Hlavní obsah

Bratři Šlapetové navrhli letní sídlo s rysy plnohodnotného rodinného domu

Novinky, Text: Vladimír Šlapeta, editace: tnk

Architektonické duo Lubomír a Čestmír Šlapetové dlouhodobě přemýšlelo o realizaci idey moderního dřevěného domu. Letní sídlo rodiny známého ostravského právníka Pěničky bylo jejich vůbec první příležitostí ji uskutečnit v praxi. Dům se stal jedním z nejzajímavějších staveb tohoto druhu.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Vila s adresou: Ostravice 883

Článek

Možnost navrhnout rodinný dřevěný dům zajímala bratry už v době jejich vratislavského a berlínského pobytu u profesora Hanse Scharouna a speciálně i během následující stáže v americkém New Yorku.

Tehdy společně s mladým německým architektem Helmutem Hentrichem navštívili zahradní město dřevěných rodinných domů Redburn v americkém New Jersey a nastudovali jejich technické detaily. Tyto zkušenosti pak zúročili při návrhu této stavby vzniklé v roce 1935.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Interiér působil domáckým a útulným dojmem.

Oproti klasickým bílým funkcionalistickým kostkám v rovinatém terénu dům na svahu přiznává své materiály. Na kamenném soklu je dřevěný objem stavby, zakončený pultovou předsazenou střechou.

Tím dům navazuje na principy soutěžního návrhu na chatu Klubu českých turistů na Lysé hoře, který vznikl o dva roky dříve.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Spodní patro klasicky sloužilo ke společenským účelům, ložnice byly umístěny v patře.

V Pěničkově domě je v přízemí obytný prostor řešen podobně jako u zděných rodinných domů - přes celou šířku hlavní strany. Je dělený skleněnými dveřmi na obytnou a jídelní část a obepnutý pásovým oknem, otevřeným k pohledu na údolí Ostravice a masiv okolo vrcholu Smrk.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Dobový snímek ilustruje někdejší podobu stavby.

Okna v patře s ložnicemi odpovídají své funkci. Svislé okno dvojramenného schodiště je navrženo v úhlopříčných tvarech, což trochu předbíhá tendence, které se ve světě objevily až po druhé světové válce.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Původní představa o podoě vily se se skutečností moc nerozchází.

Dům začal být později používán k trvalému bydlení pro potomky druhého majitele. Stavba se v průběhu let trochu proměnila, v devadesátých letech byla původní dřevěná okna v přední straně vyměněna za plastová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám