Hlavní obsah

Přihlášené stavby v soutěži Česká cena za architekturu

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve třetím ročníku České ceny za architekturu (ČCA) se o titul uchází 145 děl. Zatímco loni bylo do poměrně nové soutěže o nejlepší architektonickou stavbu přihlášeno zhruba 250 děl, letos je jich zhruba o sto méně. V soutěži je i řada staveb, jejichž autoři zajímavě pracují s prosklenými plochami, které jsou zároveň výraznými dekorativními prvky.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Filip Šlapal

Rekonstrukce a přestavba mlýna na bydlení od Stempel & Tesař architekti

Článek

Česká cena za architekturu, pořádaná Českou komorou architektů, je oproti konkurenční Stavbě roku určena jen pro jednu vítěznou stavbu. Uděleny budou ale i Ceny za výjimečný počin a Ceny partnerů.

Vítězná stavba ovšem získá největší pozornost veřejnosti. Loni ji získal Archeopark Pavlov, který zároveň získal i jeden z titulů Stavba roku. [celá zpráva]

Foto: Česká cena za architekturu, Jan Vrabec

Rodinný dům Neveklov od Kunc Architects.

Letos mohly být přihlášeny stavby vzniklé na území České republiky mezi lety 2013 až 2017.

Oproti prvním dvěma ročníkům vzrostl počet projektů dokončených teprve v předchozím roce. V minulých ročnících byla často přihlašována díla vzniklá v době, kdy soutěž ještě nebyla pořádána. Je tak logické, že je přihlášených o něco méně.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Tomáš Augusta

Dům pro Vysočinu od Radka Hadrbolce.

Z přihlášených děl převládají novostavby nad rekonstrukcemi. Podle České komory architektů se tak potvrzuje, že důležitým tématem výstavby v Čechách zůstává bydlení.

V letošním ročníku ČCA tvoří rodinné a bytové domy, rezidenční komplexy, chaty i chalupy hned polovinu přihlášených děl.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Jaroslav Svoboda

Dům nad vodopádem od ateliéru Archoo.

Mezi přihlášenými stavbami jsou k vidění současné architektonické trendy, ke kterým patří i výraznější propojování interiéru s exteriérem a snaha o větší prosvětlení interiérů.

Řada staveb disponuje velkými okny, případně mají celé části prosklené. Jde i o části čelních fasád či boční stěny. Velké skleněné plochy se tak stávají výrazným dekorativním prvkem.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Tuomas Harjumaaskola, Gabriela Drahozalová Andresová

Stavba s názvem Residence RR od ateliéru Monom a vila Špindlerův Mlýn od architektonické kanceláře ra15

U veřejných zakázek je pak větší podíl rekonstrukcí, tvoří téměř polovinu. Česká komora architektů ale upozornila, že jen dvě stavby přihlášené do letošního ročníku přehlídky vzešly z architektonické soutěže s potvrzením regulérnosti od České komory architektů.

Jde o přestavbu kina na multifunkční kulturní zařízení v Plané od Xtopix architekti a obnovu nábřeží řeky Loučné v Litomyšli od Rusina Frei architekti a Atelieru Partero.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Petra Hajská, Libor Stavjaník / Toast

Dům Loď od A69 architekti a proměna bývalého tanečního sálu na obytný dům od Pavel Míček Architects.

Mezinárodní odborná porota z přihlášených děl vybere užší okruh nominovaných. Tyto stavby budou známé na konci května. Finalisté ČCA a držitel hlavní ceny pak budou vyhlášeni na slavnostním galavečeru 19. listopadu.

Stavby zhodnotí sedmičlenná mezinárodní porota

  • Carlo Baumschlager, rakouský architekt
  • Zsolt Gunther, patří mezi nejvýznamnější maďarské architekty
  • Andrea Klimková, slovenská architektka
  • Robert Konieczny, polský architekt
  • Yael Moria Klainová z Izraele, zástupkyně nejen krajinářské architektury 
  • Ivan Reimann, architekt českého původu působící v Německu
  • Roger Riewe, německý architekt a pedagog 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám