Hlavní obsah

V bývalé chatové kolonii vyrostl moderní dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čisté geometrické tvary, kontrast hladkých omítek a prosklených ploch, moderní technologie a funkčnost bez složitých detailů jsou charakteristické výrazové prostředky architektů z ateliéru Compass. Tímto jazykem hovoří i atraktivní novostavba harmonicky zapojená do prostředí krásné bratislavské čtvrti.

Foto: Pavel Meluš

Z ložnicového podlaží lze přes malou terasu (tzv. anglický dvorek) vyjít do horní části zahrady nebo sestoupit po venkovních schodech na dřevěnou palubu vedle jídelny.

Článek

Mladá rodina s dětmi si pro život vybrala parcelu v bývalé chatové kolonii, kde dnes vyrůstají nové rodinné domy. Jejich představa o kvalitním bydlení spočívala na základních intencích: komfort, hodně prostoru, hodně světla, účelná moderní architektura bez příkras a zbytečností. Při hledání architekta volba padla na bratislavský ateliér Compass, jehož styl se jim líbil.

Foto: Pavel Meluš

Působivým výtvarným prvkem je rastr okenních profilů kontrastující s omítkou a skleněnou plochou. Nápaditě přechází po fasádě až ke vstupní brance a oplocení.

Zatímco lokalita se jevila skvěle, pozemek s velkým sklonem a obtížným přístupem zespoda nesliboval jednoduchou výstavbu „na zelené louce“ a řešení se neobešlo bez masivních opěrných stěn a odvážných statických řešení.

Foto: Pavel Meluš

Společný obývací prostor charakterizuje vzdušnost a volnost. Napomáhá tomu masivní prosklení. Kuchyňská linka a další vybavení interiéru bylo vyrobeno na míru podle návrhu architektky Mirky Gašparové.

Architekti navrhli terasovité uspořádání pozemku a umístili dům ve spodní části, co nejblíže přístupové komunikace.

Z ulice se vjíždí po rampě do dvojgaráže, částečně zapuštěné do terénu, před garáží jsou ještě parkovací stání pro dva automobily. Zelená střecha garáže přechází v první terasu – spodní část zahrady, která tvoří rekreační trávník před hlavním obytným prostorem domu.

Foto: Pavel Meluš

Většinu povrchů v interiéru tvoří hladká bílá omítka, dubová podlaha a obklad s přírodní dubovou dýhou. Jediným výraznějším akcentem je krbové těleso s cementovou stěrkou.

Vlastní obdélníkový půdorys stavby je orientován ve směru sever–jih. Dominantou přízemí je ústřední společný obývací prostor s otevřeným schodištěm do patra. Plně prosklená západní stěna propojuje dům s terasou a dává pocit, že obyvatelé domu žijí v přímém kontaktu se zahradou a s okolím.

Přízemí je dále vybaveno malým pokojem pro hosty a nezbytným zázemím, s garáží jej spojuje jednoduché schodiště.

Foto: Pavel Meluš

Dům je situován bezprostředně u příjezdové komunikace tak, aby před garáží zbylo místo na dvě parkovací stání.

Druhé podlaží je řešeno čistě geometricky. Z podélné chodby se vchází do tří dětských pokojů a manželské ložnice, na opačné straně – směrem na východ – jsou umístěny dvě koupelny, schodiště a šatna. Díky poloze v terénním zářezu lze z chodby vyjít na malou terasu a sejít po schodišti do spodní části zahrady.

Okna otevřená do světa

Záměr maximálně prosvětlit a volně propojit hlavní obytnou část s exteriérem vedl ke specifickému konstrukčnímu řešení. Nad prosklenou západní a jižní obvodovou stěnou probíhá masivní rohový železobetonový překlad enormní délky, podepřený jediným subtilním ocelovým sloupkem.

Foto: Pavel Meluš

V horní části pozemku je užitková zahrada. Sousedství vzrostlých stromů a výhled na klidnou čtvrť vyvažují nevýhody strmého severozápadního svahu.

Z vnějšího pohledu téměř celé přízemí lemuje prosklená plocha, konstrukce hliníkových rámů pokračuje na fasádě až po vstupní partii domu a vytváří tak jednolitý konstrukční rastr, přispívající k harmonickému vzhledu stavby.

Prosklení je stíněno proti slunci přesahujícím horním podlažím, na jaře a na podzim naopak přináší pasivní solární zisky a má pozitivní efekt na energetickou bilanci domu.

Foto: Pavel Meluš

Půdorys domu

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám