Hlavní obsah

Strom prorostl zdí domu tak důkladně, že není jisté, kdo na místě stál dříve

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř jako v logickém sporu o prvenství mezi vejcem a slepicí mohou se i obyvatelé části jihočínského Kuang-čou dohadovat o tom, co u nich stálo dříve. Zda to byl dům, anebo strom. Na první pohled to totiž není tak úplně patrné. Tak důkladně banyán zdí čtyřpatrového obytného domu prorostl. Úřady teď ovšem musí řešit jinou a mnohem palčivější otázku. A to sice tu nerudovskou - kam (nebo spíše co) s ním?

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Strom prorostl čtyřpatrovým domem až ke střešeVideo: Reuters

 
Článek

Jak poznamenávají redaktoři agentury Reuters, dům vzdáleně připomíná starobylý komplex Angkor Vat v Kambodži. Vypadá, jako by nad ním začala příroda přebírat vládu.

Místní obyvatelka, paní Čang, vzpomíná, jak se přistěhovala před třiceti lety a jak už tehdy strom prorůstal domem. „Byl vysoký a nádherný. Loni jej ale ořezali,” poznamenává.

Víte, co je banyán?
Banyán (vysl. banján) je druh fíkovníku. Konkrétně jde o fíkovník bengálský. Je to rychle rostoucí, stálezelený strom s výškou až 25 metrů. Má rozložitou korunu a spoustu vzdušných kořenů. Všechny jeho části obsahují bílé mléko - latex. Pochází z Indie, Pákistánu, Bangladéše a Srí Lanky. Jeho dřevo se používá pro výrobu nábytku, ale také papíru. Banyán je národním stromem Indie.

Z dobové kresby je zřejmé, že dům, nad jehož střechou se rozkládala mohutná zelená koruna, musel vypadat velmi hezky. A samotný strom býval svým vzrůstem impozantní.

Během let ovšem jeho kmen a rozvětvený kořenový systém prorostly zdí domu, čímž začaly narušovat jeho celistvost. Právě obavy o statiku budovy vedly nakonec úřady k tomu, že strom nechaly ořezat na minimum. Zůstala pouze ta část, která je propojena se zdí. U země od sebe kmen a kořeny dělníci oddělili a dokonce na umrtvení torza rostliny použili herbicidy.

Strom však svůj boj o život nehodlá vzdát a na záběrech videa je patrné, jak začal znovu obrůstat a jak na něm raší desítky nových výhonků.

Co ovšem z dálky může působit romanticky či dojemně, rozhodně nedělá radost obyvatelům stavby, kteří se bojí o svou bezpečnost. Úřady proto plánují nechat vyhotovit odborný posudek na to, jakým způsobem by měly být ošetřeny praskliny, které se v základech a zdech domu začaly objevovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám