Původní podoba interiéru novým majitelům úplně nevyhovovala, proto se rozhodli její proměnu svěřit do rukou architektů ze studia BFDO Architects. Cílem bylo pomocí barev a světla vytvořit nejen příjemné místo k práci a pro život, ale také zázemí pro rozsáhlou sbírku umění a knih. Nezapomněli však ani na další významné obyvatele domu – dvě plaché, ale zvědavé kočky.

Multifunkční bydlení

Ze starého domu architekti zachovali borovicové podlahy, kliky ke dveřím, zábradlí a starožitný kabinet v jídelně. Pro zvětšení a celkové otevření prostoru bylo nutné vybourat zdi.

Vestavěný starožitný kabinet pochází z domu před rekonstrukcí.

Vestavěný starožitný kabinet pochází z domu před rekonstrukcí.

FOTO: Francis Dzikowski

Přízemí je uspořádané do čtyř zón, které tvoří obývací část, prostor pro sledování televize, jídelna a kuchyň. Využití barev je patrné už při vstupu do domu, když se za vámi zavřou dveře v sytém odstínu amarantově růžové barvy. Obývací pokoj je vybavený čalouněným sedacím nábytkem a výraznými dekoracemi.

Prostoru jednoznačně vévodí velká knihovna. Některé z jejích výklenků mají zadní stěny v barvě cukrového melounu, které zajímavě ladí v kombinaci se vzorovaným kobercem a růžovým sofa. Konferenční stolek navrhla průmyslová designérka Eva Zeisel.

Vyvýšený pracovní kout si nechala majitelka vytvořit z recyklovaného dřeva.

Vyvýšený pracovní kout si nechala majitelka vytvořit z recyklovaného dřeva.

FOTO: Francis Dzikowski

Uprostřed místnosti se nachází funkční stěna s rafinovaně ukrytou klimatizací a domácím kinem. Na jedné straně stěna odděluje společenskou část s televizí a na druhé straně vytváří chodbu, z níž vedou dveře do suterénu a na toaletu.

Policový systém v podobě výklenků přichází přes celou stěnu obývacího pokoje až do jídelny. Jeho horní část je uzpůsobena pohybu kočičích obyvatel. Nechybí kočičí dvířka ani průlezy mezi patry domu.

Menší toaleta se nachází i v přízemí.

Menší toaleta se nachází i v přízemí.

FOTO: Francis Dzikowski

Ústředním motivem jídelny se stal zrestaurovaný vestavěný kabinet. Závěsné svítidlo Big Bang, které navrhli pro italskou značku Foscarini Vicente García Jiménez a Enrico Franzolini, osvětluje jídelní stůl X-Rod od Recycled Brooklyn.

Z kuchyňské části je přímý vstup na balkón, odtud vedou schody v industriálním stylu na zadní dvorek se zahradou.

Do suterénu mají kočky vstup zakázaný.

Do suterénu mají kočky vstup zakázaný.

FOTO: Francis Dzikowski

Kam kočka nemůže

Jedinou částí domu, kde se majitelé řídí heslem „kočkám vstup zakázán“, je suterén.

V přední části si pár nechal vybudovat domácí tělocvičnu, zadní část pak slouží pro ubytování hostů, odtud je opět přístup na zahradu.

Velká francouzská okna jsou charakteristickým prvkem celého domu a dokonale prosvětlují celý interiér.

FOTO: Francis Dzikowski

Spisovatelské hnízdo

V prvním patře si majitelka nechala zřídit vyvýšené místo s pracovním koutkem obloženým dřevěnými prkny, kde může nerušeně tvořit. Konstrukci tvoří recyklované dřevo, které pochází z domu před rekonstrukcí.

FOTO: Francis Dzikowski

Součástí je balkón s výhledem na zahradu. Pro majitele je příjemným zpestřením, když chtějí načerpat energii a odpočinout si mezi prací.

Dana Klomínková, www.modernibyt.cz