Hlavní obsah

Dominantním prvkem elegantního bytu se stala interiérová zahrada

Dokonalá harmonie tvarů a barev z rukopisu talentované ukrajinské architektky Olhy Woodové poukazuje, jak moc může být ukrajinský design světový.

Foto: Andrey Avdeenko

Starorůžová barva je volbou vytříbeného vkusu a citu pro detail. Architektka tím akcentovala ženský element v interiéru.

Článek

Když před dvěma lety architektka Olha Woodová navrhla pro mladého muže, pendlujícího mezi Ukrajinou a Lotyšskem, interiér v minimalisticky koncipované rezidenci Penthouse v centru Kyjeva, netušila, že nepůjde o jedinou spolupráci.

Foto: Andrey Avdeenko

Ruch velkoměsta versus přírodní elementy jsou otisknuty do interiéru prostřednictvím přiznaných betonových panelů a nestandardní interiérové zahrady.

Dva roky po úspěšném dokončení se znovu setkali, a to za účelem návrhu bydlení pro klientovu matku ve shodném developerském projektu s obdobnou dispoziční koncepcí i okouzlujícím panoramatickým výhledem.

Zadání bylo konkrétní – vytvořit příjemně barevný interiér pro jednu osobu včetně interiérové zahrady, místa pro praktikování jógy a prostoru, kde bude umístěna pohovka a další zázemí pro hosty.

Foto: Andrey Avdeenko

Herringbone je vzor s výrazným využitím tvaru písmena V, bývá součástí rukopisu architektů, kteří se rádi vracejí ke klasice a mají cit pro vizuální textury. V tomto případě je využití dekoru rybí kosti na podlaze optickým pohlazením.

Architektka využila pohledů, které nabízí dvacáté osmé poschodí, a přirozeného světla proudícího centrálními okny, podél kterých vznikla interiérová zahrada se zelenou trávou Rhipsalis.

Zcela přirozeně

Co se však architektka rozhodla pozměnit, byla původní dispozice. Pomocí příček vytvořila plynulé oddělení obytných zón, aniž by prostor radikálně uzavřela.

Spojujícím prvkem napříč celým interiérem se stalo třešňové dřevo, které zaznívá nejen prostřednictvím velkoplošného vestavného nábytku, ale také díky obložení zdí. Svou barevností i strukturou krásně interiér změkčuje a zútulňuje. Navíc velmi dobře ladí s širokým spektrem barev. Autorka právě pro tento byt zvolila růžový a zelený odstín.

Foto: Andrey Avdeenko

Kyjev je vyhlášený velkým množstvím rozlehlých parků a přemíry zeleně napříč celým městem. Krásy této metropole, často označované jako evropský New York, lze velkými prosklenými plochami sledovat dvacet čtyři hodin denně sedm dní v týdnu.

Druhý, dubový dřevodekor nehraje prim, ale je také využitý ve velkých plochách, a to jako pokládka podlahy ve vzoru rybí kosti. Třetím plošným materiálem je překližka využitá převážně v koupelně.

K velkým dřevěným plochám autorka zvolila solitérní kusy nábytku. I s tímto výběrem projevila velký cit pro tvarosloví. Doslova si pohrála s kompozicí nábytku z portfolia vybraných nábytkářských velikánů.

Foto: Andrey Avdeenko

Pro hlavní obytný prostor zvolila solitérní kuchyňský ostrov od prestižní značky Bulthaup a dominantní pohovku od Morosa, to vše doplnila dekorativními svítidly Muffins od české designérky Lucie Koldové a izraelského designéra Dana Yeffeta.

Ložnici a prostor pro hosty pak oddělila příčkami, volně stojícími velkoplošnými stěnami s nikami z třešňového dřeva a ovládacími závěsy SmartHouse.

Volbou textilního rozdělení ložnice a hostinské části chtěla docílit volného, vzdušného, až poetického řešení v jinak velmi přesném a pravidelném zařízení.

Foto: Andrey Avdeenko

Také v ložnici je využita ideální kombinace velkoplošného nábytku, který v tomto případě vytváří pomyslné oddělující příčky, a solitérních kusů (B & B Italia), dekorativní koberec s akcentujícím odstínem růžové (Designers Guild).

Ložnice je vybavena převážně nábytkem od B & B Italia, v hostinské zóně jsou rozkládací pohovka a křeslo od italské značky Gervasoni. Pro komfort paní majitelky a případné návštěvy architektka v bytě vytvořila jednu koupelnu s toaletou, a navíc jedno WC pro hosty.

Ve wellness duchu

Dominantou koupelny jsou dlaždice od dánskoitalské značky Made a mano, které architektka využila pro vytvoření geometrické šedobílé mozaiky.

Foto: Andrey Avdeenko

Do koupelny určené pro majitelku byl k volně stojící vaně od značky Agape na míru vyroben integrovaný příruční stolek KEG (design Olha Wood) od značky Plaii.

Dekorativní obklad pokrývá sprchovou stěnu, překližkové stěny a dubová přepážka oddělují sekci s vanou, toalety a také velkoryse koncipovanou celoprosklenou solitérní šatnu od italského výrobce Poliform. Tím architektka završila výběr toho nejlepšího, co vyhlášená nábytkářská impéria dokážou nabídnout.

Foto: Andrey Avdeenko

Jak to vidí architektka Olha Woodová

„Ačkoli jde o novostavební projekt, musela jsem řešit nerovnosti stěn. V případě, že bych se nechtěla pouštět do těchto stavebních prací, musela bych ustoupit od velkoplošné koncepce. Naštěstí mám v týmu kvalifikovaného malíře, který si s omezením skvěle poradil a umožnil mi realizovat vizi,“ říká významná ukrajinská architektka, která kromě interiérového studia v Kyjevě působí také v estonském Tallinnu.

K sérii realizačních úskalí dodává: „Ani zařizování solitérním nábytkem nebylo úplně snadné, velké úsilí jsme museli vynaložit například při instalaci luxusního kuchyňského ostrova, který jsme museli dovnitř dopravit při výměně oken prostřednictvím speciální služby.“

Olha většinou nevolí cestu nejmenšího odporu, proto je výsledný efekt více než dokonalý.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Veronika Motyčková, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám