Hlavní obsah

Zaha Hadid navrhla jedinou soukromou rezidenci. Po letech je konečně hotová

Novinky, Jana Nesvadbová

Po deseti letech byla konečně dokončena soukromá rezidence, kterou pro ruského miliardáře navrhla světově proslulá architektka iráckého původu Zaha Hadid, která zemřela před dvěma lety. Dům stojí na předměstí Moskvy a jeho vlastníkem je developer Vladislav Doronin, kterého sama architektka nazývala s mírnou nadsázkou ruským Jamesem Bondem. Stavba sama, nápadně připomínající vesmírné křižníky ze sci-fi filmů, dává tušit, že majiteli bude jistá míra extravagance skutečně blízká.

Foto: Profimedia.cz

Nechci koukat na sousedy. Chci se každé ráno probudit a dívat se na modré nebe a vrcholky stromů, takové bylo přání klienta. Architektka mu je do puntíku splnila.

Článek

Budova výjimečného tvaru nabízí plochu 2650 m² a má tři hlavní podlaží, která jsou nenápadně ukryta pod úrovní okolního lesa. Čtvrté podlaží je pak jako velitelský můstek vyzdviženo vysoko nad zbytek domu a také nad okolní porost.

Náklady na stavbu nedaleko vesnice Barvicha dosáhly v přepočtu téměř tří miliard korun. Samotný pozemek uprostřed lesů v tzv. Moskevské oblasti vyšel miliardáře na téměř 600 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Dům je zasazen do lesů na předměstí Moskvy.

V nejnižším podlaží rezidence, které je částečně zanořeno pod okolní terén, je kromě obývacího pokoje většina prostoru vyhrazena pro péči o zdraví, odpočinek a relaxaci. Je zde kromě jiného zařízení například i masážní salon, fitness, sauna a marokánské vodní lázně.

Foto: Profimedia.cz

Stavba na první pohled jasně připomíná vesmírný křižník ze sci-fi filmů.

Hlavní obývací pokoj je na úrovni přízemí, kde je také jídelna a několik kuchyní. I na tomto podlaží je zóna vyhrazena pro zábavu, včetně pětadvacetimetrového vnitřního plaveckého bazénu. Ten má prosklený kryt, jenž v případě zájmu slouží jako taneční parket. V přízemí je rovněž zakomponována garáž pro osm vozidel.

Srdcem prvního patra je další velká společenská místnost, je zde také studovna s knihovnou, kromě toho i dětský pokoj a pokoj pro hosty.

Foto: Profimedia.cz

Architektka si pohrála se spoustou detailů, které podporují vzhled vesmírného plavidla, včetně obložení celé stavby, které nápadně připomíná opláštění vesmírných lodí.

Do výšky 35 metrů je pak vyzdvižen prostor, který slouží jedinému účelu - jako hlavní ložnice. Ta kromě veškeré myslitelného luxusu nabízí především nádherný výhled do okolní krajiny.

Server Daily Mail ve spojitosti s domem připomíná Doroninův rozhovor, který poskytl deníku Sunday Times v roce 2016. Vzpomínal v něm na to, jak se před deseti lety poprvé sešel se Zahou Hadid k prvnímu jednání o budoucí podobě jeho rezidence. Řekl jí prý tehdy: „Zaho, nechci koukat na nikoho ze svých sousedů. Chci se každé ráno probudit a dívat se na modré nebe a vrcholky stromů.” Přesně to mu architektka splnila.

Foto: Profimedia.cz

Ložnice je vyzdvižena nad okolní povrch do výšky 35 metrů.

Ložnice má velké předsálí a také velkou terasu. Přístup vede po schodišti anebo proskleným výtahem.

Architektka nenavrhla jen vnější podobu domu, ale také jeho vnitřní vybavení. Postele jsou tak například integrované do stěn a mají charakteristické oblé tvary, takže nápadně připomínají kokony. Do zdí u nich jsou pak zabudované reproduktory. Skříně jsou celé prosklené, kohoutky v koupelně jsou z cínu.

Foto: Profimedia.cz

Elegantní, oblé, organické linie jsou charakteristickým rukopisem světově proslulé architektky iráckého původu.

Ve výčtu nesmí chybět také místnost sloužící jako soukromé 3D kino, vinný sklep, rovněž noční klub, vlasové studio, japonská zahrada a vodopád.

Foto: Profimedia.cz

Elegantní oblé tvary nejsou k vidění jen z exteriéru, ve stejném stylu je navržen veškerý interiér domu.

Doroninova rezidence je jediným soukromým sídlem, které architektka iráckého původu navrhla. Při pohledu na dnes již tolik charakteristické organické tvary domu, který by byl ztělesněním snů nejednoho malého chlapce, lze jen litovat, že svět nebude mít již možnost vidět další z podobných kreací, které by architektka mohla vytvořit.

Její ruský klient příliš nepřeháněl, když o ní v již zmiňovaném rozhovoru uvedl: „Tento dům je tak výjimečný. Přesně jako Zaha sama. Ani jeden z nich není z 21. století.”

Foto: Profimedia.cz

Průřez stavbou

Zaha Hadid

  • Britská architektka iráckého původu narozená 1950 v Bagdádu
  • První žena v historii, která se v roce 2004 stala laureátkou Pritzkerovy ceny

Projekty a stavby: Aquacentrum v Londýně pro olympijské hry 2012, Centrum BMW v Lipsku, Skokanský můstek v Innsbrucku, Bridge pavilon ve španělské Zaragoze, Národní muzeum umění 21. století v Římě

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám