Hlavní obsah

Interiér domu se po rekonstrukci proměnil v bílou oázu

Interiér rekonstruovaného domu Nory a Ivana září jako čerstvě napadaný sníh. Přitom ale nepůsobí sterilně. Perfektně vystihuje touhu majitelů po světlém a vzdušném interiéru, jehož potenciál optimálně zpracovali architektka Ivana Dombková a Rostislav Černík ze studia I. D. Architektura.

Foto: Iveta Kopicová

Řešení kuchyně prakticky využívá dané možnosti poměrně úzkého koridoru s dokonale přizpůsobeným nábytkem z matně bíle lakované MDF desky v kombinaci s běleným dubem.

Článek

Poměrně úzký řadový dům s výměrou zhruba 250 m2, se třemi nadzemními podlažími a sníženým sklepem s garáží, postavený na přelomu 70. a 80. let minulého století, nedokázal mladé rodině zcela vyhovět. Pro jeho optimální využití nestačily jen „kosmetické“ úpravy, bylo třeba zasáhnout poněkud radikálněji a lépe se vypořádat nejen s dispozičním členěním interiéru.

Foto: Iveta Kopicová

Prosklený průhled do kuchyně přivádí do chodby denní světlo.

Ivan i Nora byli na místní lokalitu a její krásné prostředí fixováni, proto se rozhodli v domě, v němž už delší dobu žili, pro jeho kompletní rekonstrukci.

Při respektování nosných stěn byla dispozice celého domu vytvořena nově. Ubylo příček, okna se zvětšila, snížila a odstranily se i parapety. Nové otvory pro dveře byly sjednoceny tak, aby byl prostor opticky vyšší. Velký důraz byl kladen na maximální prosvětlení interiéru a jednoduché linie.

Foto: Iveta Kopicová

Ke stolu z masivního běleného dubu se může společně posadit až osm osob.

Podzemní podlaží Ivan využívá ke svému byznysu, dvě patra pak obývá mladá rodina a podkroví je určeno hostům. Tam je komfortní byt s ložnicí, pracovnou, koupelnou a polyfunkčním prostorem. Zpravidla je využíván návštěvami příbuzných žijících v zahraničí. Výhledově ale může posloužit i některému z dětí.

Kultivovaná elegance

Dubová podlaha v celém domě je vyhřívaná. Železobetonové schodiště zůstalo zachováno, radikálně však změnilo svůj vzhled. Byly odstraněny nerovnosti a eliminovány rozdílné výšky schodišťových stupňů, které byly nově obloženy dubovým dřevem, původní zděné zábradlí nahradilo čiré sklo.

Foto: Iveta Kopicová

Oblibu bílé prozrazuje i obývací pokoj s dominantní rohovou sedací soupravou. Televizor je zavěšen na panelu s ramenem, které je možné elektricky ovládat, a vyklápí se.

Při vstupu do domu, po pravé straně chodby, se nachází praktická šatna s policovými systémy, která sousedí s WC místností.

Prosklený průhled do kuchyně na protější stěně sem přivádí denní světlo. Pro větší pohodlí při obouvání je zde také možné usednout na bílou koženou lavici.

Foto: Iveta Kopicová

Schodiště změnilo svůj vzhled. Bylo nově obloženo dubovým dřevem a původní zděné zábradlí nahradilo čiré sklo.

Přízemí tvoří i velký otevřený prostor s kuchyní, jídelnou a relaxační zónou se sedací soupravou a krbem. Právě tady tráví rodina hodně času, proto si rodiče přáli vytvořit tu dostatečně velký prostor pro dětské hry i jejich odpočinek.

Nora má mimořádný cit pro harmonii a vytříbené estetické vnímání. Má ráda jemné světlé tóny a miluje bílou barvu. Preferovala vzdušný, nekomplikovaný interiér, který nebude zatížený zbytečnými kusy nábytku, ale naopak, s důrazem na vestavěný nábytek. Kromě světlé dřeviny běleného dubu, která interiéru propůjčuje hřejivý nádech, zde vládnou bílé a krémové tóny.

Foto: Iveta Kopicová

Koupelna nabízí místo na sprchování i koupel ve vaně (Riho) z kompozitního materiálu. Je obložená dlažbou Cerdisa (1 x 3 m), nábytek je zhotovený na míru. Umyvadla Duravit jsou posazená na kompozitní desce z materiálu Staron s bateriemi Hansgrohe.

V dalším podlaží je ložnice rodičů, velká šatna, dva dětské pokoje a společná koupelna s vanou. Jeden dětský pokoj zatím majitelé využívají jako pracovnu.

Foto: Iveta Kopicová

Ložnice je orientována s výhledem do zahrady. Nábytek včetně lůžka je zhotovený na míru z lakované MDF desky v kombinaci s bělený dubem. Postel doprovázejí lampičky Occhio.

Dokonalé detaily

Řešení kuchyně prakticky využívá dané možnosti poměrně úzkého koridoru s dokonale přizpůsobeným nábytkem. Kuchyň je vybavena vestavnými spotřebiči Miele, mezi nimiž nechybí ani kávovar a vinotéka.

I protější, mělčí nábytková stěna, která je modelována do čtverců, poskytuje dostatek úložného prostoru pro talíře, skleničky a další nádobí.

Foto: Iveta Kopicová

V pracovně, která se později nejspíš promění v dětský pokoj, našly uplatnění pohovka a hnízdový stolek, které zůstaly z původního vybavení domu.

Na kuchyň volně navazuje jídelna. Svým vybavením podporuje protáhlý tvar prostoru. I tady zůstalo dost místa na originální komodu, která věrně kopíruje podélnou stranu jídelního stolu.

V relaxační zóně otevřeného prostoru je zavěšena dětská houpačka. Nora si obzvlášť pochvaluje velké a dostatečně široké fixní portálové okno, kde mohou odpočívat a osvěžit se pohledem do zeleně. Tento prostor je také oblíbenou hernou dětí.

Foto: Iveta Kopicová

Součástí otevřeného prostoru je velké portálové okno zvýrazněné dubovým rámem, kam je možné usednout a pozorovat okolí.

Do obkladu sprchového koutu nebylo třeba nijak zasahovat. Montovat sem poličky nebylo nutné, protože se na odkládací prostor v podobě integrované niky pamatovalo předem. Takových povedených prvků tu ale najdete bezpočet.

Ing. arch. Ivana Dombková
Absolvovala Fakultu architektury VUT v Brně. Od roku 1992 se s Rostislavem Černíkem věnuje architektonickým studiím, stavebním projektům, projektům pro realizace staveb, projektům pro realizace interiérů a vlastním realizacím interiérů. Za nejdůležitější hodnoty považuje svobodu, vzdělání, prostor a čas. Založila značku Donlič. Od roku 2012 pracuje pod novou značkou I. D. Architektura.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám