Hlavní obsah

Dům nabídl rodině větší prostor k bydlení v souladu s přírodou

Když klienti oslovili architekty, měli již koupený pozemek v malé obci, východně od Prahy. Již několik let v ní žili a věděli, že jim poskytne přesně to, co chtějí. Tedy rychlé spojení do hlavního města příměstským vlakem, klid a dostatek zeleně. Do pozemku se pak architekti, stejně jako oni, ihned zamilovali.

Foto: Jan Vrabec a časopis Bydlení mezi panely

Za hradbou vzrostlých stromů stojí vysněný dům.

Článek

Když se klient a architekt shodnou na podobě domu, a navíc je oba osloví vybraný pozemek, máte jistotu, že výsledná stavba i zahrada v sobě spojí to nejlepší.

Foto: Jan Vrabec a časopis Bydlení mezi panely

V prostoru domu zaujme masivní stůl s filigránskými židlemi.

Rovný pozemek s tisem uprostřed

V původní zástavbě drobných domků za hradbou vzrostlých stromů byl malý rovný pozemek uprostřed s velikým tisem doslova malým zjevením.

Foto: Jan Vrabec a časopis Bydlení mezi panely

Velký pokoj s vchodem na obytnou terasu.

„Věděli jsme, že chceme zahradu maximálně zachovat a nepokácet ani jeden strom. Dokonce i onen tis se podařilo během stavby deponovat na jiném místě pozemku a nyní je součástí přední části zahrady,“ doplňuje architektka Alžběta Vrabcová, ze studia DMAE Architects.

Experiment architektů

Čtyřčlenná rodina si přála navrhnout dům, který by dokázal udržet všechny členy pohromadě. Nechtěli, aby děti byly v jedné části a rodiče ve druhé.

Foto: Jan Vrabec a časopis Bydlení mezi panely

Srdcem obytného prostoru je bílá pohovka a televizní stěna.

Vzhledem k tomu, že v obci byly přísné regulativy zastavěnosti pozemku, rozhodli se architekti pro malý experiment.

Semkli se kolem srdce domu

A v čem experiment spočívá? Středem dispozice je obývací pokoj, ze kterého lze vstoupit na dvě strany zahrady, a to jak na přední, tak do zadní části čistě soukromé. Okolo něho se jako do prstence řadí jednotlivé místnosti.

Foto: Jan Vrabec a časopis Bydlení mezi panely

Textilní doplňky, například různobarevné polštáře, dotvářejí příjemnou atmosféru.

Je jistě zajímavé, že díky tomuto neobvyklému uspořádání vznikla dispozice, ve které není žádná chodba v tom pravém smyslu slova, tedy žádné hluché místo. „Nabídli jsme rodině maximální možné využití zastavěnosti pozemku a rodinu semkli okolo srdce domu,“ vysvětluje architekt Michal Kunc z Ateliéru Kunc Architects.

Každá fasáda originálem

Dům je jednopodlažní zděná stavba, kombinovaná s monolitickým stropem. Vzhled střechy stavby byl velmi důležitý již při návrhu, jelikož obec požadovala šikmou střechu. Proto vznikla střecha, která má dva pomyslné vrcholy a jejíž tvarování ovlivnilo i fasády domu.

Foto: Jan Vrabec a časopis Bydlení mezi panely

Střídmě zařízená ložnice se zajímavým použitím velkoplošné fotografie.

V kombinaci s různými výškami oken, rytmickým střídáním bílé a dřevěné vznikly fasády domu, které jsou každá originálem.

Dominantou je okno dětského pokoje

Dominantu pak tvoří okno velkého dětského pokoje otočeného do zahrady, kde je vystoupání střechy využito i v interiéru, jde tedy o jediný převýšený pokoj v domě.

Foto: Jan Vrabec a časopis Bydlení mezi panely

V koupelně je zajímavě řešené dvojumyvadlo.

Černou barvu najdete v detailech

„Protože domy navrhujeme vždy jako jeden celek, tedy z interiéru ven, byl součástí naší práce i návrh interiéru domu. Byly zvoleny jemné tóny bílé, krémové, šedé a jako jemnou linkou, která vše uzavírá, byla vybrána černá, která najdete v detailech interiéru, na světlech, polštářích, prostírání a podobně,“ popisují Alžběta Vrabcová a Michal Kunc.

Foto: Jan Vrabec a časopis Bydlení mezi panely

Svým tvarem zaujme vana se sprchou.

Foto: Archiv architektů a časopis Bydlení mezi panely

Půdorys domu

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Technické informace

Obytná plocha: 156 m2 (bez teras)

Zastavěná plocha: 195 m2 (včetně teras a stávajícího objektu garáže)

Plocha pozemku: 998 m2

Reklama

Související články

Kouzlení s místnostmi v panelovém bytě

Dispozice rozmístění místností bytů v typizovaném panelovém domě je daná umístěním instalační šachty. Přesto lze v některých případech v rámci rekonstrukce...

Výběr článků

Načítám