních metrů plochy.

Foto: Stephen Schauer

Jen málokteré stěny uvnitř pracovny jsou na sebe kolmé.

Specialitou je otevíratelný světlík ve stropě, jenž je vyroben z materiálů běžně používaných na stavbu lodí, ovšem některé detaily jsou inspirované prosklením střech automobilů. Vlastní stěny kanceláře jsou tvořené konstrukčními izolovanými panely (SIP) s laminátovým povrchem, které jsou ovšem spojované „neviditelně” a bez jakýchkoli přesahů či překryvů.

Foto: Stephen Schauer

S pravými úhly záměrně autoři pracovny šetřili i při návrhu poliček.

Skutečnou zajímavostí je ovšem způsob, jakým je kancelář položena na dvorku. Nemá totiž klasické základy, spočívá na podvozku s kolečky, který byl původně určený pro přepravní kontejnery. Díky tomu je v případě potřeby možné kancelář na pozemku poposunovat.

Foto: Knowhow Shop

Půdorys pracovny

Název maják nebyl zvolen náhodně. Zahrnuje v sobě konstrukční systém opřený o lehké prefabrikované panely spojené do celku na místě, tedy s minimálním dopadem na pozemek, i teplé světlo, které se z jeho oken line za nocí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám