Hlavní obsah

Strohé linie trojpodlažního bytu oživuje nevšední nábytek i živé zelené stěny

Novinky, Jana Nesvadbová

Nedaleko parku Ibirapuera v brazilském Sao Paulu byl k dispozici po dlouhá léta trojpodlažní byt, který nikdo neobýval. Pak si jej ale koupil současný majitel, který se živí jako spisovatel. Nechal jej modernizovat, upravit a výsledkem je inteligentně organizovaný domov, kterému vládnou jasné linie osvěžované netradičními kusy nábytku.

Foto: Maíra Acayabová

V prostředním podlaží bytu je především velká místnost s knihovnami, které vytvářejí zázemí pro práci spisovatele.

Článek

Práce na úpravě triplexu, jenž má dohromady 900 čtverečních metrů podlah, se ujali architekti z místního studia Casa14 Arquitetura.

Foto: Maíra Acayabaová

Jídelna je zařízena v moderním stylu, stěny zdobí soudobá malířská díla brazilských autorů.

Foto: Maíra Acayabaová

Jídelna je umístěna v nejspodnějším podlaží domu.

Jejich základním krokem byla snaha veškerý interiér pokud možno odlehčit a prosvětlit. Jednotlivá podlaží byla totiž původně rozdělena spoustou zdí a příček, které od sebe zbytečně izolovaly jednotlivé zóny.

Nově jsou jednotlivá podlaží propojena do větších funkčních celků tak, aby z jedné zóny bylo vidět do druhé a obyvatelé domácnosti na sebe neustále viděli.

Foto: Maíra Acayabaová

Elegantní nábytek koresponduje hezky s hlavními materiály použitými v interiéru bytu. Jedním z nich je samozřejmě i sklo.

Foto: Maíra Acayabaová

Rovné linie hezkým způsobem osvěžuje nábytek vybraný schválně tak, aby byl barevně i tvarově výrazný.

Architekti ponechali záměrně vyniknout původní základní jasné, místy až ostré linie interiéru a zdůraznili je čistě bílou výmalbou. Jako protipól pak využili nábytek a koberce. Obojí přidává do místností nejenom výrazné barvy a nové materiály, ale také elegantně oblé tvary.

Velice hezkým příkladem je lavice v obývacím pokoji, která má nejenom nevšední tvar, ale také dává vyniknout pěkně dřevu, z nějž je vyrobena.

Foto: Maíra Acayabaová

Interiér koupelny je obložen jemně žilkovaným bílým mramorem.

Právě dřevo pak často doplňuje bílou výmalbu domu, ať již v podobě podlah, nebo velkoplošných panelů na stěnách. Dalšími materiály, které rovněž v interiéru hezky promlouvají, jsou sklo a světlý kámen. Zejména v nejvyšším podlaží to jsou pak rostliny.

Foto: Maíra Acayabaová

V koupelně je zajímavě řešené umyvadlo, kde autoři zkombinovali opět mramor se dřevem.

Zajímavé je nové uspořádání domova, který se architekti snažili především sjednotit, ovšem zároveň jasně vyznačit jednotlivé funkční zóny.

Nejjednodušším řešením bylo od sebe oddělit jednotlivá podlaží podle základní funkce. Spodní slouží jako standardní byt, je zde kuchyň, obývací pokoj, ale také pokoje rodiny.

Foto: Maíra Acayabaová

Důležitou roli v interiéru hraje dřevo.

Foto: Maíra Acayabaová

Minimalisticky řešené noční stolky jsou opět protipólem k živěji působícímu dřevěnému panelu za postelí.

Druhé má pro sebe vyhrazené pán domu – majitel, který je spisovatelem. Jeho srdcem je proto především velká místnost s knihovnou, která musela pojmout úctyhodných pět tisícovek svazků. Obklopen tímto duchovním bohatstvím majitel právě zde pracuje, čte a píše.

Foto: Maíra Acayabaová

I v horním patře je kuchyně, která supluje zahradní.

Foto: Maíra Acayabaová

Stěny v nejvyšším podlaží pokrývají vertikální zahrady.

Nejvyšší podlaží je naopak zasvěceno výhradně oddechu a zábavě. Je zde hlavně hudební studio, vířivka, sauna a barbecue kuchyně. Všechny prostory pak objímají jako v jednom velkém zeleném náručí rostliny. Architekti na tomto podlaží totiž vytvořili obdivuhodně velkou vertikální zahradu, kterou pokryli takřka všechny stěny.

Foto: Maíra Acayabaová

Některé části nejvyššího podlaží vzbuzují záměrně dojem, že nad nimi přebrala vládu vegetace.

Foto: Maíra Acayabaová

V horním podlaží je rovněž hudební studio. I zde mají některé kusy nábytku nevšední tvary.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám