Hlavní obsah

Architekti si postavili hausbót, který zdobí břeh jezera. Navíc mu i prospívá

Novinky, Jana Nesvadbová

Když manželský pár architektů a designérů - Michelle Lankerová a Bill Bloxom - přišel o svůj sto let starý hausbót, rozhodl se, že si postaví nový. Na hladině jezera Washington u amerického Seattlu manželé vybudovali hausbót, jenž odpovídá všem požadavkům na kvalitní a ekologické bydlení. Své okolí nejenom zdobí, ale dokonce mu i prospívá.

Foto: Profimedia.cz

Nový hausbót má tvar střechy příhodně ve tvaru vlny.

Článek

Ponton, na němž dům stojí, je vyroben z recyklovaného plastu. Zároveň však funguje jako plantáž pro vodní rostlinstvo. To jím může volně prorůstat a tím vzniká nové, přirozené prostředí u břehu jezera, které může příroda pohodlně využít. Například mezi kořeny rostoucích rostlin naleznou příhodný úkryt ryby.

Život pod vodou pak mohou obyvatelé hausbótu pohodlně sledovat velkým oknem ve sklepní místnosti svého domu.

Foto: Profimedia.cz

Zelená část střechy protahuje břeh jezera nad jeho hladinu.

S ohledem na ekologický dopad a trvalou udržitelnost je vybudován i samotný dům. Díky tomu splňuje kritéria pro tzv. nulové domy (ty, které vyprodukují tolik energie, kolik jí spotřebují). Jeho fasády jsou obloženy cementovláknitými panely namísto tradičního dřeva. Střecha je pak hliníková, stejně jako velká okna orientovaná převážně směrem na hladinu jezera.

Foto: Profimedia.cz

Ložnice je umístěna na loftu nad hlavním společenským prostorem.

Foto: Profimedia.cz

Interiér hausbótu na první pohled ničím neprozrazuje, že se návštěvník ve skutečnosti nachází v obydlí na vodě.

Třetina střechy je pokryta zelení, což jednak zlepšuje v daném místě její tepelně izolační vlastnosti, jednak to vysunuje břeh jezera nad jeho hladinu. Téměř dvě třetiny střechy pak zabírají solární panely.

Foto: Profimedia.cz

V hlavní místnosti nechybí ani plynový krb, který je umístěn naproti schodišti.

Dům je vytápěn tepelným čerpadlem, které pracuje na principu voda/voda. Stihne se jím ohřát zásobník o objemu 3,6 hl horké vody, jehož část (samozřejmě v uzavřeném oběhu) je použita jako podlahové topení.

Foto: Profimedia.cz

Trámy, které se zachovaly z původního hausbótu jsou použity na strop.

Foto: Profimedia.cz

Koupelna má nevšední tvar, navazuje na ložnici na loftu, proto je zde nejvýrazněji vidět zakřivení střechy, a zároveň kónicky se sklánějící bok domu.

Dům je rozdělen do tří úrovní. Nejvýše, na loftu, který je nad většinou hlavní místnosti, je ložnice majitelů.

V přízemí je hlavní společenský prostor spojující v sobě klasicky kuchyň, jídelnu a obývací pokoj. Ve sklepě, který je pod úrovní hladiny jezera, je pracovna a vinotéka. První z nich může sloužit zároveň jako pokoj pro hosty.

Foto: Profimedia.cz

Ve sklepě domu je pracovna použitelná jako hostinský pokoj.

Foto: Profimedia.cz

Pro hosty je připravena výklopná postel.

Ve velice příjemně zařízeném interiéru domu lze objevit památku na někdejší starý hausbót, který manželé vlastnili. Zachovaly se z něj totiž trámy, na nichž hausbót plul. Majitelé je tedy nechali vysušit a upravit pro další použití. Jsou vidět na klenutém stropě.

Foto: Profimedia.cz

Život pod hladinou mohou obyvatelé domu pozorovat díky velkému oknu ve sklepě.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám