Hlavní obsah

Mladá designérka z Gazy vyrábí nábytek z dřevěných palet

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práce s recyklovaným dřevem a vytváření nových objektů z něj není zálibou designérů jen z tzv. západní části světa. Stejné nadšení má pro myšlenku dalšího využití a zpracovaní kvalitního, byť již jednou použitého materiálu také mladá designérka Aja Kaškuová z Gazy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Designérka z Gazy vyrábí nábytek z recyklovaných dřevěných paletVideo: Reuters

 
Článek

Jednou z nepříjemností běžného života v Gaze jsou restrikce omezující pohyb zboží v oblasti. Kromě jiných komodit je tak někdy náročné pro její obyvatele sehnat i vhodný a dostupný nábytek. Řešení, zdá se, našla místní mladá designérka, která podobně jako její kolegové například v Evropě či Americe zaměřila svou pozornost na použité přepravní palety. Jejich dřevo je mnohdy stále dostatečně kvalitní na to, aby končilo na skládkách nebo jako otop.

Rozhodla se je proto používat k výrobě nejrůznějších druhů dekorací a také nábytku. Velmi elegantně tím „zabíjí hned několik much jednou ranou” - dodává na místní trh tolik potřebné zboží, nabízí pracovní příležitosti dalším lidem a ještě nachází využití pro použité přepravní palety.

„Z recyklovaných palet můžeme vytvořit nábytek, jenž je plně funkční, má rozumnou cenu, skvělou kvalitu a hezký vzhled,“ řekla Aja Kaškuová v reportáži agentury Reuters.

Pro designérku není problémem vytvořit pro klienta návrh přesně podle výše jeho rozpočtu. V závislosti na něm navrhne cokoli, od náročných dekorací a výrobků v historickém stylu až po prosté, a tedy i méně nákladné designové prvky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Palety získáváme z továren nebo od lidí, kteří je sbírají a rozebírají na kusy,“ prozradila zdroj svých surovin Aja Kaškuová.

Reklama

Související články

Zařízení interiérů vyrobené z odpadů

Reakcí na konzumní styl života, jenž se rozmohl ve vyspělých zemích světa, je snaha o návrat k přírodě, znovuobjevování kvality ruční práce, minimalizování...

Výběr článků

Načítám