Hlavní obsah

Obývací pokoj prozradí náš způsob života

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bydlení je jako zrcadlo. Odráží se v něm, čemu se věnujeme, co máme rádi a o čem sníme. A to nejvíce v obývacím pokoji. Může to být čtení, poslech hudby, přátelé, rodina či nicnedělání u televize.

Foto: Trachea (2x)

Prostorný obývací pokoj v domě knihomola. Samostatná knihovna poskytuje dostatek úložného prostoru, stejně jako sólo komoda pod TV. Povrchová úprava fólie, provedení jilm.

Článek

Stačí se rozhlédnout a je jasno. Je v obýváku knihovna, hudební nástroj, křeslo s lampou, smotaná jogínská podložka, květiny a na stěně rodinné fotografie, obrazy?

Foto: Westwing

Solitérní malovaná komoda je báječná na uložení rozličných věcí. Po ruce máme šitíčko, bavlnky a pletací jehlice s klubíčky. Přijde čas i na brnkání na kytaře.

Nebo se v prostoru vyjímá spíše pohodlná sedačka, police s dekoracemi, velkorozměrná TV obrazovka, kvalitní hudební ozvučení?

Nábytek a doplňky, které si vybíráme, zkrátka mluví za nás, ukazují vkus a naše životní preference.

Foto: Kika

Nábytková sestava Hulon, materiál dřevotříska, kombinace bílý vysoký lesk s dekorem tmavého dubu. Složení: TV stolek, poličky, závěsný element, velikost 296 x 202,8 x 51,8 cm. Cena 8499 Kč.

Doma sami sebou

Tady se cítíme dobře, schovaní před hlučným světem a jeho pravidly. Nehleďme na trendy, buďme přirození.

„Lidé stále více projevují svoji individualitu, nejen v oblékání, ale i v zařízení svého domova. Ať už je jejich životní náplní rodina, přátelé, příroda nebo dávno zapomenutá vášeň,“ vysvětluje odborník Ondřej Bystroň z Ikea.

Milovník umění má domov jako galerii a umí kombinovat moderní nábytek s retro prvky či starožitnými kousky.

Foto: Westwing

Nemusíme mít hned ateliér, když se chceme vrátit ke své dávné vášni - kreslení a malování. Starožitná komoda je výstavní nábytek a malířské potřeby užitečnou dekorací.

Minimalista dává přednost jemným odstínům šedé, bílé, krémové, preferuje kámen, sklo a kov. A samozřejmě dbá na minimum věcí.

Foto: Kika

Obývací sestava Boogie je určena pro minimalisty. Tvoří ji komoda, závěsná vitrína, TV stolek, police. Korpus dub, provedení béžová lesk. Velikost 286 x 196 x 42 cm, prostorově nenáročná, cena 7224 Kč.

Pohodář a ctitel přírody s oblibou používá len, sisal, dřevo a vady ve struktuře u nábytku vnímá jako otisk přírody, hledá stopu po rukodělné práci.

Foto: Gwinner

Dřevěné prvky v kombinaci se sklem, zapuštěné poličky a 3D kousky oživí každý obývací pokoj.

Stěny jsou variabilní

Nechceme zaplnit celou stěnu obývací sestavou směrem od stropu k podlaze. Máme rádi závěsné segmenty, které lze kombinovat, kreativně přestavovat, skládat.

V interiérech jsou oblíbené nižší podélné stolky a nad nimi závěsné horní police či celé sestavy - otevřené i uzavřené.

Foto: Trachea

Střídání plných a otevřených polic, jednoduché tvary v decentní barvě lesk bílá - hliník - krémová s povrchovou úpravou akryl lak. Umírněné odstíny sestavy vyvažuje sytě barevná pohovka.

Zkusme vybrat netradiční tvarové provedení, podpořme rozdíl ve vertikálních a horizontálních liniích, jednoduchost, vzdušnost. Můžeme preferovat symetrii a kombinovat ji s 3D skříňkami, které působí dynamicky a originálně.

S jednodušším nábytkem je snadnější i údržba. Vybíráme jen to důležité a kvalitní pro nás.

Foto: Gwinner

Nízké nábytkové stolky s plnovýsuvem nabízejí přehledné dělení a uspořádání pro CD, kazety a sluchátka.

„Největší poptávka je po dýze a masivu v kombinaci s lakem. Zákazník má rád sukaté dřeviny. Stále ho zajímá přirozený vzhled dřeva,“ vysvětluje Jitka Panská z firmy Gwinner.

Foto: Westwing

Přírodní styl a skandinávská nadčasovost. Barva světlá krémová, dřevěné prvky. Dekorace a knihy pojme jednoduchá policová sestava.

Přirozený trend je ovšem podpořen technickými vymoženostmi a moderními vychytávkami. Preferujeme LED osvětlení k vyvolání intimní atmosféry, rozmanité dálkové ovladače, možnost dobíjení telefonů přímo na obývací stěně. Milujeme čistý design a možnost skrýt kabeláž přímo v nábytku.

Foto: Ikea

Útulně a hřejivě, v barvách temně modré, tyrkysové v kombinaci se zlatou. Obrazy na stěnách, lampa ke čtení a knihy v prosklené knihovně ukazují na záliby ve volném čase.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám