Hlavní obsah

České domácnosti mají čím dál více svítidel. Ročně jich přibývají milióny

Novinky, nes

Už několik let se zvyšuje počet svítidel, která mají Češi ve svých domácnostech. Podle nejnovějšího průzkumu společnosti Ekolamp jich v současnosti v českých domácnostech svítí na 51 miliónů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Společnost situaci sleduje už několik let a díky tomu mohla zveřejnit údaje odhalující, že se průměrný počet svítidel v běžné české rodině postupně zvyšuje a v závislosti na tom pak roste i celkový počet svítidel v bytech a rodinných domech na území Česka.

V průměru má jedna česká rodina doma 12 svítidel, tedy lustrů, nástěnných a stolních lamp, což je o jedno více než loni. Nejvíce světel přitom přibylo v kuchyních, obývacích pokojích a také v ložnicích. Nejvýraznější nárůst počtu svítidel bylo možné vysledovat v rodinných domech, kde jich je tradičně více než v bytech. Zhruba o třetinu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj celkového počtu svítidel v domácnostech ČR

Celkově mají obyvatelé Česka ve svých domácnostech dohromady na 51 miliónů svítidel, což je zhruba o 2,6 miliónu více, než v loňském roce, a ještě o dalších šest miliónů více než v roce 2015.

Rádi experimentujeme s osvětlením svého domova

Jak vyplynulo z letošního průzkumu zmíněné společnosti, která se zabývá zpětným odběrem a recyklací vysloužilých světelných zdrojů a svítidel, Češi rádi experimentují s různými druhy osvětlení, rádi si vytvářejí nejrůznější světelné programy a obecně se soustřeďují na to, aby jejich domov nabízel kvalitně osvětlené prostředí.

„Letos je v domácnostech patrný dvojnásobný růst v segmentu trubicových zářivek. Lidé pravděpodobně přišli na to, že představují stabilní a příjemný zdroj osvětlení, který je navíc velmi úsporný,“ říká Zuzana Adamcová ze společnosti Ekolamp.

Důležitý je také růst zájmu českých spotřebitelů o svítidla se zabudovanými LED diodami.

Stále vedou staré žárovky

Společnost se ve svých pravidelných průzkumech soustřeďuje především na chování Čechů ve vztahu k používanému druhu světelných zdrojů, jichž ve svých domovech máme na 68 miliónů. Tzv. neúsporné, tedy hlavně wolframové žárovky, tvoří v našich domovech stále ještě většinu (52 %), jejich podíl ale rok od roku klesá.

Dlouhodobé setrvávání u neúsporných zdrojů si zástupci společnosti vysvětlují především velkým předzásobením domácností, které v případě dosloužení jedné žárovky vytáhnou ze starých zásob novou.

Foto: David Ryneš, Novinky

Podíl úsporných a neúsporných zdrojů světla na jednu domácnost

Na druhé straně počet úsporných žárovek v Česku pomalu stoupá. „Lidé více přemýšlejí o intenzitě a barvě světla, což jim wolframky nemohou nabídnout. Řada svítidel navíc neumožňuje instalovat zdroje s příkonem vyšším než 60 wattů, což hraje ve prospěch úsporek, které i s nižším příkonem mají podstatně vyšší svítivost,“ vysvětluje Zuzana Adamcová.

Aplikace ´Kam s ní´ najde nejbližší sběrné místo

Ve chvíli, kdy staré světelné zdroje doslouží, se jich lidé zbaví. Letos tak skončilo v odpadu 16,7 miliónu kusů zdrojů, z toho 2,8 miliónu byly kompaktní zářivky. Ty obsahují jedovaté látky (rtuť apod.), a proto je nutné je ekologicky recyklovat.

„Vyřazené úsporné žárovky je třeba odnést na sběrné místo. Bohužel, třicet procent úsporek lidé vyhodili do směsného odpadu místo do speciální sběrné nádoby. Přitom recyklací je možné využít téměř 100 % materiálu obsaženého ve světelných zdrojích a tím šetřit přírodní zdroje,“ dodává Adamcová.

K odevzdání lze využít některé ze 4400 odběrných míst roztroušených po celé republice. Na jejich vyhledání lze mít v mobilním telefonu dokonce instalovanou specializovanou aplikaci nazvanou příhodně „Kam s ní?”

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Vánoční přehlídka betlémů na Novinkách

Máte také doma svůj rodinný betlém? Rádi byste se s ním pochlubili? Pošlete nám jeho snímek a třeba i připište příběh, který se k němu váže! Na Štěpána připravujeme článek, v němž ty nejhezčí betlémy rádi představíme. Bude tam i ten váš?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám