Jak architekti poznamenávají, v Austrálii sílí trend pracovat z domova. Čím dál více obyvatel jižního kontinentu využívá možnosti, kterou nabízí moderní doba, a místo neustálého cestování do práce a zpět zůstávají raději doma a pracují odtud.

Pozvolna ovšem přicházejí na to, že k plnohodnotnému výkonu potřebují přeci jenom něco více než kuchyňskou pracovní desku, když se zrovna nevaří, nebo tmavý kout v obýváku.

Místo obětování jednoho z pokojů pro účely nové pracovny architekti vymysleli pro své klienty nástavbu nad terasou. Její stěnu zdobí abstraktní obraz.

Místo obětování jednoho z pokojů pro účely nové pracovny architekti vymysleli pro své klienty nástavbu nad terasou. Její stěnu zdobí abstraktní obraz.

FOTO: Tess Kelly

Původní vysoká zeď, která oddělovala zahradu od ulice zmizela, protože vypadala příliš ponuře. Nově ji nahradil bambusový plot a část, která sousedí bezprostředně s ložnicí, je tvořena panelem, který lze zatemnit, jako žaluzie v okně.

Původní vysoká zeď, která oddělovala zahradu od ulice, zmizela, protože vypadala příliš ponuře. Nově ji nahradil bambusový plot a část, která sousedí bezprostředně s ložnicí, je tvořena panelem, který lze zatemnit, jako žaluzie v okně.

FOTO: Tess Kellyová

Jinými slovy, má-li jejich práce za něco stát, potřebují samostatnou pracovnu, která jim umožní věnovat se své profesi z domova, ale zároveň pak veškeré stresy zavřít pěkně jen do této místnosti a oddělit tak pracovní záležitosti od soukromého každodenního života rodiny.

Architekti zachovali na zahradě i starý gumovník, který někteří sousedé doporučovali pokácet.

Architekti zachovali na zahradě i starý gumovník, který někteří sousedé doporučovali pokácet.

FOTO: Tess Kellyová

Druhá předzahrádka a variabilní ložnice

Původní dům byl dřevostavbou, jakých se v dané oblasti stavěly desítky. V okolí jich ostatně ještě dost stojí. Jistou výjimečnost mu dodával spíš pozemek, na němž stál. Ten je totiž ohraničen dvěma ulicemi, a tak má nově ne jednu, ale hned dvě předzahrádky.

Dosavadní „zadní zahrada”, kterou od ruchu města oddělovala vysoká, nevlídně vyhlížející zeď, prošla zásadní proměnou. Otevřela se světu, prokoukla a změnila se v oázu klidu a odpočinku.

Když je třeba, je možné prostor lůžkem zcela izolovat pomocí těžkých závěsů a vytvořit tak čistě soukromý prostor.

Když je třeba, je možné místo s lůžkem zcela izolovat pomocí těžkých závěsů a vytvořit tak čistě soukromý prostor.

FOTO: Tess Kellyová

Architekti sem protáhli dům velice lehce a vzdušně působící přístavbou, která slouží jako hlavní ložnice domu. Zároveň však může snadno převzít funkci ideálního prostředí k meditacím nebo jen klidnému odpočinku, třeba s přáteli.

Právě variabilita využití ložnice a zahrady, jejich provázání a zakomponování letitého gumovníku je tím, co činí tento projekt zajímavým.

Jinou možností oddělení části s lůžkem od zbytku ložnice a zahrady je lehký, průsvitný závěs.

Jinou možností oddělení části s lůžkem od zbytku ložnice a zahrady je lehký, průsvitný závěs.

FOTO: Tess Kellyová

Vlastní „spací část” ložnice může být buď zcela otevřená, anebo ji lze oddělit lehkým průsvitným závěsem, případně zcela izolovat těžkými sametovými černými závěsy.

S úpravami souvisela i proměna a redekorace dalších prostor v domě, například kuchyně s jídelnou, z níž se vychází na terasu.

S úpravami souvisela i proměna a nová dekorace dalších prostor v domě, například kuchyně s jídelnou, z níž se vychází na terasu.

FOTO: Tess Kellyová

Zeleň na prvním místě

V bezprostřední blízkosti přístavby zůstal zachován - navzdory návrhům některých sousedů - starý gumovník, kolem nějž vznikla malá terasa pro případné posezení a odpočinek pod jeho košatou korunou. V době zrání jeho plodů pak tyto netlučou do plechu střechy, ale s tichým žuchnutím končí v její zeleni.

Rostlinná pokrývka nejenomže skvěle izoluje ložnici pod sebou, ale zároveň nabízí příjemný výhled z pracovny, která vyrostla nad terasou.

Kuchyň s navazující jídelnou jsou v novém hávu, který zaujme na první pohled svou světlostí a potěší zajímavou, výraznou kresbou dřeva.

Kuchyň s navazující jídelnou jsou v novém hávu, který zaujme na první pohled svou světlostí a potěší zajímavou, výraznou kresbou dřeva.

FOTO: Tess Kellyová

Kuchyň s navazující jídelnou jsou v novém hávu, který zaujme na první pohled svou světlostí a potěší zajímavou, výraznou kresbou dřeva.

FOTO: Tess Kellyová

Samotná pracovna má tvar úzké protáhlé nudle, jež je z přízemí přístupná po červeném kovovém točitém schodišti. Její skromné prostředí nabízí přesně tolik místa, kolik Rahul ke své práci filmového tvůrce potřebuje.

Překvapivě řešená koupelna

Součástí úprav zadní části domu byla také nová koupelna. Ta zaujme hned na první pohled stěnami z přiznaných cihel. Podobně, jako dřevěné obklady, také cihly nejsou nové, ale recyklované z jiných staveb. (Architekti a majitelé se zcela shodli v mnoha aspektech - nezbytnost dodržení zásad udržitelnosti byla jedna z nich.)

Neobyčejně nápaditě je vyřešena koupelna.

Neobyčejně nápaditě je vyřešena koupelna.

FOTO: Tess Kellyová

Důležité je ovšem nečekané řešení a propojení vany a sprchy. Jako vana totiž slouží prostor zanořený pod úroveň země (z cihel), do nějž se pohodlně vejdou dva lidé.

V případě, že je čas a nálada jen na rychlé osprchování, se otvor zakryje dřevěnou mříží. Koupelna má okno sahající až k zemi, a tak mají majitelé při koupání možnost vidět svou zahradu ze zcela nezvyklé perspektivy.

Stěny koupelny i celá vana jsou z recyklovaných cihel.

Stěny koupelny i celá vana jsou z recyklovaných cihel.

FOTO: Tess Kellyová

Energie sálající z domu

Zajímavým prvkem mezi úpravami a doplněními domu je originální nástěnná malba Awakened flow (Probuzený tok), jejímž autorem je Seb Humpreys, užívající pseudonym Order 55. Architekti s ním spolupracovali již při svém předcházejícím projektu nazvaném Alfred House.

Malba na dřevěném obkladu stěny nástavby vyzařuje spoustu energie a podporuje tak účel, který má zadní předzahrádka.

Malba na dřevěném obkladu stěny nástavby vyzařuje spoustu energie a podporuje tak účel, který má zadní předzahrádka.

FOTO: Tess Kellyová

Abstraktní motiv namalovaný na dřevěných obkladech zdi pracovny vyzařuje energii a tím podporuje základní účel zahrady lemované nově jen lehkým bambusovým plotem, která v sobě spojuje prvky asijských stylů.

Dům se v pojetí architektů i jejich klientů nesmí omezit jen na místo, kam chodí člověk přespat. Má být domovem, kde člověk čerpá energii, kde tráví svůj čas s blízkými a přáteli.

Půdorysy domu: Přízemí (dole) a střecha s pracovnou.

Půdorysy domu: Přízemí (dole) a střecha s pracovnou

FOTO: Austin Maynard Architects