Hlavní obsah

Na co si dát pozor při koupi pračky se sušičkou

Právo, Gisela Růžičková

Potřebujete novou pračku a váháte, zda si pořídit samostatnou, nebo v kombinaci se sušičkou? Třetí možností je volba dvou sólo přístrojů.

Foto: Philco (2x)

Pračka řady PLDA 1273 Chiva má 52,7 cm a vypere 7 kg prádla. Kromě anti alergického programu a technologie AquaBall nabízí další funkce. Je v energetické třídě A+++ a má desetiletou záruku na topení. Cena 8990 Kč.

Článek

Pro konečné rozhodnutí bude důležité, jak velký máte byt a kolik místa jste vyčlenili právě pro tyto spotřebiče. Každá z možností má své plusy i minusy.

Pořídíte-li si pračku a sušičku zvlášť, oceníte lepší sušení a nižší provozní náklady. Nevýhodou dvou přístrojů bude vyšší pořizovací cena i větší nároky na prostor.

Foto: Datart

Whirlpool FWSF61053W EU je ideální slim pračka do malých bytů, přesto pojme až 7 kg špinavého prádla, nabízí 12 nastavitelných programů včetně oblíbené funkce Colours 15° pro šetrné praní barevného prádla. Cena je 6557 Kč.

U kombinované pračky se sušičkou budou výhodou právě dva přístroje v jednom, které šetří místo a pořídíte je za nižší cenu.

Naproti tomu minusem bude horší sušení než u samostatné sušičky – usuší menší množství prádla, než vyperou. Nevýhodou je i vyšší spotřeba energie na sušení.

Parametry pro výběr

U praček se zaměřte hlavně na efektivitu, s jakou pračka pere a odstřeďuje. Důležitý je i počet otáček, podstatný zejména pro majitele sušiček a hlučnost pračky. Výběr ovlivní také programy, kterými pračka disponuje.

V souvislosti s energetickou třídou se zaměřte i na množství energie a vody, které pračka spotřebuje při 220 cyklech za rok. Volbu ovlivní i výbava pračky, jako je displej, odložený start a množstevní automatika, tedy tři nejefektivnější pomocníci při práci s pračkou. Mladé páry budou preferovat dětskou pojistku či zvukový signál.

Foto: Hajer

Pračka HW70 BP14636 má kapacitu 7 kg 1400 otáček, energetická třída A+++(–40%), roční spotřeba energie 99 kWh, roční spotřeba vody 7854 litrů, hlučnost praní/ odstřeďování 56/75 dB, invertorový motor, bílá.

Foto: Hajer

Obecně lze vybírat z praček klasických, slim či s horním plněním. Podle typu pak pračky s předním a horním plněním a pračky se sušičkou.

Spotřeba elektrické energie by neměla přesáhnout v ideálním případě 1 kWh za jeden prací cyklus, dražší pračky zvládají i spotřebu kolem 0,76 kWh. Spotřeba vody by se při jednom cyklu praní ideálně měla pohybovat okolo 40-50 litrů.

Foto: Datart

Pračka se sušičkou LG F126G1BCH2N díky systému TWIN Wash vypere v základu až 12 kg prádla a usuší 8 kg, na výběr je 12 programů praní a 8 voleb sušení, cena je 30 781 Kč. Cena integrovatelné mini pračky plněné vrchem (LG F28K5N3) je 16 990 Kč.

U sušiček sledujte především účinnost přístroje. Dalším zásadním kritériem je energetická náročnost, tedy její spotřeba. Ta napoví, kolik ročně za sušení zaplatíte. Zatímco dražší sušičky mohou mít spotřebu na jeden cyklus okolo 1,2 kWh, levnější sušičky s horší energetickou třídou spotřebují i 3 a více kWh. To znamená až trojnásobné náklady na provoz.

U sušiček se roční spotřeba počítá na 160 cyklů. Pokud tedy chcete zjistit konkrétní spotřebu na jeden cyklus, stačí vydělit roční údaj počtem 160 cyklů. Podívejte se také na hlučnost, která se u sušiček pohybuje v průměru kolem 65 dB, a délku standardního programu.

Foto: Euronics

Bubnová sušička prádla AEG AbsoluteCare® T8DEE48SC má speciální programy pro přesnou kontrolu pohybu a teploty sušicího programu. Brání srážení, udržuje tvar a obnovuje vodotěsnost. Je účinná a energeticky úsporná. Cena 17 990 Kč.

Na trhu jsou sušičky ventilační s nižší spotřebou a cenou (odvod horkého vzduchu rourou z domu ven) a kondenzační s topným tělesem nebo čerpadlem bez dodatečných úprav.

Kapacitu bubnu volte hlavně podle počtu členů v domácnosti. Pro jedno, nebo dvoučlennou domácnost se hodí kapacita 6-7 kg, čtyřčlenná rodina už by měla volit kapacitu 8 a více kg.

Foto: Philco

Kondenzační sušička s tepelným čerpadlem PDC 82 R Crown zaujme velkým, lehce čitelným displejem a českým popisem ovládacího panelu. Velký buben pojme až 8 kg prádla, energetická třída A++, cena 14 990 Kč.

Pračka se sušičkou v sobě spojuje dva spotřebiče. Sušení ovšem v případě kombinovaného spotřebiče není zcela rovnocenné sušení v sušičce.

Při výběru posuzujte spíš praní jako hlavní funkci. Podstatná je účinnost odstřeďování a počet otáček. Tyto dvě hodnoty se určitě promítnou do délky trvání programu a spotřeby. Sledujte kapacitu bubnu, která je pro sušení o něco menší než pro praní.

Foto: Kasa

Pračka se sušičkou Indesit XWDE 961480XWSSS EU v energetické třídě A, která má kapacitu 9 kg pro praní a 6 kg pro sušení a maximální rychlost odstřeďování 1400 otáček za minutu. Nabízí 16 pracích a 12 sušicích programů, cena 11 990 Kč.

Velký vliv na výsledné hodnocení měly i energetické parametry modelů. Mějte na mysli, že pračka se sušičkou zrovna nepatří k úsporným spotřebičům a rozdíly mezi nimi v celkové roční spotřebě jsou i několikatisícové. Přibližná roční spotřeba se počítá na 220 cyklů. Pračky jsou většinou velmi dobře vybavené dalšími funkcemi.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám