Hlavní obsah

I v malém prostoru lze zařídit moderní koupelnu

Právo, Gisela Růžičková

O tom, že ranní sprcha znamená osvěžení a večerní koupel uvolnění, není pochyb. Ať už máme k dispozici stísněný, či velký prostor, příjemné prostředí si můžeme vytvořit v každé koupelně.

Foto: Siko koupelny (4x)

Máte­-li rádi světlé a romantické bydlení, nechte se okouzlit francouzským stylem Provence, který vyjadřuje něžnost, prostou eleganci a přírodní materiály.

Článek

Při realizaci koupelny vycházíme z daných možností, ať už jde o podlahu, či o stěny. Ještě před zahájením projektu si ujasníme, jakou roli bude hrát koupelna v naší domácnosti.

Vybavení koupelny a její vnitřní uspořádání se bude řídit její velikostí a také tím, zda preferujeme funkční koupelnu s vanou, nebo sprchovým koutem a umyvadlem.

Foto: Sanitec

Svěžest, originalitu a módní ráz přináší do koupelen nová série keramiky a nábytku Kolo Rekord. Jednoduchý a univerzální styl zaručuje mnohostranné využití hlavně v malém prostoru.

Technická úskalí

Vzhledem k tomu, že koupelna je ze stavebně­ technického hlediska nejnáročnější místností v bytě, budeme čelit množství problémů, k nimž patří instalace vody, elektřiny a odpadu či ventilace.

Ve stísněných prostorech není jednoduché ani dispoziční řešení koupelny. Nevyhneme se otázkám spojeným s větráním vnitřních prostor, instalací sanity, obkladů a dlažeb.

Foto: Siko koupelny

Vhodné zvolené barvy obkladů se postarají o dobrou náladu a každodenní pohodu i v koupelně, kde není prostoru nazbyt.

Jak nafouknout mini prostor

I v malém prostoru se dá vyřešit poměrně funkční koupelna. Místo ušetří třeba rohové umyvadlo. V sebemenší koupelně také potřebujeme místo na odkládání věcí. Vedle klasické keramiky volíme výrobky z akrylátu.

Foto: Siko koupelny

Atmosféru malé koupelny ve venkovském stylu navodí dřevěný nábytek, pálená cihla, bronzové doplňky a bílá keramika.

Nedostatek místa vyřeší i zkosená vana (na jedné straně široká 75 cm, na druhé pouhých 50 cm). Vanu lze nahradit sprchovým koutem, bidet speciální baterií s ruční sprchou. Cenné místo ušetříme i posuvnými dveřmi. Pokud nemusíme, neinstalujeme v koupelně klozet.

Foto: Ravak

Chytré řešení, které vytěží z prostoru koupelny maximum, je koncept Rosa založený na asymetrické vaně. Patří k nejoriginálnějším a nejoblíbenějším řešením.

Základní vybavení

I přes nezbytné koupelnové vybavení musí zůstat v koupelně dostatek prostoru, abychom mohli bezpečně vystoupit z vany, po osprchování jsme se pohodlně osušili nebo si vyčistili zuby před umyvadlem, aniž bychom se uhodili o roh skříňky nebo o pračku.

Foto: Bette

Umyvadlo BetteLux Oval má působivý organický design bez rohů a hran, v němž se odráží přirozený charakter vody. Umyvadlo s průměrem 50 cm elegantně souzní s atmosférou jakékoli koupelny.

Pro získání dostatečného prostoru je nutné respektovat všeobecné dispoziční zásady, dodržovat minimální vzdálenost mezi jednotlivými zařizovacími předměty, vzdálenosti od stěn a průchozí uličky.

Umyvadlo je nezbytným vybavením koupelny. Uplatňují se umyvadla zavěšená, umístěná na desce nebo vestavěná. Běžná výška se pohybuje kolem 85 cm.

Závěsná skříňka pod umyvadlo by měla být od podlahy vzdálena až 25 cm kvůli snadnému úklidu. Mezi standardní materiály umyvadel patří keramika, akryl, k nadstandardním pak nerez, sklo, dřevo, kámen. Vypadají sice efektně, ale jsou náročnější na údržbu. Vícečlenné rodině se vyplatí instalovat dvojité umyvadlo.

Foto: Siko koupelny

Jedinečný design dřevěného umyvadla tvoří masivní dubové hranoly, které jsou vyhlazeny do kulatého tvaru.

Sprchový kout zvolíme tehdy, dáváme­-li přednost sprchování před koupáním. K dostání jsou kouty různých rozměrů a tvarů. Sprchové kouty a dveře se rozlišují podle typu konstrukce na rámové, půlrámové a bezrámové.

Dále pak to jsou sprchové kouty čtvrtkruhové či rohové nebo se sprchovými dveřmi. Podle typu otevírání existují kouty a dveře s posuvným systémem, se zalamovacími nebo pivotovými dveřmi, dveře na pantu či v robustním profilu, které lze otevírat dovnitř i ven.

Foto: Koupelny Ptáček

Kombinace oblých a pravoúhlých tvarů umožňuje pohodlnou relaxaci. Na oblé tvary umyvadla a WC z kolekce Playa dokonale navazuje sprchový kout Easy ERL od Roltechnik.

Foto: Ravak

Sprchový kout Brilliant má široký vstup pro maximální pohodlí. Dvoukřídlé dveře zabírají při otevírání méně prostoru v koupelně a jejich ovládání zpříjemňuje pohodlné kovové madlo.

Vanu si můžeme pořídit i do menších koupelen díky prostorově úsporným řešením. Vany jsou doplněné vanovou zástěnou nebo dveřmi, jež vytvoří sprchovací prostor pro bezpečné a pohodlné sprchování bez cákání.

Foto: Ravak

Koncept Avokádo z minima vytěží maximum, do milimetru promyšlený tvar vany umožní i v nejmenších koupelnách pohodlné koupání a neomezený přístup k umyvadlu.

Vany mohou být podélné, okrouhlé nebo rohové. Výška vany s pohodlným vstupem by neměla přesáhnout 60 cm. Vstup do vany usnadní částečně zapuštěná vana, na druhé straně trochu zkomplikuje výstup. Také u vany kromě barvy a velikosti vybíráme materiál. Nejdostupnější jsou smalt a akrylát.

Klozety se dělí na WC s hlubokým (ty převažují) a plochým splachováním. Existují WC kombi stacionární (stojí na podlaze) a závěsné typy. Přednost dáváme závěsným klozetovým mísám, které jsou z hlediska estetického i funkčního (snadný úklid) optimálním řešením.

Foto: Koupelny Ptáček

Řada Concept 200 je skvělou kombinací příznivé ceny a moderního designu. V koupelně menších rozměrů oceníme závěsné provedení, které opticky zvětší její prostor.

Bidety – ideální umístění je vedle klozetové mísy. Mají být pohodlné na sezení, příjemné jsou typy s oblými tvary. U klasických bidetů s přívodem vody ze směšovací stojánkové baterie jsou na výběr typy stacionární a závěsné jako u WC.

V mini koupelně plně nahradí klasický bidet bidetová sprška. Sprška slouží zejména pro osobní hygienu na toaletách.

Foto: Ideal Standard

Sprchové toalety Sensia Arena pro komfortní osobní hygienu jsou elegantním doplňkem každé moderní koupelny.

Také bidetové sedátko disponuje dvěma tryskami, dálkovým ovládáním, samočištěním, průtokovým ohřevem vody, mnoha druhy masáží a umí i osušit.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám