Hlavní obsah

Cenu Designbloku získala obnovená sklářská značka Rückl i kolekce s názvem Špagety

Novinky, tnk

Na prestižní designové přehlídce Designblok, která se nedávno konala v Praze, i letos porota ocenila nejlepší tvůrce. Ceny byly rozdány v jedenácti kategoriích, absolutním vítězem se stala obnovená značka Rückl. Rodinná sklárna, která se zabývá výrobou broušeného křišťálu, představila kolekci v trendy barvách i tvarech. K vidění byla i nová kolekce designéra Ronyho Plesla.

Foto: Archiv přehlídky Designblok, Novinky.cz

Tradiční česká značka Rückl letos pod kreativním vedením Ronyho Plesla představila novou kolekci skla v nevšední instalaci. Zaujala i kolekce Špagety od dua Herrmann a Coufal. Je oceněna jako nejlepší instalace designérského studia.

Článek

Tradiční česká značka Rückl letos pod kreativním vedením Ronyho Plesla představila novou kolekci broušeného skla ve speciální instalaci v podobě střelnice. Za obnovení značky a nové produkty získala cenu za Nejlepší nový výrobek a také Hlavní cenu Designbloku.

„Mám rád značky, které mají svůj příběh. Příběh značky Rückl je příběhem českého broušeného křišťálu, kterým jsme okouzlili svět," uvedl Rony Plesl. Značka, která je známá od padesátých let devatenáctého století, se tak vrátila na současnou scénu českého skla.

Dvě ocenění získala firma Ton za dobře představenou židli

Úspěch na přehlídce zaznamenala i další česká firma - Ton, která je proslulá ohýbaným nábytkem. Jako nejlepší nábytek zaujalo porotu křeslo s názvem Alba od designéra Alexe Guflera. Ton má i cenu za nejlepší instalaci výrobce.

Foto: Archiv přehlídky Designblok

Židle Alba značky Ton byla prezentována jako pevnost v obležení malých vojáčků na hraní.

Zaujalo i české designérské studio LLEV, které se dlouhodobě věnuje produktovému a interiérovému designu. Porota za působivý výběr interiérových doplňků ocenila studio i v loňském roce.

Foto: Archiv přehlídky Designblok

Nejlepší interiérové doplňky uvedla značka LLEV.

Ocenění letos získala i značka Lasvit, pro kterou loni získal hlavní cenu designér Maxim Velčovský. Letos značka zabodovala osvětlením inspirovaným japonskou technikou zpracování dřeva. Autorem lustrů, jejichž povrch připomíná strukturu dřeva, je designér Kengo Kuma.

Foto: Archiv přehlídky Designblok

Ze svítidel nejvíc zaujalo osvětlení s názvem Yakisugi od značky Lasvit.

Tématem letošní designové přehlídky se stalo jídlo. To inspirovalo některé designéry k vytvoření speciálních kolekcí. Markéta Držmíšková a Petr Hák pro letošní rok společně vytvořili sestavu svítidel a stolů Torque. Jejich stůl je rozložitelný a je možné z něj vytvořit jen tenké police. Lustr je modulární a podle potřeby může fungovat jako malé svítidlo nebo velký lustr.

Foto: Archiv přehlídky Designblok

Kolekce Torque Markéty Držmíškové a Petra Háka se stala nejlepším prototypem přehlídky.

Cenu obdržel i ateliér Průmyslového designu ve Zlíně. Na přehlídce byly k vidění práce studentů vzniklé v loňském a letošním roce. Nechyběla křesla, konvičky a další objekty mladých nadějných tvůrců.

Foto: Archiv přehlídky Designblok

Nejlepší školní prezentaci předvedl ateliér průmyslový design na fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Během slavnostního předávání byl tradičně podpořen také charitativní projekt. Letos Designblok vsadil na neziskovou organizaci Loono, pro kterou slavní čeští designéři navrhli působivé interiérové kousky inspirované lidským srdcem. [celá zpráva]

Další kategorie Cen Designbloku

  • Nejlepší vystavená módní kolekce: Soolista, kolekce Vrstvy
  • Nejlepší kolekce šperků: Zorya
  • Speciální cena za mimořádný počin mimo kategorie: Dopravní podnik hlavního města Prahy, návrh tramvaje T3 Coupé 1

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám