Hlavní obsah

Nebojte se komfortu v koupelně

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánujete novou koupelnu? Poohlédněte se po koupelnových konceptech, které v jedné kolekci nabízejí vanu, umyvadlo, toaletu i doplňky. Máte jistotu, že sanita stylově ladí, má nosnou myšlenku, promyšlený tvar i velikost.

Foto: Trachea

Velká koupelna zvládne dvě samostatná umyvadla usazená na desce. Jsou dominantním prvkem, ovlivňují vzhled celé sestavy.

Článek

Kdo plánuje rekonstrukci koupelny nebo se stěhuje do novostavby, bude vybírat novou sanitu. Preferujte ucelené sety, které nabízejí jednotný design. Předem promyslete, zda se vám líbí spíše design hrany, nebo jemného oblouku. Tomu pak uzpůsobte i výběr baterií a doplňků.

Foto: Bauhaus

Sanitu do koupelny volíme ze stejné kolekce, bude mít nosnou myšlenku, tvar.

Umyvadlo – společník na každý den

Je v centru koupelny, používá se denně a usadit ho můžeme několika způsoby. Obvykle je z odolné keramiky, která se snadno udržuje. Omyvatelnost sanity lze ještě zvýšit, a to speciálním ošetřením. Na umyvadlo nanesete přípravek Dreja-Clean, jenž vytvoří nanopovlak. Ten ochrání povrch před nečistotami, bakteriemi a plísní. Díky němu se snáze odstraní i nevzhledné stopy po mýdle.

Foto: Dřevojas

Umyvadlo nemusí být jen z keramiky, ale třeba i z litého mramoru. Povrch je odolný vůči poškrábání, oděru, má perfektní hrany a dokonale hladký povrch.

Šest způsobů usazení umyvadla

Zapuštěné: klasické provedení, umyvadlo je zasazeno přímo v koupelnové skříňce nebo v desce. A to zcela nebo jen částečně. Výhodou je účelné využití prostoru pod umyvadlem, skříňka schová i napojení k odpadní trubce. Vhodné pro rodiny s dětmi, kde vítáme každý volný prostor.

Foto: Dřevojas

Zapuštěné umyvadlo do koupelnové skříňky přináší výhodu úložného prostoru, který ocení rodina s dětmi.

Na desce: jde o designovou záležitost, umyvadlo vynikne ze všech stran, nabízí zajímavé pohledové linie. Sanita je zde dominantním prvkem. Provedení je náročnější na údržbu desky.

Foto: Ideal Standard

Umyvadlo na desce vynikne ze všech stran, nic nezakrývá a pyšní se dokonalým tvarem.

Dvojumyvadlo: je šikovné pro početnější rodiny s více dětmi, praktické pro větší koupelny. Dvě umyvadla nemusí mít nutně dvě samostatné skříňky. Osvědčilo se provedení, kdy jsou umyvadla navzájem spojena a mezi nimi vzniká odkládací plocha.

Jedno umyvadlo, dvě baterie: varianta pro více osob, kdy volíme jeden produkt, který šetří prostor, ale díky více bateriím ho může užívat více osob. Vhodné pro početnější rodiny s malou koupelnou.

Miniumývátko: patří do malých koupelen nebo na samostatná WC, kde se hledá každý volný centimetr, má stejně jako skříňka menší hloubku, třeba 26 cm.

Samostatné závěsné: působí v prostoru lehce, subtilně, vyzývá k minimalismu. Důležitý je správný výběr tvaru a velikosti, který v prostoru vynikne. Praktická je přední konzola, která se připevní pod umyvadlo a může se na ni zavěsit ručník.

Foto: Dřevojas

Pro milovníky minimalismu je zde samostatně závěsné umyvadlo. Lze si k němu pořídit praktickou konzoly na ručníky.

Toaleta – potřebuje ji každý

Při rekonstrukci koupelny dojde zpravidla i na klozet. Vybírat lze ze tří možností: závěsné WC, kombinační mísy (spodní část toalety je spojena s nádrží na vodu) a samostatně stojící WC se splachovací nádrží v podomítkovém modulu.

Nejpreferovanější je závěsný typ WC, ale k jeho instalaci potřebujete dostatečně nosnou stěnu, což může být v panelovém bytě problém. „Proto doporučujeme instalovat upevňovací prvky pro uchycení rámového podomítkového modulu do bočních stěn, který je přímo navržen pro panelákové rekonstrukce. Boční uchycení je nastavitelné a je určeno tam, kde pod omítkou prochází domovní instalace (potrubí),“ vysvětluje Petr Štěpánek z firmy Jika.

Foto: Jika

Posunutá hranice v udržování čistoty WC, to je závěsný klozet Mio Rimless bez oplachového kruhu, který splňuje vysoké hygienické požadavky.

U novostaveb je šikovné vložit splachovací nádržku přímo do niky masivní stěny a ušetřit tak potřebné místo. Díky předstěnovému modulu lze volit i výšku závěsného klozetu. Doporučuje se 40 cm od země, ale starší a handicapované osoby ocení i více centimetrů.

V moderních koupelnách nechybí ani bidet, který je vedle toalety. Když si ho z prostorových důvodů nemůžete dovolit, lze na téměř každý záchod namontovat bidetové sedátko. Jen musíte přizpůsobit odpad, přívod vody a elektřiny již před rekonstrukcí. Mnoho domácností využívá z důvodu úspory místa i toaletu a bidet v jednom.

Koupelna je šik, když jsou výrobky se stejným designem a tvarem. Záchodové mísy se často vyrábějí z glazované keramiky, která je hranatá nebo s oblými liniemi. Na výběr jsou také mísy s hlubokým nebo plochým splachováním.

Praktická jsou také WC bez oplachovacího okruhu, která usnadňují udržování čistoty na toaletě. A nezapomeňte na úsporné splachování!

Foto: Ideal Standard

Kolekce Connect Air je elegantní, tenké hrany a jemné zakřivení přináší pocit vzdušnosti. Klozet má technologii Aquablade, kdy dochází ke 100% oplachu mísy pod oplachovým kanálkem a toaletu je možné udržovat dokonale čistou.

Pisoár pro muže

Jestli vás nebaví neustále sklápět záchodové prkénko a máte doma tři chlapy, kteří jsou v přesile, pořiďte jim domácí pisoár. Pro spláchnutí stačí jen jeden litr, čímž ušetříte oproti běžnému WC až 70 % vody. Některé typy mají i bezdotykové ovládání.

Foto: Sanela

Pisoár Vila SLP 37 splachuje jedním litrem vody, má sklápěcí prkénko a bezdotykové splachování.

Vana – na pohodu

Vana neslouží ani tak k umývání (máme sprchu), ale častěji k odpočinku. Její používání se změnilo a očekáváme od ní zejména komfort. Na to samozřejmě designéři reagují, a tak jsme na loňském Designbloku mohli obdivovat volně stojící vanu Ravak s odkládacími stolky kolem ní.

Foto: Ravak

Série Ravak Tables zahrnuje čtyři různé tvary odkládacích stolků. Stolky jsou z jasanového dřeva s povrchovou úpravou odolnou proti vlhkému prostředí.

Série zahrnuje čtyři různé tvary stolků. Jeden ze dvou obdélníkových modelů je určený k postavení podél vany, druhý přiléhá k partiím, ve kterých se vana začíná zaoblovat. Další dva mají čtvercovou odkládací desku, nejlépe slouží na rohu vany a liší se výškou. „Koncept vychází z propojení klasického kavárenského stolku se solitérní vanou. Vana a stolek tvoří kompaktní celek. Stolek působí, jako kdyby ho vana ukrojila,“ říká autor Kryštof Nosál.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

WC etiketa

Technicky nejvyspělejší toalety najdete v Japonsku. Tamní WC mají mnoho funkcí a nastavení. Samozřejmostí je vyhřívané sedátko, automaticky se zvedající poklop nebo bezdotykové splachování. Před vstupem je ale nutné se přezout!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám