Hlavní obsah

Moderní tapety zaujmou barvami i 3D efekty

Právo, Karolina Černá

Tapety a samolepicí dekorace patří k výrazným prvkům interiéru. Zaujmou grafickým motivem, fotografií, barvami, 3D efekty. Z praktického hlediska lákají snadnou aplikací, údržbou a stálostí vzhledu.

Foto: Bonami (4x)

Velkoformátová omyvatelná fototapeta o rozměru 315 x 232 cm nás přenese z obývacího pokoje rovnou na levandulové pole v Provence. Cena 1099 Kč.

Článek

Manipulaci s nimi zvládne i laik. Když se nám přestanou líbit, lehce je ze zdi odstraníme, některé typy i prostým sloupnutím.

Díky svému složení a plastickému vzoru dokážou překrýt i drobné nedokonalosti podkladu. Z čeho můžeme vybírat?

Foto: Lavmi

Interiéru v industriálním stylu vyhoví kolekce Labyrint. Pocitový pohyb a energii zajistí červená barva měkčená šedými a bílými odstíny.

Vinylové tapety

Mohou se pochlubit vysokou odolností proti otěru i poškrábání, částečně tepelně izolují. Snesou i méně dokonalý podklad. V případě zašpinění je bez obav omyjeme vlhkým hadříkem.

Hodí se do zátěžových prostor, jakými jsou koupelna nebo kuchyně. PVC báze může být na papírovém nosiči i bez něj, pro jejich lepení je vhodné lepidlo pro těžší tapety.

Foto: Hornbach

Secese stále v módě - ornamenty v růžové barvě rozveselí každou místnost. Vinylová tapeta za 523 Kč (98 Kč/m2).

Počítáme se složitějším postupem při jejich instalaci i odstraňování. Nejsou prodyšné, nedáváme je proto do ložnice a dětského pokoje.

Vliesové tapety

Jsou vyráběny z netkaných textilií lisováním neuspořádaných buničitých (celulózových) a syntetických (vinylových) vláken. Patří k dražším typům, na druhou stranu materiál, z něhož jsou vyrobeny, umožňuje lepení za sucha, lepidlo nanášíme přímo na stěnu. Při sundávání je prostě stáhneme. Překryjí drobné nedokonalosti stěn.

Foto: Hornbach

Kamenný dekor na pěnovém profilu vliesové tapety opticky nahradí skutečnou stěnu.

Odolají otěru, jsou prodyšné, takže se pod nimi nezdržuje vlhkost a netvoří plísně. Můžeme je omývat, jsou tvarově i barevně stálé. Přetíratelné typy se prodávají v bílé barvě a jsou určeny jako podklad pro nátěr, který lze opakovat.

Vyznačují se různou strukturou povrchu, imitují dřevo, štuky, často i geometrické vzory.

Foto: Hornbach

Vliesová tapeta o s motivem ptáčků je vhodná do ložnice a obývacího pokoje. Cena 479 Kč/role (91,46 Kč/m2).

Papírové tapety

Kvůli nim nemusíme sahat hluboko do kapsy, ovšem patří k méně odolným druhům. Mohou být jednovrstvé, kvalitnější jsou dvojvrstvé (duplexní). Nemůžeme je omývat, jejich povrch podléhá otěru.

Tapetování je náročnější, obtížné je i pozdější strhávání. Před lepením musejí navlhnout, proto se lepidlo nanáší na ně. Když nasáknou, pokračujeme v práci. Nasáknutím však mění svůj rozměr. Nehodí se do místností se zvýšenou vlhkostí ani nepřekryjí drobné povrchové nedostatky stěn.

Foto: Lavmi

Motiv lodiček přenese do domova prázdninovou atmosféru a s vhodnými doplňky jako stínidlo lampy a povlaky na polštářích z něho vytvoří bezpečný přístav harmonie.

Textilní tapety

Patří k nejdražším a také nejtěžším, proto výborně zvukově i tepelně izolují. Funkcí se nejvíce blíží středověkým tapetám ze zpracovaných kůží natažených mezi dřevěnými rámy, které chránily před studenými kamennými zdmi, někdy i stropy.

Mají např. tenký vinylový potah, jiné jsou vyrobeny z textilu na vliesovém podkladu. Podobného efektu dosahují napínané stěny a podhledy (Smart Walls) z tvrzeného úpletového vlákna z polyesteru napnutého v neviditelných rámech. Skryjí kabelové vedení, vzduchotechniku atd. Textilní tapety i stěny vždy interiéru dodají svým jemným měkkým vzhledem luxusní vzhled.

Foto: Designville

Na tapety značky Ferm Living je použitá speciální technika tisku, která jim dává výjimečný a stálý vzhled. Před lepením naneste na zeď lepidlo a poté aplikujte tapetu. Cena 2250 Kč za roli (10 m).

Fototapety

Velkoformátové fotografie nás optickým klamem lehce přesvědčí, že se stezka začínající vedle pohovky v obývacím pokoji klikatí dál hlouběji do houstnoucího lesa nebo že se nám z panoramatického prosklení v ložnici nabízí výhled do centra New Yorku, i když žijeme v malé vísce. Snadno promění dětský pokojík v dokonalou pohádku nebo ve fotbalové hřiště.

Foto: Bonami

Fototapeta s 3D efektem nabízí přes neexistují prosklení výhled na velkoměsto. Opticky zvětšuje místnost. Cena 1099 Kč.

Pohádkové a komiksové postavy či grafické vzory natištěné na klasické papírové nebo vliesové tapetě přivedou dětem do jejich útočiště oblíbené kamarády. Na zakázku lze vyrábět vliesové fototapety s motivy podle vlastního výběru.

Foto: Dekre

Efekt tapety nabízejí Smart Walls tvořené vypínaným textilem, který na rozdíl od ní skryje i vizuálně nežádoucí prvky, jako jsou kabelová vedení, vzduchotechnika či topení.

Samolepicí dekorace

Netroufáme-li si na příliš velké změny v interiéru, můžeme vybírat ze široké škály samolepek a fólií, které oživí všechny hladké a nesavé povrchy v interiéru, okna, starší nábytek apod. Jsou otěruvzdorné a plně omyvatelné.

Foto: Bonami

Samolepky Chocovenyl jsou vyrobeny z kvalitní tkaniny bez obsahu PVC. Můžeme je odnímat a znovu používat, aniž by zanechaly na zdi jakoukoli stopu. Jejich povrch je matný s lehkou texturou.

Některé druhy využívají speciální lepidlo, umožňující opakované přelepování. Jsou dostupné v nejrůznějších velikostech i motivech, ať už designové, typografické, obrázkové, imitující přírodní materiály, květinové, se zvířecími, nebo dětskými motivy.

Foto: Bonami

Dekorativní vinylové samolepky značky Ambiance snadno sloupneme ze stěny, lze je také omývat.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Jak nakupovat

Při nákupu několika rolí kontrolujeme číslo výrobní šarže, které je uvedeno na etiketě. Na jednu stěnu používáme tapety se stejným číslem šarže, v opačném případě počítáme s barevnými odchylkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám