Hlavní obsah

U ledovcového jezera vyrostl idylický bungalov ze dřeva a kamene

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V krásné oblasti u ledovcového jezera Memphremagog v kanadské provincii Quebec se nachází rezidence s názvem Slender House. Stavba o rozloze 418 m2 je pevně zakotvena ve strmém a skalnatém terénu s výhledem na odlehlou zátoku a soukromou loděnici. Svým vzhledem dokonale zapadá do okolní přírody.

Foto: Stephane Groleau

Bungalov vyrostl v oblasti u ledovcového jezera Memphremagog v kanadské provincii Quebec.

Článek

Dům byl navržen jako moderní interpretace bungalovů ze šedesátých let minulého století a je patrné, že architekti plně respektovali svažitost pozemku. Stavba je tak nenásilně usazena ve svahu, který kopíruje.

Dominantou domu je 34 metrů dlouhá střecha s délkou štítu 7,5 m. „Z ulice se střecha doslova stává pátou fasádou," uvedli Charles Côté a Jean-Sébastien Herr, spoluzakladatelé studia MU Architecture.

Foto: Stephane Groleau

Stavba je nenásilně usazena ve svahu.

Pro obložení fasády architekti zvolili kombinaci dvou přírodních materiálů, žuly a dřeva. Palubky tvořící dřevěný obklad jsou připevněny svisle pro umocnění dojmu strmější střechy.

Žulové obklady jsou naopak použity horizontálně, čímž se docílilo optického rozšíření stavby. Temnější exteriér domu krásně kontrastuje se světlým a vzdušným interiérem.

Foto: Stephane Groleau

Kuchyň v bílém provedení je moderní a nadčasová.

Ve světle minimalismu

Přístup do domu je po příjezdové cestě a vstupuje se přímo do prvního patra. Výklenek s velkými arkýřovými okny na třech stěnách, tzv. bay windows, a světlíky zaplavují prostor přirozeným světlem.

Okna realizovala kanadská firma Alumilex. Všechny místnosti jsou umístěny tak, aby tvořily jedinou lineární řadu.

Foto: Stephane Groleau

Televize zůstává důmyslně ukryta.

Otevřená kuchyň, propojená s jídelnou a obývacím pokojem, zaujímá centrální část horního patra. Kuchyň v bílém provedení je moderní a nadčasová. Díky své barvě splývá se zdí, jež ji opticky prodlužuje až ke stropu. Kuchyňský ostrůvek naopak vystupuje z dubové podlahy.

Úložné prostory jsou uzavřené a byly navrženy do nejmenších detailů, aby zakryly veškeré technické aspekty. Televize tak zůstává důmyslně ukryta a vestavný krb Freedom (Stûv) elegantně zapadá do celkového konceptu místnosti.

Foto: Stephane Groleau

Ze společenského prostoru je přímý vstup na venkovní terasu.

Ze společenského prostoru je přímý vstup na venkovní terasu a do zahrady, odkud se otevírá úžasný výhled na jezero Memphremagog.

Z kuchyně se majitelé „tajnými“ dveřmi dostanou do prádelny a komory. Kromě obývací části se v domě nachází tři ložnice s vlastní koupelnou, sauna, tělocvična, relaxační místnost a garáž.

Foto: Stephane Groleau

Kromě obývací části se v domě nacházejí i tři ložnice s vlastní koupelnou.

Ozdobou hlavní koupelny je oválná, volně stojící vana Terrassa britské značky Victoria + Albert. Vana je z vysoce odolného materiálu Quarrycast, který je vyroben z jemně mletého vulkanického vápence smíchaného s pryskyřicí. Obklady a dlažba jsou z mramoru Carrara z kolekce Classtone výrobce Neolith.

Foto: Stephane Groleau

Ozdobou hlavní koupelny je oválná, volně stojící vana Terrassa.

Z terasy vedou kamenné schody k dvoupodlažní loděnici posazené na vodě. Po venkovním schodišti je přístup na střešní terasu, odkud se naskýtá možná ještě kouzelnější výhled na jezero.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Dana Klomínková, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám