Vilu navrhli architekti z ateliéru Europrojekta, kteří ji společně s majiteli také do soutěže přihlásili.

Konstrukce domu
Dům je vystaven na betonových základových pasech, jeho zdi jsou ovšem cihlové, zateplené minerální vatou. Dvoupodlažní dům má monolitické železobetonové stropy i schodiště, nosné sloupy jsou ze svařovaných ocelových profilů.
Směrem do zahrady má vila většinu stěn prosklených.

Směrem do zahrady má vila většinu stěn prosklených.

FOTO: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Dům na první pohled upoutá pozornost množstvím prosklených ploch sahajících od země až ke stropu, které ale všechny směřují výhradně na zahradu. (Směrem do ulice je fasáda stavby záměrně řešena co nejvíce uzavřeně, pouze s jedním úzkým pruhem oken.)

Směrem do ulice má vila téměř uzavřenou fasádu.

Směrem do ulice má vila téměř uzavřenou fasádu.

FOTO: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Právě zahrada hraje totiž důležitou roli v návrhu. Architekti dům umístili na severovýchodní okraj pozemku, aby jeho co největší část zůstala volná. Majitelé díky tomu mají spoustu místa k odpočinku, ale také hezký výhled do přírody, která jako kdyby prostupovala až za nimi, do interiéru domu.

Zatímco v letních měsících chrání interiér vily před přehříváním přesahy a límec na fasádě, v zimních měsících, kdy je slunce na obloze nízko, může do interiéru pronikat stále dost světla.

Zatímco v letních měsících chrání interiér vily před přehříváním přesahy a límec na fasádě, v zimních měsících, kdy je slunce na obloze nízko, může do interiéru pronikat stále dost světla.

FOTO: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Interiér vily, rozčleněný do tří podlaží, je řešen s důrazem na funkčnost. Architekti jej rozdělili do čtyř zón tak, aby se lidé z jedné či druhé nijak nerušili, ale zároveň, aby v žádné z nich nebyl přerušen vzájemný kontakt obyvatel domu s ostatními.

Část domu tak slouží jako zóna společenská, další jako soukromá, jiná jako sportovní a poslední jako technická.

Jak z jídelní části haly, tak z obývacího pokoje lze volně vycházet ven na terasu před domem.

Jak z jídelní části haly, tak z obývacího pokoje lze volně vycházet ven na terasu před domem.

FOTO: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Půdorys vily připomíná tvar písmene L, stavba je ve skutečnosti tvořena dvěma na sebe kolmými obdélníkovými půdorysy. Koncept architekti vytvářeli na základě potřeb rodiny a orientace budovy na pozemku.

Přirozeným centrem domova je hala s jídelnou a galerie nad nimi.

Přirozeným centrem domova je hala s jídelnou a galerie nad nimi.

FOTO: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Vila patří ke stavbám, které na první pohled působí menší, než ve skutečnosti jsou. Na pozemku o výměře 2516 m² zabírá 383 m². Její interiér působí velice vzdušným a volným dojmem, což umožnila trojice železobetonových sloupů. Díky nim nebylo nutné umisťovat do interiéru příliš mnoho stěn.

Zajímavým detailem je absence exteriérových žaluzií, které by bylo možné u tak velkého množství prosklených ploch očekávat. Proti přehřívání a přílišnému ozáření slunečním světlem si vila chrání svůj vnitřek sama, prostřednictvím přesahů a límců na fasádě.

Dům je umístěn v rohu parcely tak, aby na ní ponechal co nejvíce volného místa.

Dům je umístěn v rohu parcely tak, aby na ní ponechal co nejvíce volného místa.

FOTO: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Srdcem domu je velká hala volně propojená s jídelnou, nad nimiž je v horním podlaží galerie. S halou sousedí kuchyň, za níž je tělocvična a také přístup k bazénu. Ze druhé strany k jídelně přiléhá obývací pokoj a na něj navazující herna.

Právě prostor spodního patra a galerie slouží jako přirozené náměstí, kde se všichni členové domácnosti setkávají a mohou spolu volně komunikovat. V horním patře na galerii ze všech stran navazují soukromé pokoje majitelů, dětí a pokoj pro hosty. Za ložnicí majitelů je i pracovna.

Architekti ponechali na mnoha místech přiznané stavební materiály.

Architekti ponechali na mnoha místech přiznané stavební materiály.

FOTO: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Vila má rovněž podzemní podlaží, kde je garáž, úložné prostory a technické zázemí.

Interiér je zařízen ve velice střídmém stylu s akcentem na funkčnost.

Interiér je zařízen ve velice střídmém stylu s akcentem na funkčnost.

FOTO: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Půdorys podzemního podlaží

Půdorys podzemního podlaží

FOTO: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Půdorys přízemí

Půdorys přízemí

FOTO: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Půdorys prvního patra

Půdorys prvního patra

FOTO: Archiv soutěže Stavba roku 2018