Možnost navrhnout rodinný dřevěný dům zajímala bratry už v době jejich vratislavského a berlínského pobytu u profesora Hanse Scharouna a speciálně i během následující stáže v americkém New Yorku.

Tehdy společně s mladým německým architektem Helmutem Hentrichem navštívili zahradní město dřevěných rodinných domů Redburn v americkém New Jersey a nastudovali jejich technické detaily. Tyto zkušenosti pak zúročili při návrhu této stavby vzniklé v roce 1935.

Interiér působil domáckým a útulným dojmem.

Interiér působil domáckým a útulným dojmem.

FOTO: Archiv publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Oproti klasickým bílým funkcionalistickým kostkám v rovinatém terénu dům na svahu přiznává své materiály. Na kamenném soklu je dřevěný objem stavby, zakončený pultovou předsazenou střechou.

Tím dům navazuje na principy soutěžního návrhu na chatu Klubu českých turistů na Lysé hoře, který vznikl o dva roky dříve.

Spodní patro klasicky sloužilo ke společenským účelům, ložnice byly umístěny v patře.

Spodní patro klasicky sloužilo ke společenským účelům, ložnice byly umístěny v patře.

FOTO: Archiv publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

V Pěničkově domě je v přízemí obytný prostor řešen podobně jako u zděných rodinných domů - přes celou šířku hlavní strany. Je dělený skleněnými dveřmi na obytnou a jídelní část a obepnutý pásovým oknem, otevřeným k pohledu na údolí Ostravice a masiv okolo vrcholu Smrk.

Dobový snímek ilustruje někdejší podobu stavby.

Dobový snímek ilustruje někdejší podobu stavby.

FOTO: Archiv publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Okna v patře s ložnicemi odpovídají své funkci. Svislé okno dvojramenného schodiště je navrženo v úhlopříčných tvarech, což trochu předbíhá tendence, které se ve světě objevily až po druhé světové válce.

Původní představa o podoě vily se se skutečností moc nerozchází.

Původní představa o podobě vily se se skutečností moc nerozchází.

FOTO: Archiv publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Dům začal být později používán k trvalému bydlení pro potomky druhého majitele. Stavba se v průběhu let trochu proměnila, v devadesátých letech byla původní dřevěná okna v přední straně vyměněna za plastová.