Hlavní obsah

Elegantní dům v korunách stromů nabízí nebývalé pohodlí

Novinky, Jana Nesvadbová

Domy ve stromech patří k nejoblíbenějším typům rekreačních obydlí. Není divu. Mnozí v podobných přístřešcích trávili část svého dětství, jiní o nich alespoň snili. Jeden obzvláště hezký stojí u brány do Národního parku Glacier v americké Montaně. A není to ledajaký domek. Má dvě podlaží a větší komfort, než jaký by člověk u chaty v lesích očekával.

Foto: Profimedia.cz

Dům si majitelé nechali postavit na svém pozemku v sousedství Národního parku Glacier v Montaně.

Článek

Velkoryse pojatý domek je zachycen na čtveřici vzrostlých stromů, které jím volně prorůstají. Dva prostupují skrz balkóny, dva přímo interiérem.

Foto: Profimedia.cz

Do domu se vychází po dřevěném točitém schodišti.

Foto: Profimedia.cz

Fasády obložené korodovaným vlnitým plechem nečekaně hezky zapadají do okolního prostředí.

Majitelé Kati a Darin Robisonovi si domek nechali postavit na svém téměř tříhektarovém pozemku, který je prakticky kousek od vstupu do Národního parku Glacier.

Foto: Profimedia.cz

Do domku se vešla plně zařízená kuchyň, včetně myčky nádobí a elektrického sporáku s troubou.

Manželé, kteří mají dva malé syny, nestavěli domek sami, práci na něm svěřili stavitelům z pořadu The Treehouse Guy z televizní stanice DIY Network. Ti zvládli dát dohromady hrubou stavbu přibližně za šest týdnů. O vzniku domku pak natočili jednu z epizod pro svůj pořad.

Foto: Profimedia.cz

I v kuchyni je hezký výhled z okna.

Když skončilo natáčení, manželé museli veškeré dokončovací práci zvládnout sami, včetně rozvedení elektřiny, vody a odpadů.

Nezbytné bylo také zajistit dostatečné vytápění domku. Nezapomněli ovšem ani na klimatizaci. Všechno si nakonec zvládl udělat Darin sám, společně s partou svých přátel a členů rodiny včetně obou dědečků.

Foto: Profimedia.cz

Při odpočinku v domě je možné se bavit sledováním okolní krajiny z četných oken, anebo třeba televize.

Dům je postaven částečně z materiálu, který má lokální původ, zčásti z recyklovaných prvků. Díky tomu stavba získala autentický rustikální vzhled, který je charakteristický pro lesní domy v Montaně.

Fasády nejsou obloženy pouze dřevem, jak by návštěvník na první pohled očekával, část je obložena také korodovaným vlnitým plechem, který právě díky své barvě do lesního prostředí nečekaně skvěle zapadá. Plechová je rovněž střecha, místa prostupu stromů střechou jsou pak z bočních stran obložena dřevěným šindelem.

Foto: Profimedia.cz

V domě je navzdory jeho umístění rozveden odpad, takže nechybí ani sprcha, dokonce ani splachovací toaleta.

Velikost interiéru je 46 čtverečních metrů, což na domek na stromě není málo. Na tuto plochu, která je rozdělena do dvou podlaží, se podařilo umístit plně zařízenou kuchyň včetně myčky a elektrického sporáku s troubou i ledničkou.

Foto: Profimedia.cz

Obě podlaží v domku spojuje točité kovové schodiště.

Hezkým a praktickým nápadem je umístění trojice polstrovaných širokých lavic pod okna, které přes den nabízejí spoustu místa k odpočinku, dětem pak samozřejmě ke hrám. To vše s nádherným výhledem do okolního lesa.

Foto: Profimedia.cz

Ložnice je umístěna v podkroví domku.

Po kovovém točitém schodišti (na rozdíl od venkovního, které je dřevěné) se vystupuje do vyššího podlaží, kde je především hlavní ložnice se soukromou koupelnou a posuvnými prosklenými dveřmi, jimiž se vystupuje na vlastní terasu s posezením.

Foto: Profimedia.cz

Z ložnice se vychází posuvnými prosklenými dveřmi na balkón s posezením.

Jak se manželé svěřují na svém webu, stavba domu ve stromech pro ně byla od samého začátku a v každém ohledu velkým dobrodružstvím, oba do ní vložili veškerý svůj um a síly.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Kromě maximálního pohodlí byl pro ně důležitý i první dojem, který domek na příchozího udělá. Kdykoli jsou jejich hosté od prvního pohledu nadšeni a v úžasu, jsou Kari a Darin spokojeni, protože vědí, že se jim jejich záměr vydařil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám