Hlavní obsah

Architekt Kroha navrhl brněnskou vilu Patočkových v nadčasovém stylu

Novinky, Text: Jan Sedlák, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadčasově navržená vila Marie a Josefa Patočkových v Brně představovala jedinou stavbu od architekta Jiřího Krohy vzniklou v průběhu třicátých let. Podoba vily svědčí o tom, že Kroha nikdy nepřestal pokládat architekturu za umění. Dům má řadu výjimečných materiálových a technologických prvků, díky kterým je jedinečnou nadčasovou stavbou.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihomoravského kraje (4x)

Vila s adresou: Kaplanova 11, čp. 279, Brno 1-Stránice

Článek

Volně stojící jednopatrová stavba vznikla mezi lety 1935 až 1936 a je součástí vilové kolonie s názvem Pod vodojemem. Zastavovací plán této oblasti vypracoval Jindřich Kumpošt.

Stavebník Patočka se zabýval obchodem s kůžemi, měl dostatečné finanční prostředky a nechal volnou ruku architektovi, který ještě během výstavby prováděl dílčí změny proti původnímu plánu.

Vila je umístěna ve svahu, upraveném před jižním průčelím jako terasová zahrada s bazénem. V suterénu je garáž, prádelna, sušárna a sklepy. Za kancelářskou místností u vstupu následuje celistvý prostor, výškově a náznakově dělený na obytnou síň, jídelnu a společenskou místnost.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Stavba se nacházá na svažitém terénu a nabízí tak pěkné výhledy do okolí.

Uprostřed se prostor rozšiřuje o prosklené výstupky zimní zahrady na východě a kuchyň s příslušenstvím na protilehlé straně. Architekt Kroha tak spojil Le Corbusierův princip průběžné haly s Loosovými prostorovými kaskádami.

V patře s rovnou střechou se nacházejí ložnice s přístupem na balkón pod výraznou markýzou, lázeň, šatny a pokoj pro hosta.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Na obývací pokoj navazovala jídelna a společenská místnost.

Ocelové nosníky stropů v přízemí jsou obloženy dřevem a imitují tak trámový podhled, ocelové sloupy s opaxitovými obklady slouží jako osvětlovadla.

Prostor obytné místnosti vymezuje nízká skleněná vitrína, kterou prochází chromované zábradlí. To má současně funkci radiátoru ústředního topení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám