Podnikatel Josef Sochor založil na začátku dvacátého století ve Dvoře Králové nad Labem mechanickou tkalcovnu a v roce 1910 vlastní tiskárnu. Na stavebním rozvoji podniku spolupracoval se známými staviteli a architekty, ke kterým patřili Josef Gočár, Josef Grus, Pavel Janák nebo Karel Jarolímek.

Manželé Sochorovi a jejich synové tak měli možnost seznamovat se s novými uměleckými díly a myšlenkami. Není se tak čemu divit, že když se podnikatelův syn Zdeněk začal zabývat myšlenkami na vybudování nové rodinné vily, oslovil ve třicátých letech tehdy už významného architekta Josefa Gočára.

Stavba má řadu funkcionalistických rysů.

Stavba má řadu funkcionalistických rysů.

FOTO: Miroslav Podhrázský

Vila obklopená velkou zahradou byla navržena ve svažujícím se terénu. Dvoupodlažní část v nižší části pozemku a dvoupodlažní objekt v horní části parcely jsou propojeny schodištěm. Důmyslně tvarované schodiště umožňuje propojení horního objektu s terasou na střeše nižší části.

Terasu autor částečně zastřešil monolitickou markýzou osazenou mezi dvěma komíny, které zároveň tvoří její elegantní nosné pilíře. Pro fasády pak použil obdélná okna, přičemž zajímavým a obohacujícím prvkem zůstal především způsob svislého prosvětlení schodiště a terasa umístěná na přízemní krychli při východní straně domu.

Dobový snímek dokládá někdejší podobu vily.

Dobový snímek dokládá někdejší podobu vily.

FOTO: Miroslav Podhrázský

Z terénu a promyšleného umístění vily vyšel celkem logicky návrh hospodářského zázemí vily a obytný zahradní salónek v suterénu.

Gočár za otevřené zádveří umístil vstupní obývací halu se schodištěm, velkou jídelnu, přípravnu jídla a kuchyň s nezbytným zázemím. V patře navrhl dvě ložnice s koupelnou a umývárnou a vstupem na malou terasu, místnost pro podávání snídaně, hostinský pokoj s koupelnou a fotografickou komoru. K objektu patřily samostatně stojící garáže.

Na vilu navazovala rozsáhlá udržovaná zahrada.

Na vilu navazovala rozsáhlá udržovaná zahrada.

FOTO: Miroslav Podhrázský

Po roce 1948 byla vila znárodněna a došlo k několika zásadním stavebním úpravám – na administrativní a správní budovu a pionýrský dům. Poté začala vila sloužit jako Dům dětí a mládeže. Z jejího interiérového vybavení se nezachovaly téměř žádné prvky, původní dispozice se přesto v zásadě udržela.