Hlavní obsah

Vila Kubových patří k největším a nejluxusnějším stavbám meziválečné éry v Brně

Novinky, Text: Jan Sedlák, editace: tnk

Brněnská vila stavitele Aloise Kuby a jeho bratra architekta Viléma Kuby, která vznikla v roce 1936, je znakem luxusu meziválečné éry. Je na ní vidět, že stavebníkova firma prosperovala a na stavbu tedy byly potřebné prostředky. Za její podobou stojí i dobré projekční schopnosti Viléma Kuby.

Foto: archiv, Novinky

Vila s adresou Gromešova 1, čp. 51, Brno 17-Řečkovice prošla rekonstrukcí. Fasádu má od firmy Baumit.

Článek

Mezi brněnskými stavbami je Kubova vila nezaměnitelná, přestože její tvůrci uplatnili obecné zásady funkcionalismu - ovšem vedle toho také řadu detailů charakteristických pro jejich rodinné a nájemné domy, na které se především zaměřovali.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Snímek ilustruje dobovou podobu slavné vily.

Vila, umístěná ve svažitém terénu rozlehlé zahrady, upoutá příchozího svojí otevřeností vůči okolí, danou velkými okny, schodišti, terasami a balkóny, dále výrazně předsazenou korunní římsou a nejvíc organickými formami samonosného schodiště, které vede z terasy nad garážemi do patra.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Interiér byl výrazně prosvětlen.

Podobný je také prvek zimní zahrady v prvním patře, přičemž vstup na schodišti v přízemí připomíná „gotický“ lomený oblouk. Pro pozdní třicátá léta byla typická i kombinace hladkých bílých omítek s obkladačkami tlumeně cihlové barvy v suterénu a přízemí.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Schodiště bylo tvarově zajímavě řešeno díky zrcadlům a tvaru stropu.

Ve třech obytných podlažích bylo šest prostorných pokojů, orientovaných k východnímu uličnímu průčelí a k jižní přístupové straně, kam se obracela v prvním patře velká hala a předstupující skleněná krytá terasa, nesoucí balkón horního patra.

Obytné prostory byly odděleny od schodiště a příslušenství v západní a zčásti severní části dispozice. Pokoj v severovýchodním koutě přízemí tvořil spolu s přilehlou kuchyní, předsíní, spíží a WC samostatný jednopokojový byt s vlastním vchodem zvenku.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Architekt vytvořil monumentální prostor kolem schodiště.

Komfortnímu bydlení byla vyhrazena dvě patra, nábytek vyrobily UP závody podle návrhu autorů. Dvě garáže, sklepy, komora, mandlovna, prádelna, kotelna a rozvodna ústředního topení, sklad paliva a úkryt v suterénu svědčily o vysoké technické a provozní úrovni.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám