Malým rozsahem stavebních prací navíc snížili ekologický dopad na okolní přírodu. Rozhodli se jít cestou minimalizace obytného prostoru, takže omezili množství věcí potřebných k životu a snížili náklady na bydlení.

FOTO: Jiří Ernest, www.stavbaweb.cz

Nová přístavba o rozměru 20 m² má rovnou střechu a je obložena Cembonitem. Stávající chata byla zateplena minerální vatou, osazena hliníkovými okny a na střeše má novou krytinu z asfaltových pasů.

Kvůli menším rozměrům a lepšímu prosvětlení byla zvolena bílá výmalba.

Kvůli menším rozměrům a lepšímu prosvětlení byla zvolena bílá výmalba.
FOTO: Jiří Ernest, www.stavbaweb.cz

Součástí rekonstrukce bylo i rozšíření suterénu pod přístavbou. Na východní straně je u vstupu terasa z dubových prken s venkovním sezením navrženým speciálně pro tuto realizaci v provedení nerez.

Šedá barva fasády a obložení poskytuje zdánlivou „neviditelnost“ stavby na pozemku.

Jednoduché a útulné, takové je vybavení chaty. Doplňky v podobě obrazů zde nenajdete.

Jednoduché a útulné, takové je vybavení chaty. Doplňky v podobě obrazů zde nenajdete.
FOTO: Jiří Ernest, www.stavbaweb.cz

Jelikož se jedná o velmi malé místnosti, byla jako základní barva zvolena bílá (vestavěné skříně, knihovna, kuchyňská linka, stropní svítidla), kterou doplňují světle šedé odstíny (kuchyňská deska, potah sedačky, dlažba, stěrka v koupelně).

Při rekonstrukci byly opraveny i podlahy.

Při rekonstrukci byly opraveny i podlahy.
FOTO: Jiří Ernest, www.stavbaweb.cz

Malý obytný prostor by si žádal sjednocený materiál na podlahách, ale v hlavní místnosti byly dobře zachovalé parkety, v ložnici prkna – obě původní podlahy se podařilo opravit.

Ve třetí místnosti byla položena dubová prkna včetně obložení stěn ze stejného materiálu. Zachovaly se také původní interiérové dveře.

Ze všech místností jsou krásné výhledy do okolní přírody.

Ze všech místností jsou krásné výhledy do okolní přírody.
FOTO: Jiří Ernest, www.stavbaweb.cz

FOTO: Jiří Ernest, www.stavbaweb.cz

Dispoziční řešení chaty zůstalo beze změny, pouze vstupní dveře, které jsou již v části „nové hmoty přístavby“, byly umístěny na východní stranu.

Na jižní straně přístavby vznikla prosvětlená šatna v minimalistickém pojetí, na severní straně prostorná koupelna a alkovna (výklenek, přístěnek).

V koupelně byla použita šedá stěrka.

V koupelně byla použita šedá stěrka.
FOTO: Jiří Ernest, www.stavbaweb.cz

Celkové pojetí interiéru je minimalistické až duchovní. Nenaleznete zde žádné obrazy, závěsy ani koberce. Roli obrazů zde přejímají okna s krásnými výhledy do lesa a zahrady.

Ing. Arch. Zdeněk Duroň, Radka Duroňová, stavbaweb.cz