Hlavní obsah

První trojrozměrně tištěný betonový dům v Evropě bude brzy dokončen

Novinky, nes

Žádné rovné zdi, všechny stěny v libovolně oblých tvarech a velká rychlost stavby. Takové jsou přednosti prvního trojrozměrně vytištěného betonového domu v Evropě, který vytvořila dánská společnost 3D Printhuset. Na předměstí Kodaně začala na konci loňského roku tisknout kancelářskou budovu, která působí na první pohled nevšedně. Ovšem důležitější je fakt, že její vlastnosti odpovídají evropským stavebním normám.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Konstrukce první tištěné betonové budovy v Evropě se blíží ke konciVideo: AP

 
Článek

Trojrozměrný tisk s použitím média na bázi betonu není ve světě už několik let ničím neznámým. V mnoha zemích mají své první vytištěné prototypy. Bylo tedy jen otázkou času, kdy vyroste podobný domek také v Evropě.

Zcela vážně se do takového projektu pustila dánská společnost 3D Printhuset. Za cíl si kladla nejenom přijít s tisknoucím zařízením, které umožní vytvářet betonové konstrukce prakticky libovolného tvaru, ale také vytvářet takové stavby, které budou odpovídat platné evropské stavební legislativě. Kromě toho všeho pak dánská betonová tiskárna boduje především rychlostí tisku.

V reportáži agentury AP společnost představila kancelář, kterou tiskárna vytvářela rychlostí šest metrů za minutu. V současnosti společnost dokáže tisknout trojnásobně vyšší rychlostí. Celý objekt byl vytištěn za 50 hodin.

„Doufáme, že naše snaha přispěje k tomu, aby architekti mohli předvést, co dovedou bez dodatečných nákladů, aby mohli vytvářet nějaké zajímavější a organičtější tvary a konstrukce, které jsme dosud neměli možnost vídat. Když se podíváte na mnohé z nejlepších staveb, které v současnosti máme, například Guggenheimovo muzeum v New Yorku nebo londýnskou okurku, tak si všimněte, že jsou oblé. Mají organické tvary, nikoli rovné linie,” říká Henrik Lund-Nielsen, zakladatel společnosti.

Bez ztrát materiálu

Kromě toho zastánci metody trojrozměrného tisku betonem vyzvedávají ekonomickou stránku této technologie. Je totiž levnější. Minimálně proto, že při tisku nedochází prakticky k žádným ztrátám či únikům materiálu. Prostě proto, že se tiskne jen to, co je třeba.

Zároveň při trojrozměrném tisku vycházejí stejné náklady na tisk rovné zdi jako na tisk libovolně oblé. Platí se jen množství materiálu. To samozřejmě při tradičním stavebním postupu neplatí, při něm oblé zdi, pokud jsou vůbec realizovatelné, vyjdou prakticky vždy nákladněji.

Kodaňský domek nese označení BOD, jež je zkratkou slov Building on demand (anglicky Stavba na objednávku). Po svém dokončení, což společnost očekává ještě nyní v dubnu, se stane tzv. kancelářským hotelem neboli kanceláří, kde mohou zaměstnanci přespávat. K využití ji budou mít společnosti a organizace pracující v okolí kodaňského přístavu Nordhavn.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Tradiční stavebnictví se za posledních 40-50 let nikam neposunulo. Nic se v něm neodehrálo. A já jsem přesvědčený, že se bude muset mít na pozoru, protože ho převálcují lidé pocházející z úplně jiných odvětví,” prorokuje Henrik Lund-Nielsen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám