Hlavní obsah

Na co se zaměřit při předvánočním úklidu

Právo, Karolina Černá

Předvánoční úklid nemusí být strašákem hned z několika důvodů. Máme k dispozici spoustu práci usnadňujících pomocníků, a to nejen přístrojů, ale i členy rodiny a placené úklidové služby.

Foto: Dyson

Ruční akumulátorový vysavač Dyson V7 Trigger váží jen 1,71 kg.

Článek

Vysavačem nebo suchým mopem na teleskopické tyči odstraníme ze zdí prach, z rohů vymeteme pavučiny. Než převezme vládu mrazivé počasí, umyjeme okna.

Tři týdny před Vánocemi se postupně pustíme do leštění nábytkových dvířek a dveří, čištění koberců a potahů sedací soupravy.

Foto: Euronics

Parní mop s výkonem 1600 W je obohacen digitální technologií AutoSelect s dávkovačem páry. Ovládáním v rukojeti zvolíme typ podlahy a mechanismus automaticky uvolní množství páry pro její dokonalé mytí.

Vyhodíme zbytečné věci, aby se interiér pro nadcházející nový rok odlehčil. Rychlý úklid spočívající v utření prachu, mytí koupelny, WC a podlah necháme na konec.

Foto: Vileda

Mop Easy Wring Ultramat s tkaninou ze 100% mikrovlákna si poradí i s podlahami citlivými na působení vody, jako jsou parkety, dřevo. Promyšlený tvar ždímače zabraňuje vyšplouchnutí vody, díky pedálu vyždímá mop do poslední kapky.

Okna a prosklení

Nejprve se věnujeme venkovnímu i vnitřnímu stínění. Na textilní materiály použijeme vysavač, plasty a hliník přetřeme vlhkým hadříkem. Prachu zbavíme také rámy. Promažeme kování oken (silikonový olej, vazelína) a seřídíme je tak, aby správně doléhala.

Skla přetřeme jemným vlhkým hadříkem, vlažnou vodou s trochou octa. Doleštíme je švédskou utěrkou, jelenicí, lešticím ubrouskem s obsahem alkoholu.

Větší plochy snáze ošetříme ručním bateriovým vysavačem. Odsaje vlhkost do vlastní nádobky a zároveň leští povrch gumovou stěrkou. Některé typy na jedno nabití umyjí až 105 m2, lze je uchytit na teleskopickou tyč s dosahem až 4 metry. Součástí balení ručního vysavače bývá rozstřikovač čisticího prostředku s integrovaným mopem, díky kterému nemusíme používat kbelík s vodou a speciálním přípravkem.

Foto: Kärcher

Balení ručního vysavače obvykle obsahuje rozstřikovač čistícího prostředku s mopem, takže se obejdeme bez kyblíku s vodou.

Podobně omýváme čiré skleněné příčky, prosklené, celoskleněné dveře a nábytková dvířka v interiéru. Pozor – na leptané a pískované sklo použijeme pouze vodu, přičemž pískované sklo musíme na závěr vytřít do sucha!

Povrch nábytku, dveří

Vyvarujeme se násilného drhnutí a prostředků, které pouštějí barvu. Skvrny co nejdříve smyjeme vodou s přídavkem běžného čistidla. Na mastnotu použijeme horký roztok mazlavého mýdla. Neošetřené dřevo impregnujeme oleji, včelím voskem.

Máme-li dvířka a nábytek od kvalitního výrobce, tak se odlakovače, technického benzínu či jiných běžných domácích chemikálií nemusíme obávat. Vyvarujeme se však různých pískových přípravků, acetonu.

Foto: Trachea

Nábytková dvířka udržujeme impregnací, například Prontem a hadříkem z mikrovlákna.

Aspoň jednou do roka do sucha vytřeme a olejem nebo vazelínou chráníme kování skříněk i panty dveří. Na kliky využijeme produkty od jejich výrobců, které povrchovou úpravu chrání před zanecháváním otisků prstů. Některé mají i multifunkční použití, např. poslouží domácím spotřebičům s nerezovou úpravou.

Praktickým pomocníkem pro údržbu žebrových radiátorů je vysavač, u deskových otopných těles se vyplatí kartáč, kterým odstraníme prach a špínu, aniž bychom demontovali vrchní mřížku.

Foto: Korado

Praktickým pomocníkem pro údržbu deskových otopných těles je kartáč z přírodních kozích štětin, kterým pohodlně odstraníme prach, aniž bychom demontovali vrchní mřížku.

Sanita vyžaduje více

Stopy od barev na vlasy, pracích prášků a gelů ve vaně, laku na vlasy, vodní kámen, kam se podíváme – koupelna vyžaduje účinnější přístupy.

Na vodní kámen platí tzv. anticalc produkty doporučené výrobci, spolehnout se můžeme i na přírodní čistidla. Dezinfekčním a antibakteriálním účinkem vynikají ocet, citrónová šťáva a jedlá soda. Směsí či pastou vyrobenou z těchto přísad zlikvidujeme i zažloutlé usazeniny ve sprše, v umyvadle.

Stranou nemusejí zůstat ani parní čističe, které se dostanou do spár v obkladech a dalších těžko dostupných míst.

Foto: Datart

S parním čističem Morphy Richards 9in1 se obejdeme bez chemie. Pára hubí veškeré bakterie a dezinfikuje. Lze ho použít jak v tyčovém, tak i ručním provedení. Cena 2868 Kč.

Při čištění lesklých koupelnových povrchů, ať jde o akrylát, litý mramor, sklo, plast, keramické obklady, se vyvarujeme abraziv, jako jsou nejrůznější písky. Na mechanické poškození jsou nejnáchylnější barevně lakované a kovově lesklé plochy.

Zanesené sifony van a sprchových vaniček nejlépe zprůchodníme některým z přípravků na bázi hydroxidu sodného. Na plísně platí postřik s biocidy, jako jsou Savo, Fungispray. Ovšem jen když vlhkost neproniká do hloubky.

Podlahové krytiny

Podlahu stíráme vždy od kraje místnosti směrem ke dveřím. Nejběžnějším způsobem uklízení podlahy je vysávání. Na výběr máme sáčkový vysavač, který obvykle lépe zachycuje nečistoty a je snazší na údržbu, pouze pravidelně kupujeme a měníme sáčky.

Bezsáčkový typ je nutné pravidelně mýt, ovšem ty kvalitnější obsahují cyklonovou separaci prachu, která prach dokáže odstranit velmi precizně.

Foto: Datart

Podlahový bezsáčkový vysavač Rowenta R03731EA zachytí až 99,98% prachových částic, které jsou následně uloženy ve velké 1,5 litrové nádobě. Tu pouze vyjmeme a vysypeme.

Tyčové vysavače oceníme v malé domácnosti nebo při rychlém úklidu, třeba kolem kuchyňské linky. Většina modelů je v konstrukci 2v1, jejich koupí získáme nejen tyčový vysavač, ale i malý ruční, kterým vyčistíme sedačky v autě, pohovku, vysoko posazené zásuvky a police.

Některé tyčové vysavače navíc dokážou při vysávání zároveň i vytírat, čímž nám šetří práci. Řada vysavačů s různými nástavci umožňuje stáhnout prach prakticky seshora dolů přes strop, závěsy až po podlahu.

Foto: Electro World

Robotický vysavač PUREi9 značky Electrolux je vybaven systémem 3D Vision, který snímá místnost, aby se robot vyhnul překážkám. Cena 24 999 Kč.

Automatické vysavače uklidí podlahovou krytinu bez naší asistence. Alergici a astmatici zase ocení parní čističe, které zničí všechny mikroby a poradí si se silným znečištěním.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Hodinový manžel a spol.

Ceny úklidových firem se liší. Některé si nechají platit hodinově, podle typu práce, čištění se pak počítá za m2.

Komplexní úklid domácnosti začíná zhruba na 250 Kč/hodinu, tolik si účtuje také hodinový manžel.

Příklad ceníku: za mytí oken dáme od 10 Kč/m2, za kartáčování

m2, ruční čištění a extrakční čištění čalouněného nábytku 50 až 500 Kč/kus, čištění koberců strojově mokrou metodou stojí 45 Kč/m, 350 Kč/hodinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám