Hlavní obsah

Milovníci minimalismu mohou oslavit Velikonoce ve střídmém skandinávském stylu

Novinky, tnk

Oslava velikonočních svátků je v mnoha domácnostech přehlídkou nevkusu, kýčovitých barev a směsice líbivých motivů. Pokud patříte mezi ty, kdo si myslí, že v jednoduchosti je krása a zastáváte heslo, že méně je někdy více, zkuste o Velikonocích interiér dekorovat v uměřeném skandinávském stylu.

Foto: Beaumonde (3x), The Design Gift Shop

Skandinávský styl je typický svou střídmostí a jednoduchostí, ve které je bezpochyby krása.

Článek

Severský styl bydlení si získává stále víc příznivců i v Čechách. Je mu vlastní jednoduchost, útulnost a použití přírodních materiálů, které působí hřejivým dojmem.

Interiéru mají vévodit hlavně světlé barvy, zemité tóny a o Velikonocích i jemné pudrové pastelové barvy. Rozhodně se vyhněte všem křiklavým barvám a přezdobeným dekoracím.

Foto: Beaumonde, DaWanda

Nemusíte se bát barev a typických velikonočních motivů, používejte je ale s mírou a vyhněte se klasické kýčovité výzdobě.

V interiéru by se rozhodně měl objevit motiv zeleně, ideálně v podobě obyčejné čerstvé trávy. Volit můžete i prostírání v tónech svěží zelené nebo jiné textilní dekorace, které interiér oživí a vnesou do něj jarní atmosféru.

Foto: DaWanda, Cool Gift

Interiér se vyplatí osvěžit zelenými tóny, které k jaru neodmyslitelně patří.

Vyplatí se sáhnout po kouscích z bílého porcelánu, které působí čistým a svěžím dojmem. Prim budou hrát také kousky ze dřeva a kůry, které se ke skandinávskému stylu bezpochyby hodí. Nezapomeňte na březové větvičky, které by ve velikonočním interiéru v severském stylu rozhodně neměly chybět.

Foto: Beaumonde, Atelier Natalia Willmott

Motiv zajíčků k velikonočním svátkům patří. Volte ale jen střídmě dekorované kousky.

Velikonoční kraslice servírujte buď v ošatkách ze slámy, proutěných košících, nebo ve stojáncích. Volte ale jednoduchý design, který dá plně vyniknout zdobeným kraslicím a nebude na sebe zbytečně strhávat pozornost.

Foto: Creative Tops (2x)

Velikonoční kraslice servírujte v uměřených stojáncích.

Prostor můžete dekorovat i kousky, které velikonoční svátky připomínají jen vzdáleně. Jde hlavně o objekty inspirované tvarem vajíček. Může jít o osvětlení, koberce nebo dokonce křesla. Designovou stálicí je například křeslo s názvem Egg neboli Vajíčko od skandinávského designéra Arne Jacobsena.

Foto: HolzDesignPur, Yellow Octopus

Nebojte se zakomponovat do interiéru vajíčka i tam, kde by je člověk běžně nečekal. Mohou se objevit v podobě osvětlení nebo magnetu na kancelářské svorky.

Mezi dekoracemi ve skandinávském stylu by rozhodně neměly chybět ani květiny. Volte hlavně tulipány v bílé a žluté barvě, případně narcisy. Symbolem Velikonoc v severských zemích je totiž hlavně žlutá barva.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám