Po studiích se rozhodla, především z pracovních důvodů, zůstat v Praze. Bližší jí byla západní část města, protože zde studovala a odsud vyjíždí i k rodičům na Ústecko.

Praktickým i estetickým prvkem prostoru je stěna, která odděluje vstupní chodbu. Je vyrobena z kovových profilů vyplněných ne zcela průhledným, ale průsvitným sklem.

Praktickým i estetickým prvkem prostoru je stěna, která odděluje vstupní chodbu. Je vyrobena z kovových profilů vyplněných ne zcela průhledným, ale průsvitným sklem.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Hledala slunný byt, nejlépe orientovaný na jihozápad. Nový nebo po rekonstrukci, zděný, s výtahem a v klidnější lokalitě.

Spokojila by se i s výměrou kolem 50 m2, ale měla štěstí. Tento, ač dvoupokojový, má 74 m2 a k tomu ještě velkou terasu, tedy celkem 101 m2. Po téměř ročním absolvování prohlídek různých nemovitostí ho objevila v cenové hladině, kterou si stanovila. Byt ji oslovil na první pohled. Těší ji pěkné a bezpečné prostředí i skvělá dosažitelnost občanského vybavení.

Kuchyň je vybavena vestavnými spotřebiči Siemens a digestoří Faber. Nábytek je zhotoven z lesklého akrylátu a pracovní deska z corianu. Osvětlení zajišťuje plastové svítidlo Koziol a bodové osvětlení pracovní plochy.

Kuchyň je vybavena vestavnými spotřebiči Siemens a digestoří Faber. Nábytek je zhotoven z lesklého akrylátu a pracovní deska z corianu. Osvětlení zajišťuje plastové svítidlo Koziol a bodové osvětlení pracovní plochy.

FOTO: Lukáš Hausenblas

„Poprvé jsem byt viděla na podzim a v podvečer, kdy už moc světla nebylo. Díky množství prosklených ploch a jeho orientaci ke světovým stranám bylo ale jasné, že ho tu bude dostatek,“ vzpomíná Pavla.

„S ohledem na nezvyklý půdorys bytu, jeho členitost, nepravé úhly a vyšší stropy, jsem při jeho zařizování vyhledala odbornou pomoc.“

FOTO: Lukáš Hausenblas

Prostor pro robota

„Zajímavé realizace jsem našla na stránkách Moderního bytu. Po pečlivém zkoumání interiérů jsem se rozhodla pro ateliér Oty Fiřta, jehož návrhy byly originální a hřejivé. Oslovila jsem ho a požadovala nejen návrh úpravy interiéru, ale i jeho realizaci na klíč. Zadala jsem jen dílčí parametry, o nichž jsem byla přesvědčená, že tvůrcům ponechaly dostatek prostoru pro jejich vlastní kreativitu a fantazii.“

Kuchyň s obývacím pokojem propojuje jednolitý dřevěný dekor podlahy. Prostor zjemňují odstíny zelenkavé tapety a výmalba v nejsvětlejším barevném tónu tapety a stejně tak decentní barevné odstíny sedacího nábytku a konferenčního stolku.

Kuchyň s obývacím pokojem propojuje jednolitý dřevěný dekor podlahy. Prostor zjemňují odstíny zelenkavé tapety a výmalba v nejsvětlejším barevném tónu tapety a stejně tak decentní barevné odstíny sedacího nábytku a konferenčního stolku.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Za nezbytné Pavla považovala zachovat vzdušnost celého prostoru a vytvořit dostatek úložných prostorů. Také se chtěla vyhnout těžko přístupným prostorům při úklidu, aby nikde nevznikaly prachové zóny.

S oblibou využívá robotický vysavač, proto je všechen nábytek dotažen od podlahy až ke stropu nebo je nad podlahou dost vysoko, aby pod něj vysavač zajel a bylo pod ním možné snadno uklidit.

Sedací souprava je zhotovená na míru ze samostatných modulů tak, aby bylo možné podle potřeby upravit její uspořádání a případně ji i jednoduše přeměnit v lůžko pro příležitostné přespání.

Sedací souprava je zhotovená na míru ze samostatných modulů tak, aby bylo možné podle potřeby upravit její uspořádání a případně ji i jednoduše přeměnit v lůžko pro příležitostné přespání.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Výsledek i spolupráci s Otou Fiřtem si velmi pochvaluje. Je tu ale ještě několik drobností, které se postupně realizují. Ke splnění snu jí velmi pomohla rodina. Tento byt už ale vnímá jako svůj domov, kam se ráda vrací. Cítí se tu skvěle a dobře je tu i dvěma kočkám, jejichž pohybu je interiér do jisté míry přizpůsoben odolnějšími materiály.

Zákrok architektů

„Byt se nám velmi líbil, ale měl mnoho zákoutí, která bylo třeba upravit. Dispozičně jsme ho neměnili. Například jsme ale zrušili druhý vstup do koupelny a jeho prostor využili jako skříň. Odstranění dveří také umožnilo vznik šatny, která sousedí s ložnicí,“ vysvětluje architekt.

Po zásahu architektů nabídla velkoryse koncipovaná ložnice mnoho úložných prostorů. Vstupní dveře do šatny a další skříň se skrývají ve vliesové tapetě s výjevy z džungle, která je originálem vyrobeným na míru přímo sem.

Po zásahu architektů nabídla velkoryse koncipovaná ložnice mnoho úložných prostorů. Vstupní dveře do šatny a další skříň se skrývají ve vliesové tapetě s výjevy z džungle, která je originálem vyrobeným na míru přímo sem.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Jeho kolegyně Soňa Paseková dodává: „Původní řešení koupelny neumožnilo umístit sem vanu i sprchový kout současně, proto jsme odstranili bidet a dovybavili ji vanou. Z kuchyně jsme sem přesunuli pračku, která je nyní ve skříňce vedle umyvadla za žaluziovými dvířky. Pračka totiž byla umístěna zcela nevhodně v místě, kde se nebylo možné dostat k uzávěru vody.“

Stávající dlažbu a obklad architekti nepovažovali za ideální, ale byly úplně nové. Ze stejného důvodu se rozhodli zachovat i dřevěnou podlahu. Její načervenalý nádech se snažili potlačit studenějšími barvami.

Koupelnu, kam se nyní vešel sprchový kout i vana, ozvláštnila žaluziová dvířka. Kryjí skříňku s pračkou, tvoří dveře skříně i stylový obklad vany.

Koupelnu, kam se nyní vešel sprchový kout i vana, ozvláštnila žaluziová dvířka. Kryjí skříňku s pračkou, tvoří dveře skříně i stylový obklad vany.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Interiér zcela postrádal zádveří. Z chodby se vstupovalo přímo do obývacího pokoje, proto bylo nutné ukrojit menší část celku a proměnit ji v praktické zádveří s věšákem, policí a menším úložným prostorem. Díky nově zbudované prosklené příčce vstupní chodba nijak nepotemněla.

První zájemce o tento byt nechal šikovně zvětšit prostor obývacího pokoje na úkor lodžie. Toho architekti využili ke vzniku příjemné jídelny, kam navrhli lavici s úložným prostorem a skrýší pro kočky.

FOTO: Lukáš Hausenblas

V návaznosti na skříně v chodbě, které sahají od podlahy až ke stropu, rozšířili stěnu v obývacím pokoji, na níž je zavěšený televizor. Po straně v ní bylo možné vytvořit otevřené niky.

Předělením části ložnice vznikla praktická šatna s oknem – s přístupem denního světla a s možností větrat. Díky bezfalcovým dveřím a tapetě s výjevy z džungle není vstup dovnitř téměř znát. Otevřením dveří se v šatně automaticky rozsvítí světlo.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz