Hlavní obsah

Effie - pomocník, který během chvilky vyžehlí až dvanáct kusů oblečení

Novinky, tnk

Kdo nerad žehlí, nebo na tuto činnost prostě nemá čas, jistě ocení šikovného pomocníka budoucnosti, kterým je výtvor nazvaný Effie. Oblečení se do něj jednoduše pověsí, po chvilce je pečlivě vyžehlené.

Foto: Hello Effie, Jamie Winter (4x)

Žehlicí systém má futuristické tvary a zapadne do modernějších domácností.

Článek

Automatický žehlicí systém nové generace vymysleli mladí inženýři Rohan Kamdar a Trevor Kerth žijící v Londýně. Jejich cílem bylo usnadnit život v běžných domácnostech a ušetřit lidem čas.

Effie dovede podle titulu Designboom vyžehlit a usušit košili zhruba za tři minuty. Jde tak o skvělého pomocníka pro ty, kdo mají v práci předepsaný dress code a bojují s přípravou oblečení na druhý den.

Foto: pračka, Effie

Ramínka s oblečením se zavěsí na výsuvný věšák.

Žehlit je možné celou řadu materiálů včetně polyesteru, bavlny, hedvábí, viskózy nebo denimu. Effie vyžehlí i drobné kusy oblečení jako ponožky nebo spodní prádlo. Ty je ale třeba vložit do speciálního vaku na ramínku ze síťoviny.

Foto: Hello Effie, Jamie Winter

Po vyžehlení se otevřou dvířka a oblečení vyjede vyžehlené.

Autoři navrhováním Effie strávili dva roky a vytvořili řadu různých prototypů, než přišli s tímto finálním produktem. A jak systém funguje? Oblečení z pračky je třeba pověsit na ramínka a ta na vytahovací kolejničky. Po kliknutí na tlačítko start začne sušení a případně žehlení pomocí tepla a páry.

Foto: pračka, Effie

Ovládání je jednoduché a intuitivní.

Objekt má ve spodní části kolečka, dá se tak jednoduše přemisťovat po bytě. Effie je v současné době prototypem, do prodeje by měl jít v příštím roce. Jeho cena se má podle titulu Ideal Home pohybovat v přepočtu zhruba okolo dvaceti tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Podle čeho vybírat novou pračku

Potřebujete novou pračku a chcete se tak trochu zorientovat v nabídce? Mezi pračkami jsou velké rozdíly nejen v kvalitě a schopnostech, ale i v komfortu...

Výběr článků

Načítám