Vítězný projekt vybrala sedmičlenná porota, přičemž mezi účastníky soutěže byly další světově známé ateliéry, jako například čínský MAD, nizozemští MRVDR nebo jejich krajané z OMA. Zajímavé je, že právě UNStudio je rovněž původně z Nizozemska.

„Máme obrovskou radost, že právě náš návrh byl vybrán jako vítězný. Je to velice vzrušující projekt. Společnost Beulah je developerem orientovaným dopředu a pro nás je to opravdová čest,” řekl mj. šéf UNStudia Ben Van Berkel.

Dvojice věží vyrůstá ze společné základny, která bude sloužit ke kolturním společenským a samozřejmě i obchodním účelům. Na její střeše pak bude veřejný park.

Dvojice věží vyrůstá ze společné základny, která bude sloužit ke kulturním společenským a samozřejmě i obchodním účelům. Na její střeše pak bude veřejný park.

FOTO: Norm Li

Projekt si pochvaluje rovněž developer, který na něm oceňuje nejenom odvážnost a vzhled jasně vytvářený pro budoucí časy. Líbí se mu skutečnost, že s takto postaveným projektem získá čtvrť Southbank na úrovni ulice zcela nový šmrnc a roztříští poněkud nepříjemné ostré hrany, které v daném místě převládaly. Zároveň i celé město získá, jeho čára horizontu se totiž změní.

Kolemjdoucím se vyplatí pozvednout alespoň na chvíli zrak z úrovně ulice a zahledět se na nevšední stavby vzhůru.

Kolemjdoucím se vyplatí pozvednout alespoň na chvíli zrak z úrovně ulice a zahledět se na nevšední stavby vzhůru.

FOTO: Norm Li

Nevšední vzhled

Srdcem projektu je dvojice budov - jedna vyšší (356,2 m), druhá nižší (252,2 m). Jejich plášť bude navozovat dojem, jako by jej někdo v polovině výšky přetočil. Přetáčenou stranu fasády pak bude tvořit plášť hojně osazený vegetací. Právě odtud je odvozen název staveb - Green spine.

Zeleň bude umístěna na balkónech, verandách, terasách, které se různě budou křížit a překrývat tak, aby jedna nebránila příliš ve výhledu druhé, ale zároveň, aby si vzájemně poskytovaly v horkých letních dnech stín. Zeleň pak bude dovedena až na samý vrchol staveb, kde bude botanická zahrada.

Stavba změní i čáru horizontu města.

Stavba změní i čáru horizontu města.

FOTO: Norm Li

Projekt nezahrnuje pouze vybudování dvou výškových budov, ale také proměnu jejich bezprostředního okolí na úrovni ulice. I zde se do města dostane spousta zeleně, celý prostor tak bude sloužit obyvatelům Melbourne jako příjemná zóna.

Zeleň významně zpestří vzhled obou věží.

Zeleň významně zpestří vzhled obou věží.

FOTO: Norm Li

Samotný návrh dvou budov místo jedné je velkým přínosem pro město, protože místo jedné velké masy bude dvojice věží působit mnohem odlehčenějším dojmem.

Navíc, jejich orientace není nikterak náhodná. Je nastavena tak, aby po většinu dne mezi nimi prosvítalo slunce a ony mezi sebou svíraly „kaňon plný světla”.

K čemu bude sloužit

Dvojice věží je navržena podle zadání developera jako multifunkční. V praxi to znamená, že vyšší z budov bude pouze rezidenční, zatímco ve druhé vznikne hotel a další komerční prostory. Zahrada na vyšší z nich bude veřejně přístupná.

Plánované využití zeleně v oblasti Southbank

Plánované využití zeleně v oblasti Southbank

FOTO: Norm Li

Dvojice budov bude vyrůstat ze společné základny, jež bude dle slov architektů „městem sama o sobě”. Stane se místem k pořádání nejrůznějších společenských a kulturních podniků tak, aby přinesla bezprostřední užitek v okolí žijícím a pracujícím obyvatelům Melbourne.

Na střeše základny vyroste veřejný park. Právě ten bude místem, odkud se budou zdvihat „zahrady budoucnosti”, jak zelený povrch budov nazývají architekti.