Hlavní obsah

Ochraňte svůj pozemek elegantně a účinně, vsaďte na kvalitní oplocení

Právo, Gisela Růžičková

Zahrada kolem domu je prostor, který poskytuje zejména soukromí. Abyste se tu cítili dobře, musíte zajistit také určitou míru bezpečí a ochranu před hlukem či zvědavými pohledy. Už proto se vyplatí pozemek oplotit.

Foto: Rolux

Hliníkový plotový systém Rolux, okenicový typ O1 v barevném provedení Zlatý dub.

Článek

Kromě toho plot vymezuje hranice pozemku. Odděluje soukromý prostor od veřejného a současně brání volnému vstupu na zahradu. Oplocení má i estetický význam, má odpovídat stylu domu i charakteru okolí.

Praktický i estetický

Plot jako liniovou stavbu tvoří nosné sloupky umístěné ve stejné vzdálenosti od sebe, na nichž jsou upevněny příčníky s výplněmi.

Konstrukce plotu se skládá ze základové části zapuštěné do země a nadzemní části. Ta může být plná, průhledná po celé délce nebo kombinovaná tak, že sloupky spojené s podezdívkou jsou plné a výplně průhledné.

Foto: Novabrik

Ploty Stavoblock lze realizovat jako plné zdi nebo sloupkové s výplněmi. Ani pro dvoumetrovou zeď není nutné vyzdívat základy.

Pro výběr konstrukce plotu je důležitá správná proporce mezi jeho praktickou účelností a estetickou působivostí. Většinou odlišujeme oplocení podél vstupní části pozemku od plotu oddělujícího sousední parcely nebo navazujícího na volnou krajinu. Hlavně u velkých parcel zmírníme finanční náklady kombinací dražších a levnějších částí plotu.

Vstupní prostor

Ve vstupním prostoru dobře vypadá zděné oplocení z podezdívky a sloupků. Podezdívka ochrání plochu předzahrádky nebo trávníku před negativními vlivy z komunikace nebo chodníku při zimní údržbě cest. Sloupky navíc dobře drží bránu a branku a lze v nich umístit nejen poštovní schránku a zvonek, ale i plynoměr a elektrické hodiny.

Foto: Dekor beton

Betonový plotový systém, dekor – otisk na zadní straně plotové desky pro oboustranný dekor plotu.

Dnes jsou oblíbené tvárnice ze štípaného betonu v různých barvách i velikostech. Další možností jsou tvárnice v designu pískovce i tvarovky, které vypadají jako plot z cihel. Všechny tyto možnosti vyžadují betonový základ s tím, že se tvárnice vyplňují betonem, který je vyztužen ocelovou armaturou.

Stabilní zděné ploty

Celozděné ploty jsou pracné a finančně nákladné, avšak pevné, trvanlivé a po postavení nepotřebují téměř žádnou údržbu. Jsou dobrou pohledovou i protizvukovou izolací, dobře se uplatní v návaznosti na obytnou stavbu, kde vytvářejí oddělený oddychový prostor.

Delší ploty působí jako hradba a mohou stínit. Obvykle se stavějí z lomového kamene, cihel, železobetonu nebo tvarovek a mohou být omítnuté či nikoli.

Foto: Dekor beton

Betonový plotový systém, dekor štípaný kámen, odstín karamel, soukromí u bazénu.

Postup zdění a betonování využijte při stavbě plotu s podezdívkou a sloupky. Také jejich předností je stabilita, nosnost, trvanlivost a po estetické stránce i masivnost nadzemního zdiva. Kombinování materiálů uplatníte hlavně při oplocení vstupního prostoru, kde lze sladit materiál sloupků a podezdívky s obkladem soklu domu.

Z estetických důvodů, ale i kvůli pevnosti konstrukce a rychlosti zhotovení využívejte moderní prefabrikované betonové tvarovky. Povrch plotových tvarovek je upravený technologií štípaného betonu, přičemž na výběr je několik odstínů. Rychlost zhotovení umožňují i doplňky, jako jsou krycí desky soklové a pilířové desky pro sloupky, které brání pronikání srážkové vody do konstrukce.

Oplocení bez základů

Panelový systém se cenově vyrovná plotu bez základů. Dnes už je k dostání nejen v barvě přírodního betonu a dá se upravit i fasádní barvou. Na výběr jsou různé dezény: cihla, kámen a štípaný kámen, zadní stranu panelu tvoří hladký beton. Systém se používá k výstavbě klasického plotu s podezdívkou a dřevěnou nebo plastovou výplní, ale i neprůhledné zdi do výšky až 3 m.

Dále to může být plot z prefabrikovaných dílů v designu umělého kamene v různých barevných odstínech. Elegantní řešení klasického oplocení představuje třeba imitace pískovce doplněná dřevěnou, plastovou či kovovou výplní. Výsledkem může být dobře vypadající plot postavený rychle a levně.

Foto: Dirickx Bohemia

Nadčasové, vysoce estetické, individuální řešení plotu Lookx Style Cottage s módní ocelovou dekorací.

Přirozené dřevěné ploty

Neomezené jsou konstrukční možnosti dřeva. Životnost plotu závisí na výběru vhodného druhu dřeva a konstrukční stálosti oplocení. Nejvíce se používá dřevo borovicové či smrkové, z listnatých především druhy tvrdého dřeva.

Dřevěné oplocení působí lehce, vzdušně a přirozeně. Můžete z něj postavit jednoduché ohrady z kulatiny, ale i celodřevěný plot kolem vesnického domu. Dřevo se osvědčilo i pro kombinované oplocení s podezdívkou v městském i venkovském prostředí.

Dřevo je oblíbené, protože je dostupné a oplocení z něj je finančně únosné. Nevýhodou dřeva je nižší trvanlivost kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám. Ale ta jde snížit vhodnou impregnací a zvládnutím konstrukčních detailů.

Elegantní kovové oplocení

Jde o ploty z hraněné ocelové tyčoviny nebo pásoviny s obdélníkovým, čtvercovým či plochým přířezem. Štíhlý, rovný, ale tvarovatelný profil vytváří vzhledově lehký, průhledný a estetický plot. Práce s kovem vyžaduje nejen řemeslnou zručnost, ale i technickou připravenost.

Foto: Lamark

Kované oplocení motiv Verona se skládá z prvků vjezdová brána, vchodová branka, plotové dílce a sloupky.

Dnes jsou na trhu bezúdržbové kovové plotové systémy z dutých odlehčených profilů různých vzorů a rozměrů. Některé typy plotových polí jsou žárově pozinkované a poplastované, takže jsou absolutně bezúdržbové. Dražší jsou modely vyrobené z plných, za tepla válcovaných profilů. Pro výrobu plotových prvků se používají i duté ocelové profily.

Špičková povrchová úprava vnějších i vnitřních ploch zajišťuje vysokou korozní odolnost bez dlouhodobé údržby. Kovové ploty patří mezi nejdražší a lze je dobře kombinovat i s podezdívkou. Jejich konstrukce se hodí i na balkónová a schodišťová zábradlí.

Pletivo je jednoduché

Oplocení z drátěného pletiva je nejlevnější a nejrychleji zhotovené. Je přiměřeně nepropustné, trvanlivé, lehké, vzdušné a průhledné. Obvykle se používá na dlouhé úseky a kombinuje se s jinými materiály.

Základní konstrukce se upevňuje na nosné sloupky z betonu, kovových tyčí, dřevěných hranolů nebo kulatiny. Je to technické oplocení, jehož nevýhodou je jeho úplná průhlednost. Drátěný plot se dobře kombinuje s živým plotem.

Pletivo z pozinkovaného drátu rychle oddělí sousední pozemky mezi zahradami nebo konec pozemku od polí. Více se používá poplastované drátěné pletivo v různých barevných odstínech. Drát může být rovný i vlnitý a horní okraj pletiva obloučkový.

Foto: Dirickx Bohemia

Estetickým řešením pro zabezpečení pozemku je systém svařovaných panelů Axis, který je k dodání ve více jak 200 odstínech škály RAL.

Odolné plastové ploty

Jsou z ušlechtilého PVC vysoké kvality, které splňuje nejpřísnější evropské normy. Materiál je stálý, nehořlavý, odolává povětrnostním vlivům a profily jsou dostatečně houževnaté. Barevné provedení je v základu bílé. Systém je jednoduchý a montáž snadná.

Svým provedením ploty vyhovují i náročnějším zákazníkům. K plusům patří zejména minimální a snadná údržba, vysoká odolnost proti klimatickým vlivům a bohatá možnost tvarů polí.

Ploty z listnáčů i jehličnanů

Živý plot vytváří pás keříků nebo stromů, které se dají tvarovat nebo se nechají volně růst. Tím docílíte přirozené vegetační zábrany. Potřebujete-li neprostupný porost, vysaďte plot z trnitých druhů. Na plotech se uplatní i popínavé rostliny, ale vždy v kombinaci s další konstrukcí.

Pořizovací náklady živého plotu jsou nižší než u ostatních druhů oplocení. Časem získá živý plot na kráse a zajímavosti, ale musíte si na něj počkat od tří do osmi let, podle toho, pro jakou rostlinu se rozhodnete.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Materiál a technologie

  • Zděné oplocení (štípané a hladké tvarovky, tvarovky z umělého pískovce, ploty z cihel)
  • Oplocení bez základu (panelový systém z přírodního betonu nebo umělého kamene)
  • Dřevěné oplocení (dřevěné plotovky, dřevěné výplně)
  • Kovové oplocení (různé druhy plotových polí)
  • Oplocení z pletiva (pletivo, sloupky, průmyslové panely, podhrabové desky)
  • Plastové oplocení
  • Živé ploty

Víte, že...

Při stavě plotu většinou nepřekračujeme výšku 150 cm. Základ podezdívky u většiny plotů budujeme do hloubky 50 až 80 cm.

Šířku základu ovlivňuje použitý stavební materiál. U cihelné podezdívky postačí 35 až 40 cm, sokly z lomového kamene potřebují 50 cm, aby se kámen dobře vázal ve vodorovné poloze.

Spáry mezi jednotlivými kameny mohou kolísat mezi 15 až 40 mm. Výška zídky se pohybuje od 30 do 60 cm. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám