Hlavní obsah

V rušné metropoli mají domov s nádechem přírody

Výměna poklidného města za metropolitní džungli Tchaj-pej představovala pro rodáka z německého Kolína nad Rýnem nemalý kulturní šok. Když pro svou rodinu plánoval nový byt, požádal architektonické studio KC design, aby v jeho interiéru maximálně zohlednilo estetiku evropského designu, aby se tu mohl cítit skutečně jako doma.

Foto: archiv KC design (10x)

Apartment T je důkazem, že otevřenost a členitost se nevylučují. Naopak jsou si vzájemně ku prospěchu. Prostor získává optickou hloubku a nabízí obyvatelům v každé zóně pocit intimity.

Článek

Byt s pracovním názvem Apartment T se nachází ve východní části hlavního města ostrova Tchaj-wan nazvané příznačně East District.

Pokud byste si dokázali představit tu nejbizarnější lokalitu pro mladou rodinu s dětmi, bude to právě tato čtvrť. Od roku 2004 se tu tyčí jeden z nejvyšších mrakodrapů na světě Taipei 101.

Foto: archiv KC Design

Klíčovým principem otevřeného prostoru je interakce. Tu umožňuje i jeho pomyslný středobod – kuchyňský ostrůvek, u něhož se rodina schází a komunikuje přes něj, i když se časem někteří členové přemístí do jídelny nebo k televizi.

Technický div světa stojí v obležení administrativních budov, obchodních center a nákupních zón, v nichž život neutichá v žádnou denní ani noční hodinu.

Foto: archiv KC Design

„Splnit majiteli sen o bydlení ve stylu letního domku s výhledem na panenskou přírodu nebylo v našich silách. Dům, v němž je byt situován, se nachází v přesycené zástavbě, v místě, kde je hodně hluku a téměř žádná zeleň. Museli jsme si vypomoct s čistě vizuálními i fyzickými prostředky, abychom mu mohli nabídnout alespoň místo vhodné pro příjemné a poklidné trávení času s rodinou,“ dodávají mladí architekti Chun-ta Tsao a Kuan-huan Liu.

Foto: archiv KC Design

V interiéru vládne barevný minimalismus, který oživuje série maleb na stěnách.

Prostor bez bariér

První metou, kterou si architekti vytyčili, bylo nabourání tradičního dělení prostoru, který byt o rozloze 120 m2 drobil na separované místnosti.

Masivním zásahům unikl jen dětský pokoj, ložnice rodičů a sociální zázemí, zbytek interiéru byl obnažen tak, aby mohl fungovat jako kompaktní, byť funkčně rozdělená jednotka.

Foto: archiv KC Design

Jediným výraznějším prvkem je lavice se zelenkavým čalouněním v jídelní části.

Symbolické dělení jednotlivých funkčních zón naznačují například stropní překlady, které vymezují prostor obývací, pracovní, kuchyňské a jídelní části, nebo přechod podlahy z dřevěné, která je vyhrazena prostoru s televizí, pohovkou a zděnou knihovnou, v šedou stěrkovou, která byla použita v prostoru kuchyně a jídelny.

Foto: archiv KC Design

Umyvadlový pult se zásuvkami a s deskou z corianu prakticky ustupuje tam, kde do průchodu kolem vany vstupuje zděná příčka.

Cílem tohoto uspořádání bylo otevřít prostor tak, aby v něm jeho majitelé mohli trávit čas opravdu spolu bez ohledu na to, jaké konkrétní činnosti se kdo věnuje, a aby se v něm cítili co nejvolněji a nebyli zbytečně svázáni utilitárními funkcemi původních místností.

Foto: archiv KC Design

Industriálně vyznívající zděnou zeď s bílou výmalbou zjemňuje dlažba Azulej, kterou pro značku Mutina navrhla Patricia Urquiola.

Barev jako šafránu

Volba stylu, materiálů a barev vzešla z přání majitele vytvořit v bytě atmosféru podobnou jeho bydlení v Kolíně. Proto se v interiéru hojně objevuje dřevo, ať už na nábytku, na stropním obložení v ložnici či v trámech protínajících stropy obývacího prostoru, nebo přiznané cihly na stěnách, které svou strukturou kontrastují k převládajícím hladkým plochám.

Foto: archiv KC Design

Majitel bytu sní o tom, že jednou unikne z města do přírody. Aby mu architekti zpříjemnili čas čekání, obklopili ho zelení živou i designovou v odstínu Greenery, který Pantone Color Institute vyhlásil barvou pro letošní rok.

Přírodní materiály nechávají vyniknout neutrální odstíny bílé a šedé. Jediným výraznějším prvkem je lavice se zelenkavým čalouněním v jídelní části, série čtyř barevných maleb na stěnách a několik vybraných doplňků.

Foto: archiv KC Design

Aby si mohla holčička sama hospodařit s hračkami, pořídili jí rodiče úložnou sestavu Trofast (Ikea) s různobarevnými lehkými boxy.

Jako hold evropskému designu vybrali architekti při zařizování interiéru několik designových ikon, jako je černá soška ptáka, kterou pro značku Vitra navrhli designéři Charles a Ray Eamesovi, nebo pohovka Fly Sofa s postranními stolky dánské značky .

Foto: archiv KC Design

Anna Martinková, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám