Hlavní obsah

Rekonstruovaný byt si uchovává příjemné klima i v horkých dnech

Novinky, Jana Nesvadbová

Vytvořit domov, který bude útulný a bude v něm příjemný chládek i v době, kdy venku panují úmorná horka, není snadné. O to náročnější je pak úkol pro architekta, který má podobné požadavky splnit u bytu v rušné čtvrti Itaim Bibi v brazilském São Paulu. Přesně to se povedlo dvojici architektek Marině Cardoso de Almeidaové a Sarah Bonannové, které pracují pod hlavičkou studia Tria Arquitetura.

Foto: Julia Ribeirová

Kuchyň je zařízena v tradičním stylu s velkým podílem dřevěného nábytku.

Článek

Byt o velikosti 155 m2 je v domě, který postavili v 70. letech. Za celou dobu stavba neprošla žádnou rekonstrukcí, byt byl tedy ve stavu a stylu typickém pro tehdejší dobu. Kuchyň byla samostatná, zcela oddělená od obývacího pokoje.

Foto: Julia Ribeirová

V bytě zmizely zbytečné stěny. Na kuchyni přirozeně navazuje jídelna.

„Snažily jsme se všechny prostory propojit v co největší možné míře, samozřejmě s ohledem na rozličné potřeby členů rodiny, jako je například řešení obslužných prostorů anebo velkorysý rozměr kuchyňské zóny,” vysvětluje Sarah Bonannová, pro jejíž sestru Marinu byt s kolegyní rekonstruovaly. Marina v něm žije se svým mužem a dvěma dětmi.

Foto: Julia Ribeirová

Navzdory lehce historizujícímu stylu je kuchyň zcela moderně vybavena.

Současné uspořádání bytu je následující - pro odpočinek rodiny slouží trojice ložnic, přičemž do rodičovské je zakomponovaná i šatna.

Kuchyň je spojena s obývacím pokojem a televizním koutem. Součástí kuchyně je prakticky integrovaná spíž, na kuchyni volně navazuje jídelna. Součástí bytu je i samostatný pokoj pro služebnou, který navazuje na servisní zóny bytu.

Foto: Julia Ribeirová

V jídelně je zelená stěna s automatickým zaléváním.

Otevřením bytu a propojením jednotlivých funkčních zón se interiér domova rodiny výrazně prosvětlil a především - odlehčil. Zároveň, eliminací zbytečných příček může náhle celým interiérem volně a zcela přirozeně proudit vzduch, který napomáhá ochlazování interiéru.

Foto: Julia Ribeirová

Obývací pokoj působí příjemným a hlavně velice vzdušným dojmem.

Důkladnou proměnou prošel byt i z hlediska vizuálního. Architektky využily ve velké míře dřevo, které navozuje onen příjemný pocit útulnosti. Je z něj vyrobena většina nábytku, a to v moderním brazilském stylu s jednoduchými, jasnými liniemi.

Foto: Julia Ribeirová

Kulatý tvar stolu hezky opakují kulatá sedátka k němu.

Obzvláště zajímavě působí dřevo v kuchyni, která nápadně připomíná kuchyň u babičky, odkud se člověku podvědomě vůbec nechce odejít. Tato je ovšem plně a zcela moderně zařízena.

Foto: Julia Ribeirová

Interiér díky velkému množství dřeva působí příjemně útulným dojmem.

Právě dřevo pak se svou přirozenou barvou představuje nejtmavší tóny na paletě, kterou architektky pro domácnost zvolily, všechny ostatní (s výjimkou tmavých dlaždic v kuchyni) jsou mezi bílou až krémovou či světle šedavou.

Foto: Julia Ribeirová

Ložnice rodičů je zařízena ve stejném stylu, jako zbytek bytu. Kromě světlých barev a dřeva nechybí ani živá zeleň.

Aby se interiér bytu pocitově příliš „neohříval”, zvolily autorky jako kontrapunkt pro ochlazení podlahovou krytinu - dlažbu, jejíž nespornou výhodou je navíc i velice snadná údržba.

Foto: Julia Ribeirová

V bytě bydlí rodina se dvěma dětmi.

To je praktické i vzhledem k prvku, který je v domácnostech zatím stále hodně nezvyklý - téměř jednu celou zeď jídelny pokrývá zelená stěna s automatickým zavlažováním. Zelenou barvu živých rostlin pak architektky využily i jako finální, energizující tón do své palety.

Foto: Julia Ribeirová

Součástí zařízení dětského pokoje je i chytře navržený přebalovací pult, který bude možné využít i v budoucích letech jako běžnou skříňku.

Z původně zastaralého bytu ve starém domě tak architektky vykouzlily útulný domov s příjemnou a vstřícnou atmosférou, který je zároveň moderně zařízen a odpovídá potřebám a životnímu stylu současné rodiny.

Bonusem je příjemný pocit neustále lehce vanoucího vzduchu, jenž interiér ochlazuje v horkých letních dnech.

Foto: Tria Arquitetura

Nové uspořádání bytu s jasně odlišenou servisní zónou, na niž navazuje kuchyň a dlouhá ranní jídelna s chodbou. Červeně linkované plochy označují soukromé prostory rodiny.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám