Pozemek lemovaný ze tří stran ulicemi není obvykle právě ideální, protože nenabízí příliš mnoho soukromí. Architekt ovšem dokázal jeho polohu využít k naprosté unikátnosti stavby, kterou na něm postavil.

Myslíte, že se díváte na dvoupodlažní dům? Myslíte, že nabízí výhled do ulice svými velkými prosklenými okny? Omyl! V tomto domku je jen máloco tak, jak se to na první pohled jeví.

Obě části tvoří ve skutečnosti jeden celek.

Obě části tvoří ve skutečnosti jeden celek.

FOTO: Masao Nishikawa

Rodinný dům stojí v nově se rozvíjející rezidenční čtvrti japonského města Čiba. Majitelé pozemku si přáli mít dům, v němž by si mohli užívat nádherných výhledů severním směrem.

Zadní strana domu

Zadní strana domu

FOTO: Masao Nishikawa

Trojúhelníková terasa vystupuje nad okolní terén.

Trojúhelníková terasa vystupuje nad okolní terén.

FOTO: Masao Nishikawa

Architekt tedy navrhl stavbu tvořenou zdánlivě dvěma těsně sousedícími objemy. Sněhově bílým boxem, na nějž navazuje černá vyšší část s velkým prosklením mohutně stíněným dlouhým přesahem pultové střechy.

Nápaditě je vyřešeno osvětlení terasy, které nabídne dostatek světla pro posezení, nebo třeba pozdní večeři, neruší přitom nikterak sousedy.

Nápaditě je vyřešeno osvětlení terasy, které nabídne dostatek světla pro posezení nebo třeba pozdní večeři, neruší přitom nikterak sousedy.

FOTO: Masao Nishikawa

Jaké překvapení ovšem čeká návštěvníka, když do domu vstoupí. Stavba totiž nejenomže tvoří jeden kompaktní celek, ale navíc je ve skutečnosti pouze jednopodlažní!

Z domu je díky jeho poloze hezký výhled daleko do okolí.

Z domu je díky jeho poloze hezký výhled daleko do okolí.

FOTO: Masao Nishikawa

Nádherné výhledy vůbec nenabízí ona vyvýšená část, jak by se mohlo zdát při pohledu z ulice nebo na snímcích, ale velká trojúhelníková terasa schovaná vzadu, za domem. Prosklení v horní části domu má „pouze” funkci světlíku.

Hlavní prostor domova působí dojmem, jako by se člověk nacházel v podkroví vyšší budovy. Pohled přes terasu jej pak v tomto dojmu jen utvrzuje.

Hlavní prostor domova působí dojmem, jako by se člověk nacházel v podkroví vyšší budovy. Pohled přes terasu jej pak v tomto dojmu jen utvrzuje.

FOTO: Masao Nishikawa

Společenská zóna domu je umístěna v zadním traktu. Z čelní strany získává světlo díky velkému prosklení v horní části, výhledy na město ale nabízí na druhé straně, kde je i terasa.

Společenská zóna domu je umístěna v zadním traktu. Z čelní strany získává světlo díky velkému prosklení v horní části, výhledy na město ale nabízí na druhé straně, kde je i terasa.

FOTO: Masao Nishikawa

Pohled od terasy na vstup do domu a první z pokojů.

Pohled od terasy na vstup do domu a první z pokojů.

FOTO: Masao Nishikawa

V přední, nižší bílé části je dětský pokoj (v plánku původního návrhu jsou zakresleny pokoje dva) a ložnice rodičů.

V zadní části domu, s maximem soukromí, a přitom spoustou světla i požadovaným krásným výhledem, je společenská zóna sestávající z kuchyně, jídelny a obývacího pokoje, na něž přímo navazuje již zmíněná terasa.

Pohled od hlavního společenského prostoru a toalety. Po pravé straně je kuchyň, vlevo jsou dveře do ložnice a pokojů.

Pohled od hlavního společenského prostoru a toalety. Po pravé straně je kuchyň, vlevo jsou dveře do ložnice a pokojů.

FOTO: Masao Nishikawa

Kuchyň je spojena se společenskou zónou domácnosti. V soukromých pokojích jsou pouze úzká okna u stropu, která zajistí určité množství světla i přes den, ale neumožní kolemjdoucím volně nahlížet dovnitř.

Kuchyň je spojena se společenskou zónou domácnosti. V soukromých pokojích jsou pouze úzká okna u stropu, která zajistí určité množství světla i přes den, ale neumožní kolemjdoucím volně nahlížet dovnitř.

FOTO: Masao Nishikawa

Šikmý strop daný šikmou střechou navíc navozuje ve společenské části pocit, že je člověk v podkroví vícepodlažního domu. To podporuje i pohled ven do okolí, které je pod úrovní terasy.

Půdorys, studie a bokorys domu

Půdorys, studie a bokorys domu

FOTO: Apollo architects & associates

Technické parametry:
Výměra pozemku: 248,48 m²
Celková plocha domu: 126,44 m²
Konstrukce: Dřevěná