Hlavní obsah

Altán i pergola poslouží stejně, fandí siestě i vaření

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pergola je lehká okrasná stavba, která původně sloužila jako podpora popínavých rostlin. Naproti tomu altány nabízely odpočinek a soukromí. Rozdíly v jejich využití se dnes ale už stírají.

Foto: Climax (2x)

Svislá fasádní clona Winrol nahradí v případě potřeby stěnu altánu. Roluje se do boxu ladícího se stavbou, je vedena po lanku.

Článek

Pergolu i altán využijeme k relaxaci, posezení s přáteli a také k oblíbenému grilování. Umožňují to nejen rozměry zahradních přístřešků, ale i moderní materiály, odolávající dešti a slunečním paprskům.

Foto: Mountfield

Zahradní altán slouží relaxaci a k posezení s přáteli. Ocelový rám zaručí stabilitu v terénu, kvalitní materiál vysokou odolnost vůči prudkým dešťům i oslňujícím slunečním paprskům. Na boční konstrukce lze zavěsit truhlíky s květinami.

Zatímco altán má své místo spíše na méně frekventovaném místě v zeleni, pergolu zpravidla kotvíme ke stěně domu nebo garáže, když zastřešuje automobil. Samostatně stojící varianta plní funkci brány do zahrady či předělu mezi její užitnou a klidovou zónou.

Foto: Hornbach

Dřevěnou pergolu zjemní popínavé rostliny a sluneení plachta, kterou poipevníme na strop i na stinu. Rozměr plachty 270 x 140 cm za 999 Kč.

Altánu sluší romantika

Altán v klasické podobě je zastřešenou stavbou s plnými stěnami, dřevěnými či zděnými. Nejběžnějším tvarem je čtyř až osmihran, může mít ale i kruhový tvar.

Foto: Ikea

Romantika v přírodě - altán se závěsy je zajímavý také dřevěnou konstrukcí v rozích, připomínající pergolu.

Romantickému stylu zahrady sluší objekt bez postranních stěn nebo s laťkovým mřížovím ve výšce běžného obvodového zábradlí. Letní odlehčené typy mají stabilní ocelovou konstrukci se stříškou z umělé látky, která odpuzuje vodu. Pro větší zpevnění by měly být její rohy a špice vyztužené, ke konstrukci uchycujeme potah suchým zipem.

Boky často tvoří závěsy či fasádní látkové stěny. Vzdušně řešené stěny propůjčují objektu eleganci, proto je nazýván také pavilonem.

Foto: Hornbach

Bronzový altán je po stranách ozdoben hravými květinovými dekory. Lze k němu připevnit suchým zipem 4 sítě proti komárům. Pavilon Florence 3 x 3 x 2,65 m za 9190 Kč.

Až na výjimky má střecha tvar nízkého jehlanu. Má-li chránit před intenzivnější nepřízní počasí, tvoří ji např. vlnité plastové krytiny, břidlicové tašky, asfaltové šindele. Přírodní varianty využívají dřevěné šindele, rákosové či slámové došky.

Foto: Tchibo

Altán (3 x 3 m) se dá rychle postavit díky funkci push-up. Stačí vysunout do výšky mechanismus uprostřed, dokud nezacvakne. Rychlé a bezpečné spojení stříšky a rámu je možné díky systému suchých zipu. Cena 3490 Kč.

Pergola patří k domu

Tradiční dřevěné loubí je vyrobeno ze stojících trámů/sloupů, propojených nahoře do roštu. Moderní typ většinou sestává z hliníkové sloupové a lamelové konstrukce.

Foto: Al-pergoly

Pergola Placeo českého výrobce Alaris chrání před sluncem i deštěm. Lamely lze naklápět, ve tmě je podsvěcují LED pásky. Konstrukce je z pevné hliníkové slitiny s komponenty z nerezavějící oceli.

Zastřešení dřevěných pergol tvoří většinou popínavé rostliny (např. přísavník, plamének, vistárie), ale také trapézové, vlnité desky z PVC, bitumen, sklolaminát. Designovými variantami jsou látková sluneční plachta, hliníkové lamely, které se naklápějí jako žaluzie a lze je ovládat ručně i na dálku.

Tvar zpravidla určují stěny, k nimž je pergola připevněna, takže může být rohová, obdélníková, čtvercová.

Foto: Climax

Pergola Espacio se montuje na terasy rodinných domů, atria, verandy. Chrání před nepřízní počasí, nabízí přirozenou ventilaci a propracovaný systém odvodu dešťové vody v nosných nohách. Střechu tvoří naklápěcí hliníkové lamely.

Jak nakupovat

Nejlevnější jsou stavebnicové typy. Prodávají se v hobby marketech a ve firmách zabývajících se zahradním nábytkem, domky a chatkami.

Vybírat můžeme z mnoha druhů a skládaček, které jsou vymyšleny tak, aby se co nejvíce přiblížily představám zákazníka.

Výhodou stavebnic je nejen jejich nižší cena, ale také možnost vyměnit díl za díl v situaci, kdy dojde k mechanickému poškození materiálu nebo v případě dřeva k napadení dřevokaznými škůdci a plísní i přesto, že je materiál z výroby ošetřen impregnačními a ochrannými prostředky.

Foto: Hornbach

Pavilon zaujme moderním designem s rovnými tvary. Střecha z umělé tkaniny je nenáročná na údržbu. Ocelové tyče s práškovým nátěrem zajišťují stabilitu konstrukce. Pavilon Patrizia 3 x 3 x 2,5 m za 8490 Kč.

Pergolu i altán výrobci postaví také na míru. Pracují přitom obvykle s 3D návrhy, které konzultují se zákazníkem s ohledem na vzhled a typ zahrady, případně domu či přináležející venkovní kuchyně.

Počítáme s tím, že za takový originální výrobek zaplatíme zhruba tolik, co za ten luxusní, tedy řádově několik desítek tisíc korun.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Tipy a rady

Přístřešky umístíme v závětří, zejména ty bez plných stěn, a dále od dřevin, které by mohly prorůstat do jejich prostoru.

Trváme-li na dřevu, vybíráme již z výroby ošetřené proti vlhkosti, hnilobě a dřevokaznému hmyzu, např. tepelně upravené dřevo (thermowood).

Podlahu tvoří většinou dlažba, kámen, beton, WPC prkna.

Stavby ze dřeva aspoň jednou za pět let oživíme a ošetříme oleji, barvou, protiplísňovým přípravkem. Hliníkové konstrukce stačí omýt vodou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám