Hlavní obsah

Interiérovou barvou roku 2018 je fialová - odstín fíků či levandule

Novinky, tnk

Globálně nejpopulárnější barvou nového roku bude tmavší fialová. Pro rok 2018 byla vyhlášena odborníky z amerického Pantone Color Institutu a je tak předurčena objevovat se na mnoha designových veletrzích v celé plejádě obměn. Pokud chcete mít interiér zařízený podle posledních trendů, určitě by neměl odstín fíků či levandule uniknout vaší pozornosti.

Foto: Yellow Octopus, Annabel James (2x), Monsterzeug

Barvou se vyplatí inspirovat jen volně - můžete volit i symbolické připomínky.

Článek

Tmavší fialová s lehkým nádechem do modra nese ve světoznámém vzorníku název Ultra Violet a má číslo 18-3838. Odstín je zřejmě inspirován ultrafialovým zářením. Barva má ostatně symbolizovat technologický pokrok a schopnosti lidstva poznávat nové galaxie.

Designéři a fandové interiérového designu tak mohou právě na tomto tónu stavět své návrhy. Barva byla klasicky vybrána ze vzorníku Pantone, který je největším systémem barev a každý tón v něm má své číslo.

Historie barevného katalogu je dlouhá, vzorníky Pantone byly zavedeny v roce 1963 a v průběhu let se rozvíjely v neuvěřitelně pestrou škálu barevných odstínů.

Foto: Pantone

Ti, kdo se chtějí inspirovat originálním tónem se mohou při zařizování odpíchnout od vzorníkové barvy.

Vzorníky Pantone jsou používány nejen pro design a průmysl, ale i pro grafiku a módu. Jde o celosvětově uznávaný barevný standard, na jehož základě mohou designéři odlišovat barevné tóny a zkoušet si vzájemné působení barev. Každoročně jsou z něj také voleny barvy roku, které vždy udávají aktuální trend v oblasti interiérového designu.

Foto: Annabel James, Louise Mead

Volte kousky, které působí neotřelým až mystickým dojmem.

Při zařizování interiéru se nemusíte ale přímo držet daného tónu, můžete ho kombinovat i s podobnými odstíny. Trendy barvu se vyplatí použít s dalšími módními prvky v interiéru. V aktuálním případě se vyloženě nabízí kombinace fialového odstínu se sametem, který nechává vyniknout syté barevnosti.

Foto: Sweetpea a Willow, Koket

Temná fialová barva a samet jsou ideální kombinací, která je navíc hodně trendy.

Tmavá fialová je barvou, která symbolizuje mystično, tajemství, spiritualitu a duchovno. Podle Pantone tato barva také symbolizuje originálnost, vynalézavost a vizionářské myšlení.

Proto se příliš nehodí do prostor, které jsou určeny k čistě užitným funkcím. Dobře naopak zafunguje v ložnicích a místnostech, které jsou vyhrazeny pro relaxaci, meditaci a rozjímání.

Foto: Arthouse, Lime Lace

Tmavě fialové tapety dodají interiéru trochu ponurou, ale energií nabitou atmosféru.

Společnost uvedla, že tuto barvu může dobře doplnit i světle růžová nebo tmavší zelená, tedy tóny, které byly na výsluní v posledních letech.

Foto: Boca do Lobo

Nevšední konzolový stolek působí jako z jiného světa a svým tvarem připomíná útesy.

Efektní bude bezesporu i kombinace tohoto odstínu s mramorem a metalickými prvky. Tato kombinace bude působit nadčasovým, noblesním a také hodně luxusním dojmem. [celá zpráva]

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám