Hlavní obsah

Japonský design inspiruje tvarovou čistotou a jednoduchostí

Novinky, tnk

Minimalistický japonský styl má mnoho předností. Předně do interiéru nemusíte kupovat mnoho nábytku. Díky tomu je i péče o takový relativně málo vybavený byt celkem jednoduchá. Protože v interiéru není mnoho výrazných prvků, máte navíc možnost se plně soustředit na lidi, kteří v něm pobývají, aniž by vás něco rušilo.

Foto: Black By Design, Go Modern Furniture (2x)

Interiér zařízený v japonském stylu je velmi střídmý a decentní.

Článek

V poslední době si hodně lidí vybírá uměřený minimalistický styl jako alternativu ke konzumnímu životu. Jeho mistry jsou právě Japonci. Jejich kultura střídmosti a uměřenosti má letitou tradici a je rozhodně velkou inspirací pro ty, kdo nechtějí žít zahlceni věcmi.

Západní snaha zaplňovat prostor věcmi a nábytkem je v tomto stylu rozhodně tabu. Tvar prostoru a jeho světelné podmínky mají sólo.

Foto: Cloudberry Living, Chaplins Furniture

V japonském interiéru platí, že míň je víc.

Většina nábytku v japonských interiérech má jednoduché a nadčasové tvary. Z materiálů Japonci fandí hlavně přírodním. V jejich domovech tak najdete hodně dřeva, porcelánu, bavlněných textilií a světlé barvy.

Foto: Blackbird London, Lime Lace

Vsaďte na minimum nábytku a dekorací.

Mnoho lidí, kteří si tento styl oblíbili, je ovlivněno zen buddhismem, který do Japonska pronikl z Číny. Jeho součástí je učení o soustředěném spočívání a meditace, které minimalistické interiéry rozhodně podporují.

Vyhnout byste se tak v prostoru měli všemu, co by na vaši mysl působilo rušivým dojmem.

Foto: Go Modern Furniture

Pohovky mají jiný vzhled než ty naše. Jejich linie jsou elegantní.

Pro japonskou kulturu jsou typické čajové rituály. Právě čajový servis je tak jednou z výrazných dekorací, na kterých se v takovém interiéru rozhodně nešetří.

Servírování se opět nese v přírodním duchu. Uplatnění proto najde dřevo, bambus, korek, bavlna.

Foto: iDecorate

Japonci milují čaj, trendy nádobí na jeho servírování proto nesmí chybět.

Pozornost se vyplatí věnovat i servisu určenému k servírování japonského pokrmu sushi. Nebojte se trochu odvázat a nabídněte ho hostům na netradičních talířích a podnosech. Držte se ale jednoduché barevnosti a zapomeňte na příliš dekorované talíře. Nestárnoucí klasikou je bílý porcelán.

Foto: Smithers of Stamford

Moderní způsob servírování suši zpestří minimalistické stolování.

Pokud se necháte tímto interiérovým stylem inspirovat, přinese vám to předně výhodu, že nebudete muset sledovat trendy v designu. Vyhnete se i nutnosti neustále nakupovat a pečovat o nábytek.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám