Hlavní obsah

Moderní knihovny plní více funkcí

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes se vydává nepřeberné množství knih, proto čas od času neodoláte a nějakou z nich si dopřejete. Ať už je to cestopis, encyklopedie nebo oblíbený autor. Za čas nahromadíte tolik knih, že se rozhodnete pořídit si knihovnu.

Foto: Trachea (2x)

Lakovaná knihovna ve vysokém lesku (T.lacq) v černém provedení je součástí stěny na míru v obývacím pokoji.

Článek

A podobně jako s knihami je to i s knihovnami. Je z čeho vybírat! Záleží na vás, zda si pořídíte klasickou zasklenou knihovnu s přehledně uspořádanými svazky knih, nebo dáte přednost jednoduchému otevřenému variabilnímu systému.

Foto: J.a.p.

Knihovna ve stejném dezénu zebrano jako dveře Master se skrytými zárubněmi Active.

Dnešní knihovnu nemusíte vnímat jen jako prostor pro ukládání knih, případně jiných nosičů. Naopak, můžete ji používat jako víceúčelový prvek. Oblíbené jsou otevřené obývací sestavy, ať už plní funkci pokojové stěny, nebo interiérové příčky.

Foto: Jysk

Otevřené policové knihovny ze série Horsens jsou na výběr s různým počtem regálů, v různých šířkách i výškách, cena od 600 Kč.

Moderní i klasická

Knihovna jako dělicí příčka nabízí najednou tři funkce. Nejenže prostor oživí a rozdělí, ale postará se o důstojné místo pro knihy. Navíc se dá kdykoli přemístit na jiné místo.

Foto: Jysk

Regál Fredericia disponuje pěti policemi a má starožitný styl, materiál masiv akácie, rozměry: š. 90 cm, v. 184 cm, hl. 35 cm, cena 3499 Kč.

Přesto si knihy libují v uzavřeném prostoru, kam se nepráší. Dvířka u knihovny usazování prachu omezí. Proto designéři i výrobci nábytku vycházejí vstříc jak módní vlně, tak klasice. Nabízejí nábytek ve dvou verzích – s dvířky i bez nich, luxusnější sestavy mají dokonce část zasklenou a část otevřenou. Další možností je nechat si vyrobit dvířka na zakázku.

Foto: Trachea

Knihovna na míru s nábytkovými dvířky řady Overface s motivem Literra se vyjímá v pracovně.

Kam s knihovnou

Uspořádání knihovny ovlivňuje nejen počet knih, ale i velikost a dispozice místnosti. Kam knihovnu umístit? Většinou ji postavíme do obývacího pokoje, aby k ní měli přístup všichni členové rodiny. Ale není nic neobvyklého, máte-li knihovnu v ložnici nebo v pracovně, aby oblíbené knížky byly po ruce.

V prostornějších vilách patřila dříve knihovně dokonce samostatná místnost. Dnes nahrazují knihovny tohoto typu prostorné vstupní haly nebo rozlehlé chodby, jejichž stěny jsou vybavené policemi ušitými na míru a zaplněné knihami od podlahy do stropu. V takovém případě se hodí posuvný žebřík.

Foto: Lago Čr

Knihovna z řady Linea má 30 mm silné desky, které mohou být kotveny do stěny a běžet podél každé zdi, vlastně kolem celého svislého povrchu v domě. Je charakteristická svou lehkostí a pohybem.

Zařizujete-li prázdný byt, vsaďte na sektorový nábytek, který lze časem doplnit podle potřeby. U knihoven tuto možnost oceníte mnohonásobně. V budoucnu tak máte šanci sjednotit jednotlivé kusy nábytku materiálově i barevně. Ale máte i další možnost zvolit si barevný i typový opak.

A co malý byt

Do malého bytu si pořiďte raději multifunkční nábytek, který působí vzdušně a dají se tu uspořádat nejen knihy, ale i desky, cédéčka a kazety a audiovizuální technika.

Variabilní stavebnicové programy určitě okouzlí čistými liniemi a nadčasovým vzhledem. Jednotlivé prvky většinou můžete postavit jako solitéry, nebo je sloučit do korpusů.

Foto: Donate

Dřevěné nástěnné skříňky na knihy nebo květiny najdou uplatnění v každé místnosti.

Dobře bude vypadat i sestava z masivu doplněná skleněnými dvířky, která nábytek odlehčí v případě, že jdou nábytkové police uzavírat.

Foto: Ikea

Moderní multifunkční systém Eket je jednoduchý, dá se použít na malých plochách, nebo jako základ k vytvoření většího úložného řešení. Čtyř-okénko pořídíte od 900 Kč.

Kam a jak vysoko police

Optimální hloubka polic knihovny je 25 až 30 cm, ale samozřejmě záleží zejména na převažujícím rozměru vašich knih.

Foto: Ikea

Systém Eket je dostupný nejen v tradiční bílé a šedé, ale nově také v odstínech oranžové a modré, které vnášejí do prostoru efektní jiskru. Ceny se různí, jedna kostka stojí nově 300 Kč.

Světlo z okna by nemělo dopadat přímo na hřbety knih, aby jejich obálky nevybledly.

Praktické jsou rohové knihovny, do kterých sice těžší knihy nepatří, ale zato dobře využijete veškerý prostor, který máte doma.

Vestavěné knihovny dovolují výborné využití prostoru, který máte k dispozici.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Důležité jsou míry

Minimální průchod kolem knihovny je 60 cm.

Police má být silná alespoň 1,8 cm, aby unesla váhu knih.

Knihovna širší než 80 cm má mít police 2,3 cm silné nebo podpěru pro zpevnění.

Hloubka má být minimálně 30 cm.

Nástěnnou, nebo volně stojící?

Nástěnné knihovny obvykle ladí se zbytkem interiéru, vyznačují se úsporou místa a slouží jako multifunkční prvek, ale mohou plnit funkci pokojové stěny.

Volně stojící knihovny jsou cenově dostupnější, lze je snadno přemístit, vyrábějí se sériově většinou z dřevotřísky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám