Když se klient a architekt shodnou na podobě domu, a navíc je oba osloví vybraný pozemek, máte jistotu, že výsledná stavba i zahrada v sobě spojí to nejlepší.

V prostoru domu zaujme masivní stůl s filigránskými židlemi.

V prostoru domu zaujme masivní stůl s filigránskými židlemi.

FOTO: Jan Vrabec a časopis Bydlení mezi panely

Rovný pozemek s tisem uprostřed

V původní zástavbě drobných domků za hradbou vzrostlých stromů byl malý rovný pozemek uprostřed s velikým tisem doslova malým zjevením.

Velký pokoj s vchodem na obytnou terasu.

Velký pokoj s vchodem na obytnou terasu.

FOTO: Jan Vrabec a časopis Bydlení mezi panely

„Věděli jsme, že chceme zahradu maximálně zachovat a nepokácet ani jeden strom. Dokonce i onen tis se podařilo během stavby deponovat na jiném místě pozemku a nyní je součástí přední části zahrady,“ doplňuje architektka Alžběta Vrabcová, ze studia DMAE Architects.

Experiment architektů

Čtyřčlenná rodina si přála navrhnout dům, který by dokázal udržet všechny členy pohromadě. Nechtěli, aby děti byly v jedné části a rodiče ve druhé.

Srdcem obytného prostoru je bílá pohovka a televizní stěna.

Srdcem obytného prostoru je bílá pohovka a televizní stěna.

FOTO: Jan Vrabec a časopis Bydlení mezi panely

Vzhledem k tomu, že v obci byly přísné regulativy zastavěnosti pozemku, rozhodli se architekti pro malý experiment.

Semkli se kolem srdce domu

A v čem experiment spočívá? Středem dispozice je obývací pokoj, ze kterého lze vstoupit na dvě strany zahrady, a to jak na přední, tak do zadní části čistě soukromé. Okolo něho se jako do prstence řadí jednotlivé místnosti.

Textilní doplňky, například různobarevné polštáře, dotvářejí příjemnou atmosféru.

Textilní doplňky, například různobarevné polštáře, dotvářejí příjemnou atmosféru.

FOTO: Jan Vrabec a časopis Bydlení mezi panely

Je jistě zajímavé, že díky tomuto neobvyklému uspořádání vznikla dispozice, ve které není žádná chodba v tom pravém smyslu slova, tedy žádné hluché místo. „Nabídli jsme rodině maximální možné využití zastavěnosti pozemku a rodinu semkli okolo srdce domu,“ vysvětluje architekt Michal Kunc z Ateliéru Kunc Architects.

Každá fasáda originálem

Dům je jednopodlažní zděná stavba, kombinovaná s monolitickým stropem. Vzhled střechy stavby byl velmi důležitý již při návrhu, jelikož obec požadovala šikmou střechu. Proto vznikla střecha, která má dva pomyslné vrcholy a jejíž tvarování ovlivnilo i fasády domu.

Střídmě zařízená ložnice se zajímavým použitím velkoplošné fotografie.

Střídmě zařízená ložnice se zajímavým použitím velkoplošné fotografie.

FOTO: Jan Vrabec a časopis Bydlení mezi panely

V kombinaci s různými výškami oken, rytmickým střídáním bílé a dřevěné vznikly fasády domu, které jsou každá originálem.

Dominantou je okno dětského pokoje

Dominantu pak tvoří okno velkého dětského pokoje otočeného do zahrady, kde je vystoupání střechy využito i v interiéru, jde tedy o jediný převýšený pokoj v domě.

V koupelně je zajímavě řešené dvojumyvadlo.

V koupelně je zajímavě řešené dvojumyvadlo.

FOTO: Jan Vrabec a časopis Bydlení mezi panely

Černou barvu najdete v detailech

„Protože domy navrhujeme vždy jako jeden celek, tedy z interiéru ven, byl součástí naší práce i návrh interiéru domu. Byly zvoleny jemné tóny bílé, krémové, šedé a jako jemnou linkou, která vše uzavírá, byla vybrána černá, která najdete v detailech interiéru, na světlech, polštářích, prostírání a podobně,“ popisují Alžběta Vrabcová a Michal Kunc.

Svým tvarem zaujme vana se sprchou.

Svým tvarem zaujme vana se sprchou.

FOTO: Jan Vrabec a časopis Bydlení mezi panely

Půdorys domu

Půdorys domu

FOTO: Archiv architektů a časopis Bydlení mezi panely


Může se Vám hodit na službě Firmy.cz: