Dobrá dostupnost do centra Prahy autem i veřejnou dopravou, vybudovaná infrastruktura včetně obchodů a služeb, možnost spojit komfortní bydlení s podnikáním a samozřejmě hezké příjemné místo, to byla nemalá porce kritérií, která si vytyčila dvojice středního věku při výběru místa pro stavbu domu.

Rohová okna přivádějí do domu velké množství světla, napohled odlehčují velkou hmotu domu a dodávají mu zajímavý vzhled.

Rohová okna přivádějí do domu velké množství světla, na pohled odlehčují velkou hmotu domu a dodávají mu zajímavý vzhled.

FOTO: Jiří Vaněk

Krytá terasa po velkou část roku plní funkci jídelny a obývacího pokoje v jednom. Její poloha byla šikovně navržena tak, že sem není od sousedů ani z ulice vůbec vidět.

Krytá terasa po velkou část roku plní funkci jídelny a obývacího pokoje v jednom. Její poloha byla šikovně navržena tak, že sem není od sousedů ani z ulice vůbec vidět.

FOTO: Jiří Vaněk

Po delším hledání majitelé objevili pozemek ve starší vilové čtvrti, který odpovídal těmto požadavkům, navíc se jim líbila jižní orientace, takže rozhodování bylo jednoduché. Poměrně jasno měli i o architektuře domu a jeho funkci.

„Svého“ architekta našli na internetu a ve výběru se utvrdili po návštěvě řady domů, které architekt Aleš Gadlina navrhl a také realizoval.

Kuchyň má výhodu přímého osvětlení pracovní plochy pásovým oknem. Linka byla vyrobena z lakovaných MDF desek s vysokým leskem, praktický hladký a odolný povrch má i pracovní deska z leštěného kamene.

Kuchyň má výhodu přímého osvětlení pracovní plochy pásovým oknem. Linka byla vyrobena z lakovaných MDF desek s vysokým leskem, praktický hladký a odolný povrch má i pracovní deska z leštěného kamene.

FOTO: Jiří Vaněk

„Dostal jsem poměrně rozsáhlé a podrobné zadání domu s kanceláří, vnitřním bazénem, velkým obývacím prostorem, krytou terasou a komfortním zázemím, včetně počtu místností a jejich velikosti. Rozsah byl celkem na 350 metrů čtverečních užitné plochy,“ uvádí architekt.

Jídelní stůl přímo navazuje na varné centrum. Atraktivitu střízlivého interiéru zvyšuje rozptýlené osvětlení, LED svítidla jsou zakomponována do stropu a nábytku.

Jídelní stůl přímo navazuje na varné centrum. Atraktivitu střízlivého interiéru zvyšuje rozptýlené osvětlení, LED svítidla jsou zakomponována do stropu a nábytku.

FOTO: Jiří Vaněk

„Mám zkušenost, že čím dává klient přesnější zadání a čím podrobněji vybírá, tím lepší je spolupráce. Když jsou klienti schopni vytvořit jasné zadání a zároveň respektují odbornost architekta, jeho invenci a nechají si i poradit, je to nejlepší předpoklad k dobrému výsledku.“ To se potvrdilo i v tomto případě.

Obývací pokoj má podobu otevřené haly propojené se schodištěm, kuchyní i s bazénem. Prosklenou stěnou je dokonce vidět z lehátek u bazénu na televizi v obýváku.

Obývací pokoj má podobu otevřené haly propojené se schodištěm, kuchyní i s bazénem. Prosklenou stěnou je dokonce vidět z lehátek u bazénu na televizi v obýváku.

FOTO: Jiří Vaněk

Ruku v ruce šly požadavky na kvalitní trvanlivé materiály a energetickou úspornost.

„Používám zdicí systém Porotherm v kombinaci s okny s izolačními trojskly a rekuperačními systémy. Tuto konstrukci mám za léta prověřenou – při správném architektonickém návrhu vznikne příjemné zdravé bydlení, a i takto velký dům dosahuje nízkých provozních nákladů.“

Velký komfort na malé zahradě

Výchozí podmínky – svažitý pozemek o rozloze 700 m2 se vstupem z jihu, maximální povolená zastavěnost 30 % a požadavky na velkou užitnou plochu vedly k třípodlažnímu uspořádání se vstupním suterénem. Stavba je osazena do severní části parcely, s minimálním předepsaným odstupem 3 m od hranic se sousedy.

Jižní část je rozdělena opěrnou zdí na rekreační trávník v úrovni kryté terasy a hlavního obývacího prostoru a na dlážděnou plochu svažující se k vjezdu do garáže a hlavnímu vstupu do domu.

Obyvatelé domu velkou zahradu nijak nepostrádají – užívají si hlavně terasu a bazén; malý trávník, pár okrasných keřů a užitkový záhon úplně odpovídají jejich životnímu stylu.

Schodiště se zábradlím z tvrzeného skla působí vzdušně a nenásilně. Jeho dominantu tvoří zajímavé vertikální svítidlo s LED zdroji.

Schodiště se zábradlím z tvrzeného skla působí vzdušně a nenásilně. Jeho dominantu tvoří zajímavé vertikální svítidlo s LED zdroji.

FOTO: Jiří Vaněk

Dispozice domu vychází z tvaru písmene L. V suterénu je vedle dvojgaráže umístěna vstupní hala se schodištěm, technickým zázemím a sklady, samostatnou sekci tvoří kancelář s vlastním sociálním zázemím, přístupná jak z domu, tak přímo zvenčí.

„Za velmi prozíravé považuji rozhodnutí stavebníků umístit vedle schodiště i výtah,“ podotýká architekt.

Ložnice není v tomto domě žádnou popelkou. Byl jí dopřán velký prostor a kvalitní postel, čelní stěnu pokrývá obklad s dekorem v odstínech dřeva.

Ložnice není v tomto domě žádnou popelkou. Byl jí dopřán velký prostor a kvalitní postel, čelní stěnu pokrývá obklad s dekorem v odstínech dřeva.

FOTO: Jiří Vaněk

Otevřené schodiště uvede hosty přímo do centrálního obývacího prostoru, obklopeného z jedné strany kuchyní s velkou jídelnou a z druhé strany wellness zónou, kterou tvoří bazén, sauna a sprcha.

Všechny tyto části jsou v optickém kontaktu – bazénová hala sousedí prosklenou stěnou s obývacím pokojem a do jídelny a kuchyně vedou posuvné prosklené dveře.

Koupelna v patře je rozdělena příčkou na umyvadlovou část a sprchový kout, kde je dost místa pro sprchování ve dvou. Nábytková sestava je na míru, z lakovaných MDF desek, hladký bílý povrch vynikne na pozadí italského obkladu a dlažby.

Koupelna v patře je rozdělena příčkou na umyvadlovou část a sprchový kout, kde je dost místa pro sprchování ve dvou. Nábytková sestava je na míru, z lakovaných MDF desek, hladký bílý povrch vynikne na pozadí italského obkladu a dlažby.

FOTO: Jiří Vaněk

Nejoblíbenější část domu se však nachází venku – krytá terasa za prosklenými stěnami je umístěna v příjemné chráněné poloze v rohu tak, aby na ni svítilo příjemné dopolední slunce, ale před západními žhavými paprsky ji stíní bazénová hala. „Většinu roku vlastně bydlíme tady,“ vysvětlují majitelé domu.

„A během prvního léta jsme pochopili, proč tu Aleš Gadlina navrhl zvýšený strop. Má podobný efekt jako kopule, odvádí horko vzhůru, takže je tu příjemně i za největších veder.“ To se projevilo i během naší letní návštěvy.

Bazén s prosklenými stěnami působí jako pokračování zahrady v interiéru. Kvetoucí zelená stěna sem přináší svěžest a živé barvy přírody.

Bazén s prosklenými stěnami působí jako pokračování zahrady v interiéru. Kvetoucí zelená stěna sem přináší svěžest a živé barvy přírody.

FOTO: Jiří Vaněk

Terasa má praktickou a trvanlivou podlahu z dřevoplastu. Majitelé domu velmi oceňují efekt zvýšeného stropu – teplo stoupá vzhůru a posezení u stolu je i v létě příjemné.

Terasa má praktickou a trvanlivou podlahu z dřevoplastu. Majitelé domu velmi oceňují efekt zvýšeného stropu – teplo stoupá vzhůru a posezení u stolu je i v létě příjemné.

FOTO: Jiří Vaněk

Otevřené schodiště pokračuje do druhého podlaží se dvěma pokoji pro hosty a hlavní ložnicí.

Na rozdíl od běžně pojímaných ložnic bez výrazu, které se omezují na postel, skříň a noční stolek, je zde, stejně jako v celém domě, jasně vidět snaha vytvořit útulné prostředí podpořené maximálním komfortem, a to jak pro majitele domu, tak pro hosty.

Kvalitní trávník v kombinaci s několika okrasnými a užitkovými záhony a chodníčky ze zámkové dlažby představují ideální, takřka bezúdržbovou zahradu pro ty, kdo se chtějí plně věnovat práci a řadě zálib.

Kvalitní trávník v kombinaci s několika okrasnými a užitkovými záhony a chodníčky ze zámkové dlažby představují ideální, takřka bezúdržbovou zahradu pro ty, kdo se chtějí plně věnovat práci a řadě zálib.

FOTO: Jiří Vaněk

„Stavbě domu jsme se hodně věnovali, konzultovali veškeré detaily, vybírali materiály. Vyplatilo se, že nás architekt už od studie stále vedl, stále s námi komunikoval a prováděl i realizaci, takže měl vše pod kontrolou a dodržel veškeré záruky. Tak se například za první republiky běžně stavělo. Dnes stavebníci přípravu projektu i dozor často podceňují, snaží se na všem ušetřit. Ale právě díky důslednosti a neustálému vzájemnému kontaktu ve všech fázích vše dopadlo k naší spokojenosti,“ uzavírají majitelé naši návštěvu.

FOTO: Jiří Vaněk

Aleš Gadlina (1965)
Autorizovaný inženýr, absolvent Stavební fakulty ČVUT Praha. V roce 1997 založil stavební firmu Gadline, která se postupně rozrostla o architektonický ateliér. Zabývá se návrhy rodinných domů a bytových staveb od studie až po realizaci, specializuje se na projektování energeticky úsporných domů, které využívají pasivní solární efekt.

Jitka Pálková, Stavbadomu.net