Hlavní obsah

Rodný dům Harryho Pottera je slavný, ani tak jej nikdo nechce

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům ze 14. století v anglické vesničce Lavenham patří bez nadsázky k těm nejfotografovanějším na celých britských ostrovech. Neproslavila jej ale výrazná historická fasáda z cihel a trámů, světovou proslulost mu zařídili až filmaři. Právě on se totiž ve filmové sáze o Harrym Potterovi stal rodným domem malého kouzelníka. Navzdory jeho popularitě však není o jeho koupi takový zájem, jak by si majitelé přáli.

Foto: Profimedia.cz

Dům v Lavenhamu na první pohled upoutá pozornost už svou fasádou, která se přímo nabízela k tomu, aby se objevila v nějakém filmu. Protože to bylo v sérii o Harrym Potterovi, přicházejí do anglické vesničky davy fanoušků.

Článek

Ač je vesnice Lavenham v hrabství Suffolk nevelká, je mezi kunsthistoriky dobře známá právě velkým počtem dochovaných historických domů. Dům nazvaný De Vere House zde tedy není žádnou výjimkou. Naopak, stojí v ulici, kde je podobných objektů hned řada. Od ostatních se ovšem na první pohled liší.

Jako jediný má totiž fasádu rozčleněnou dřevěnými, mnohdy detailně vyřezávanými trámy, mezi nimiž jsou cihly seskládané velice nezvykle do vzoru rybí kosti. Na první pohled tak působí nejenom starobyle, ale zároveň svým způsobem možná i trochu hrozivě či strašidelně. Není proto pochyb o tom, proč si jej filmaři vybrali.

Foto: Profimedia.cz

Interiér domu je rozdělen do dvou částí. Jedna slouží majitelům k bydlení, druhou pronajímají.

Dům, kde se narodil Harry Potter
Znalci díla J. K. Rowlingové vědí dobře, že rodina Potterových bydlela ve vesničce Godrikův důl a že se zde ukrývala před zlým kouzelníkem lordem Voldemortem, který se snažil malého Harryho zavraždit. Díky zradě se o útočišti Potterových dozvěděl, ale když vyslal na chlapce smrtící kletbu, zachránila jej matka, která se obětovala místo něj. Voldemort zabil i Harryho otce, malé dítě se mu už ale zabít nepodařilo. Právě lavenhamský dům De Vere se tak ve filmovém zpracování, konkrétně v dílu Harry Potter a Relikvie smrti - část 1., stal místem, kde se dramatická scéna odehrála.
Foto: Profimedia.cz

V interiéru zůstaly zachované některé historické prvky, jako například dřevěné stropní trámy.

A také není překvapením, že se jeho majitelé snažili náhlé popularity využít při jeho prodeji. Není totiž turistický průvodce, který by se o něm nezmínil. Rovněž tak jej lze objevit na mnoha serverech věnovaných čarodějnickému učni.

Foto: Profimedia.cz

Dům je zapsán na Seznamu budov zvláštního architektonického nebo historického významu 1. stupně, což znamená, že má výjimečnou historickou hodnotu, prakticky to ovšem rovněž silně omezuje majitele při jejich snaze jej upravovat či modernizovat.

Zdá se ovšem, že jeho cena byla při prodeji poněkud nadsazena. Jak upřesňuje server zaměřený na reality Mansion Global, dům se na trhu objevil už v červnu roku 2017.

Majitelé za něj tehdy požadovali 995 tisíc liber, tedy v přepočtu necelých 29 miliónů korun. Ani po roce se však kupec neobjevil, a tak je dům na prodej za sníženou cenu - 950 tisíc liber, respektive 27,4 miliónu korun.

Jak ovšem zdůraznila Caroline Edwardsová z realitní agentury Carter Jonas, která prodej zprostředkovává, dům je velice zajímavý i bez jakéhokoli odkazu k filmu. Komu by nestačila jeho architektura - v interiéru jsou to dosud zachované stropní trámy, nástěnné malby i kamenné točité schodiště s madlem zábradlí vyřezávaným z cihel - jistě jej osloví jeho historie.

Foto: Profimedia.cz

Dům je v současné době rozdělen do dvou částí, budoucí majitel jej ale může kdykoli propojit do jediné domácnosti.

Bohatá historie
Své jméno dům získal po rodu Johna De Vere, jenž jej nechal postavit a proslul jako vůdce rodu Lancasterů zapojeného do tzv. Války růží. Tehdy objekt ovšem sloužil jako lovecká vila a dle dochovaných informací zde měl být svého času hostem i anglický král Jindřich VII. I proto je dům zapsán na Seznamu budov zvláštního architektonického nebo historického významu 1. stupně.
Foto: Profimedia.cz

K domu patří i zahrada přetékající zelení.

V současné době je dům tvořen dvěma samostatnými částmi, které lze ovšem propojit do jednoho celku a vytvořit tak velký rodinný dům.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

V jedné části jsou dvě ložnice, dvě koupelny, kuchyň a společenské prostory. Současný majitel tuto část pronajímá. Druhá část domu slouží majitelům jako hlavní obytný prostor. Je zde čtveřice ložnic, jídelna, kuchyň a obývací pokoj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám