Hlavní obsah

Nákladní auto či vagón? Proč ne. I tak může vypadat kancelář

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zařízení pracovního prostředí investiční společnosti Ventures Garden Group z nigerijského města Ikeja se v mnohém liší od běžných kanceláří, jak je ve spoustě firem zaměstnanci znají. Kromě tzv. otevřené části nabízí původní skladištní budova i samostatné místnosti s prosklenými stěnami, ale také například torzo vyřazeného nákladního auta. Vše má přitom jediný účel - zvýšit produktivitu zaměstnanců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Designér Remi Dada používá netradiční recyklovatelné materiályVideo: Reuters

 
Článek

Návrh designu kanceláří, ve kterých pracuje dohromady 300 lidí, vytvořil místní 32letý designér Remi Dada se svou společností Spacefinish.

Právě pro velký počet lidí pracujících na jednom místě, ale rozličným způsobem, s rozličnými potřebami a vyžadujících pro svou práci rozličnou míru soukromí či jen ticha, vymyslel architekt několik typů prostředí, které zaměstnanci mohou využívat.

Pracoval přitom s materiály, které jsou v jeho zemi snadno k sehnání. Je to například recyklované dřevo, kov, přepravní kontejner, anebo torzo nákladního automobilu či vyřazený vagón.

Kanceláře tak nabízejí tradiční otevřený prostor s několika řadami stolů, za nimiž lidé sedí vedle sebe, větší soukromí nabízejí kanceláře přimknuté ke zdem původní skladištní budovy a hledící do společného prostoru prosklenými stěnami.

Odpočinek v plástvích a vagónu

V centrální části je možné objevit dřevěný prvek připomínající včelí plástve. Vytvořené šestiboké polstrované otvory vyzývají k odpočinku nebo třeba jen k neformálnímu popovídání. Naprosté soukromí pro jednání pak nabízí vyřazený kontejner, prospat se může člověk po dlouhém pracovním zápřahu v kabině nákladního vozu.

Využity jsou i plochy ve výškách, kde jsou rovněž posezení pro méně formální rozhovory. Anebo si sem může přijít s laptopem prostě ten, kdo chce mít na práci klid a nepotřebuje nutně pracovat u stolu.

„Mnoho lidí k nám přichází s tím, že chtějí mít na práci svůj vlastní prostor, protože na něj jsou zvyklí. Proto jsme zde nechali vytvořit několik takových 'kapes', kam se lidé mohou zavřít, anebo mohou jít do knihovny vzadu a tam mohou pracovat v naprostém tichu. Je tu také několik koutků, kam si můžete zajít a být jen sám. Pro management jsou určeny samostatné kanceláře, ovšem jsou prosklené, takže to není žádné skrývání se jednoho před druhými. V naší firmě si potrpíme na transparentnost a otevřenost, což chceme praktikovat i v případě našich kanceláří,” vysvětlila pro agenturu Reuters Yembra Nicholesová, finanční ředitelka Ventures Garden Group.

Anketa

V jakém prostředí se vám nejlépe pracuje?
Mám rád/a open space
0 %
Upřednostňuji samostatné kanceláře pro pár lidí
42,9 %
Na práci potřebuji klid. Jsem rád/a sám/sama
42,9 %
Líbilo by se mi nějaké zajímavější prostředí, klidně s nevšedními prvky
0 %
Je mi to jedno, hlavně když bude fungovat všechno zařízení tak, jak má
0 %
Nepracuji v kanceláři, je mi to jedno
14,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám