Volně stojící jednopatrová stavba vznikla mezi lety 1935 až 1936 a je součástí vilové kolonie s názvem Pod vodojemem. Zastavovací plán této oblasti vypracoval Jindřich Kumpošt.

Stavebník Patočka se zabýval obchodem s kůžemi, měl dostatečné finanční prostředky a nechal volnou ruku architektovi, který ještě během výstavby prováděl dílčí změny proti původnímu plánu.

Vila je umístěna ve svahu, upraveném před jižním průčelím jako terasová zahrada s bazénem. V suterénu je garáž, prádelna, sušárna a sklepy. Za kancelářskou místností u vstupu následuje celistvý prostor, výškově a náznakově dělený na obytnou síň, jídelnu a společenskou místnost.

Stavba se nacházá na svažitém terénu a nabízí tak pěkné výhledy do okolí.

Stavba se nachází na svažitém terénu a nabízí tak pěkné výhledy do okolí.

Uprostřed se prostor rozšiřuje o prosklené výstupky zimní zahrady na východě a kuchyň s příslušenstvím na protilehlé straně. Architekt Kroha tak spojil Le Corbusierův princip průběžné haly s Loosovými prostorovými kaskádami.

V patře s rovnou střechou se nacházejí ložnice s přístupem na balkón pod výraznou markýzou, lázeň, šatny a pokoj pro hosta.

Na obývací pokoj navazovala jídelna a společenská místnost.

Na obývací pokoj navazovala jídelna a společenská místnost.

Ocelové nosníky stropů v přízemí jsou obloženy dřevem a imitují tak trámový podhled, ocelové sloupy s opaxitovými obklady slouží jako osvětlovadla.

Prostor obytné místnosti vymezuje nízká skleněná vitrína, kterou prochází chromované zábradlí. To má současně funkci radiátoru ústředního topení.