Byt o velikosti 155 m2 je v domě, který postavili v 70. letech. Za celou dobu stavba neprošla žádnou rekonstrukcí, byt byl tedy ve stavu a stylu typickém pro tehdejší dobu. Kuchyň byla samostatná, zcela oddělená od obývacího pokoje.

V bytě zmizely zbytečné stěny. Na kuchyni přirozeně navazuje jídelna.

V bytě zmizely zbytečné stěny. Na kuchyni přirozeně navazuje jídelna.

FOTO: Julia Ribeirová

„Snažily jsme se všechny prostory propojit v co největší možné míře, samozřejmě s ohledem na rozličné potřeby členů rodiny, jako je například řešení obslužných prostorů anebo velkorysý rozměr kuchyňské zóny,” vysvětluje Sarah Bonannová, pro jejíž sestru Marinu byt s kolegyní rekonstruovaly. Marina v něm žije se svým mužem a dvěma dětmi.

Navzdory lehce historizujícímu stylu je kuchyň zcela moderně vybavena.

Navzdory lehce historizujícímu stylu je kuchyň moderně vybavena.

FOTO: Julia Ribeirová

Současné uspořádání bytu je následující - pro odpočinek rodiny slouží trojice ložnic, přičemž do rodičovské je zakomponovaná i šatna.

Kuchyň je spojena s obývacím pokojem a televizním koutem. Součástí kuchyně je prakticky integrovaná spíž, na kuchyni volně navazuje jídelna. Součástí bytu je i samostatný pokoj pro služebnou, který navazuje na servisní zóny bytu.

V jídelně je zelená stěna s automatickým zaléváním.

V jídelně je zelená stěna s automatickým zaléváním.

FOTO: Julia Ribeirová

Otevřením bytu a propojením jednotlivých funkčních zón se interiér domova rodiny výrazně prosvětlil a především - odlehčil. Zároveň, eliminací zbytečných příček může náhle celým interiérem volně a zcela přirozeně proudit vzduch, který napomáhá ochlazování interiéru.

Obývací pokoj působí příjemným a hlavně velice vzdušným dojmem.

Obývací pokoj působí příjemným, a hlavně velice vzdušným dojmem.

FOTO: Julia Ribeirová

Důkladnou proměnou prošel byt i z hlediska vizuálního. Architektky využily ve velké míře dřevo, které navozuje onen příjemný pocit útulnosti. Je z něj vyrobena většina nábytku, a to v moderním brazilském stylu s jednoduchými, jasnými liniemi.

Kulatý tvar stolu hezky opakují kulatá sedátka k němu.

Kulatý tvar stolu hezky opakují kulatá sedátka.

FOTO: Julia Ribeirová

Obzvláště zajímavě působí dřevo v kuchyni, která nápadně připomíná kuchyň u babičky, odkud se člověku podvědomě vůbec nechce odejít. Tato je ovšem plně a zcela moderně zařízena.

Interiér díky velkému množství dřeva působí příjemně útulným dojmem.

Interiér díky velkému množství dřeva působí příjemně útulným dojmem.

FOTO: Julia Ribeirová

Právě dřevo pak se svou přirozenou barvou představuje nejtmavší tóny na paletě, kterou architektky pro domácnost zvolily, všechny ostatní (s výjimkou tmavých dlaždic v kuchyni) jsou mezi bílou až krémovou či světle šedavou.

Ložnice rodičů je zařízena ve stejném stylu, jako zbytek bytu. Kromě světlých barev a dřeva nechybí ani živá zeleň.

Ložnice rodičů je zařízena ve stejném stylu jako zbytek bytu. Kromě světlých barev a dřeva nechybí ani živá zeleň.

FOTO: Julia Ribeirová

Aby se interiér bytu pocitově příliš „neohříval”, zvolily autorky jako kontrapunkt pro ochlazení podlahovou krytinu - dlažbu, jejíž nespornou výhodou je navíc i velice snadná údržba.

V bytě bydlí rodina se dvěma dětmi.

V bytě bydlí rodina se dvěma dětmi.

FOTO: Julia Ribeirová

To je praktické i vzhledem k prvku, který je v domácnostech zatím stále hodně nezvyklý - téměř jednu celou zeď jídelny pokrývá zelená stěna s automatickým zavlažováním. Zelenou barvu živých rostlin pak architektky využily i jako finální, energizující tón do své palety.

Součástí zařízení dětského pokoje je i chytře navržený přebalovací pult, který bude možné využít i v budoucích letech jako běžnou skříňku.

Součástí zařízení dětského pokoje je i chytře navržený přebalovací pult, který bude možné využít i v budoucích letech jako běžnou skříňku.

FOTO: Julia Ribeirová

Z původně zastaralého bytu ve starém domě tak architektky vykouzlily útulný domov s příjemnou a vstřícnou atmosférou, který je zároveň moderně zařízen a odpovídá potřebám a životnímu stylu současné rodiny.

Bonusem je příjemný pocit neustále lehce vanoucího vzduchu, jenž interiér ochlazuje v horkých letních dnech.

Nové uspořádání bytu s jasně odlišenou servisní zónou, na niž navazuje kuchyň a dlouhá ranní jídelna s chodbou. Červeně linkované plochy označují soukromé prostory rodiny.

Nové uspořádání bytu s jasně odlišenou servisní zónou, na niž navazuje kuchyň a dlouhá ranní jídelna s chodbou. Červeně linkované plochy označují soukromé prostory rodiny.

FOTO: Tria Arquitetura