Hlavní obsah

Čtyřčlenná rodina tráví volný čas v moderním venkovském domě

Moderní a maximálně komfortní dům čtyřčlenné rodiny nestaví svá pozitiva na odiv. Není nudný ani neviditelný, a přitom obdivuhodně dobře zapadá do svého prostředí vinařské vesnice a dokonale respektuje okolní krajinu jižní Moravy.

Foto: Lukáš Hausenblas

Obytný společenský prostor i s kuchyní je vybavený nábytkem zhotoveným na míru podle autorských návrhů architekta. Je z lamina (Eger) věrně napodobujícího drásaný dub v jeho poněkud rustikálnějším vzhledu.

Článek

O příjemný vzhled a dokonalou funkčnost domu i jeho interiéru se postaral architekt Michal Kristen. S jeho majitelem ho pojí společná práce na dílčím projektu interiéru hotelu. Tentokrát Michal s manželkou Veronikou hledali rekreační objekt, kde by mohli trávit volný čas.

Pátrali po lokalitě nepříliš vzdálené od Brna, kde rodina žije, a v rozumném dosahu místa, kde má jejich dcera Karolína ustájeného koně. Měli štěstí, natrefili na nedokončenou stavbu domu v malebné moravské vesnici Pavlov nedaleko Věstonic.

Architekt se novostavby ujal ve fázi hrubé stavby, kterou přepracoval, rozšířil o další trakt domu a následně se pak věnoval i detailní práci na interiérech.

Foto: Lukáš Hausenblas

Prostorná kuchyň s ostrůvkem a velkou pracovní plochou z černé žuly Zimbabwe byla jedním z hlavních požadavků majitelů. Nesměla chybět spíž, široká varná deska, výsuvná digestoř, dva samostatné dřezy. Nechybí drtič odpadu a vybavení spotřebiči Miele.

Dnes moderní dům na kopci s překrásným výhledem do úchvatné okolní krajiny poskytuje rodině i bazén, soukromé wellness s parní saunou a infrasaunou.

Příjemné prostředí i okolní příroda sem přitahují paní domu, která je s malou Sofií na rodičovské dovolené, a rodina se sem uchyluje také stále častěji, než původně předpokládala.

Foto: Lukáš Hausenblas

Pohodlí u krbu nabízí pohodlné houpací křeslo Wave (Ton).

Komfort na přání

Třípodlažní dům ve tvaru písmene L je usazený na svažitém pozemku, který rodině nabízí i přiměřenou zahradu.

První podlaží domu tvoří otevřený obytný prostor s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem, na který navazuje terasa s venkovním posezením. Od vnějšího prostředí je oddělený prosklenou stěnou, která patřičně odděluje, ale zároveň i krásně propojuje vnitřní a venkovní svět a umožnuje dokonalý výhled do okolní přírody.

Foto: Lukáš Hausenblas

Velký jídelní stůl doplňují čalouněné židle (Ton) s područkami, které zajišťují pohodlí i při delším stolování. Nad stolem září oblíbené svítidlo Skygarden (Flos) s průměrem 90 cm.

Vzdušnost a loftový charakter dává prvnímu podlaží i částečně otevřené podkrovní patro. Skryté za dveřmi a pod střešními šikminami se tam skrývají už jen ložnice s koupelnami Veroniky a Karolíny.

Pán domu nezůstal ochuzen. Zvolil si ložnici v přízemí, s přímým vstupem na zahradu v těsném sousedství ložnice pro hosty. Samozřejmě obě mají své vlastní koupelny.

Foto: Lukáš Hausenblas

Lůžka s úložným prostorem jsou zhotovena na míru podle návrhu architekta a opatřena na zakázku vyrobenými kvalitními matracemi a lůžkovinami (Every). V ložnici paní domu kraluje volně stojící vana Granada z litého mramoru (Riho).

Podkrovní koupelny jsou propojené s ložnicemi, od sebe je dělí jen částečné stěny, kam jsou osazena umyvadla a další sanitární keramika. Veronika má dokonce svoji vanu umístěnou přímo v ložnici.

Ostatní členové rodiny preferují sprchování, proto jsou jejich koupelny vybaveny sprchovými kouty. Koupelna pro hosty nabízí i komfort masážního sprchového panelu.

Foto: Lukáš Hausenblas

V ložnici je možné odpočívat na designové ikoně chaise longue LC4 designéra Corbusiera.

Společné chvíle však rodina tráví velmi často v bazénu (11 x 3 m, s protiproudem a osvětlením), který může využívat celoročně. V létě stačí odsunout prosklenou stěnu a vstoupit do bazénu přímo ze zahrady.

Radost připraví i malým dětem, protože do bazénu je možné sestoupit pozvolna a pohodlně po širokém schodišti.

Foto: Lukáš Hausenblas

Koupelna pro hosty je vybavena sprchovým koutem a panelem s masážními tryskami, zrcadlovými skříňkami na míru a sanitární keramikou s baterií Laufen Kartell.

Moderně venkovsky

Stylově moderní, spíš minimalistický, ale hřejivý výraz interiéru dokonale dotváří celkově velkorysé dispoziční uspořádání venkovského domu.

Barevný i materiálový mix jednoznačně odkazuje na přírodu a venkov, ovšem tvaroslovím vybavení zůstává moderní a současný i s využitím moderních technologií. Vyhřívanou podlahu kryje přírodní kámen, který svým charakterem připomíná břidlici.

Foto: Lukáš Hausenblas

Podkrovní podlaží má stejně jako přízemní podlahu z lité béžové stěrky. Obě ložnice spojuje otevřená prosklená galerie.

Celý dům je z větší části vybavený nábytkem zhotoveným na míru podle autorských návrhů architekta Michala Kristena.

Vybavení obytného prostoru, jídelny i kuchyně, stejně jako obě ložnice v přízemí domu, jsou z lamina věrně napodobujícího dřevo v jeho poněkud rustikálnější podobě. Pouze v podkrovních ložnicích je použito lamino romantičtějšího vzhledu ve stylu vintage. Materiál v kombinaci s moderními tvary nábytku však působí v daném prostředí velmi laskavě a přátelsky.

Foto: Lukáš Hausenblas

Společné chvíle rodina tráví velmi často v bazénu (11 x 3 m, s protiproudem a osvětlením), který může využívat celoročně. V létě stačí odsunout prosklenou stěnu a vstoupit do bazénu přímo ze zahrady.

Uklidňující výraz prostředí podporují i průsvitné lněné záclony a důmyslné osvětlení prostoru, které je nejen praktické, ale lze jím navodit i požadovanou atmosféru.

Dojem báječně umocňuje i krb, který je splněným přáním Veroniky. Michal rád odpočívá v houpacím křesle s knihou v ruce a těší ho praktická knihovna, kterou plánoval.

Foto: Lukáš Hausenblas

Dokonale využité jsou úložné prostory pod schody, kde našla místo i vinotéka. Rafinovaných a velmi praktických detailů, které majitelům zpříjemňují život, je tu však mnoho.

Ing. arch. Michal Kristen
Absolvent fakulty architektury VUT Brno, zaměřuje se nejen na interiéry, ale i na exteriéry budov, má rád otevřený volný prostor s důrazem na řemeslné zpracování detailů, rád čte, poslouchá vážnou hudbu, cestuje a zajímá se především o architekturu a design.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám