Majitel, jenž je zahradním designérem, si hezky pohrál i s okolím svého domu a vytvořil uprostřed rušné metropole zelenou oázu klidu, kde nechybí nejenom posezení na dlážděné terase, roste na ní i spousta exotické zeleně, ptáci tu mají k dispozici pítko.

Dům, který byxl postaven v roce 2008 svou oblou fasádou elegantně sekunduje okolní zástavbě ve Viktoriánském stylu.

Dům, který byl postaven v roce 2008, svou oblou fasádou elegantně sekunduje okolní zástavbě ve viktoriánském stylu.

FOTO: Profimedia.cz

Zahrada je navržena jako zákoutí pro klidný odpočinek nejenom lidí,a le i drobných zvířecích obyvatel z okolí.

Zahrada je navržena jako zákoutí pro klidný odpočinek nejenom lidí, ale i drobných zvířecích obyvatel z okolí.

FOTO: Profimedia.cz

První otázka, která diváka při pohledu na dům napadne, směřuje k jeho vnitřnímu uspořádání. Stavby prosté jakýchkoli pravých úhlů vzbuzují odjakživa jistou zvědavost.

Na zahradě je i příjemné posezení, zanořené pod úroveň okolního terénu.

Na zahradě je i příjemné posezení, zanořené pod úroveň okolního terénu.

FOTO: Profimedia.cz

Dispozice domu, jenž má ve svém těsném sousedství své dvojče, je ovšem zcela jednoduchá a velice logická.

Přízemí, v jehož centru je schodiště směřující vzhůru, slouží jako velký propojený prostor, kde je při jedné stěně kuchyň, na ni navazuje při prosklené části stěny jídelní zóna. Druhý jídelní stůl je pak hned u kuchyňské linky, více směrovaný do prostoru, zbytek obytné části přízemí slouží jako obývací pokoj.

Mírné prohnutíkuchyně do oblouku může být příjemné. Navazující dřevěný jídelní stůl jasně vymezuje jednu z jídelních zón.

Mírné prohnutí kuchyně do oblouku může být příjemné. Navazující dřevěný jídelní stůl jasně vymezuje jednu z jídelních zón.

FOTO: Profimedia.cz

Interiér bez pravých rohů shledává současný majitel příjemným a praktickým k bydlení.

Interiér bez rohů shledává současný majitel příjemným a praktickým k bydlení.

FOTO: Profimedia.cz

Ačkoli to ze snímků není poznat, přízemí domu ve skutečnosti čistě oválný půdorys nemá, to až druhé podlaží. Přízemí je na zadní straně rozšířeno o hranatý výběžek vytvářející jakýsi hrot, který kopíruje tvar pozemku. V něm je uloženo technické zázemí domu a také toaleta.

Pro noblesnější stolování rodiny pak slouží stůl se skleněnou deskou u prosklené stěny s výhledem do zahrady.

Pro noblesnější stolování rodiny slouží stůl se skleněnou deskou u prosklené stěny s výhledem do zahrady.

FOTO: Profimedia.cz

Po schodech se vystupuje do patra, kde jsou pouze dvě ložnice s téměř půlkruhovým půdorysem. Zbytek horního podlaží zabírají koupelny, které přiléhají ke každé z ložnic. Obě místnosti mají identické, zrcadlově obrácené uspořádání.

Centrálně orientované schodiště slouží jako přirozený dělicí prvek v přízemí.

Centrálně orientované schodiště slouží jako přirozený dělicí prvek v přízemí.

FOTO: Profimedia.cz

Interiér domu je příjemně světlý, a to nejen díky jeho zařízení, ale také velkým prosklenným částí stěn.

Interiér domu je příjemně světlý, a to nejen díky jeho zařízení, ale také díky velkým proskleným částem stěn.

FOTO: Profimedia.cz

Dům byl postaven v roce 2008 a jeho plocha podlah činí 88,5 metru čtverečních. Současný majitel Andrew Plant se do domu nastěhoval zhruba před šesti lety, a jak svěřil britskému serveru The Sun, odjakživa bydlel ve zvláštních domech, které byly pokaždé něčím neobvyklé. Například v minulosti měl jeden jeho dům trojúhelníkový půdorys, a dokonce stojí také v Battersea, nedaleko od tohoto.

V horním patře umístěné dvě ložnice mají identické uspořádání, jsou jen zrcadlově ubrácené.

V horním patře umístěné ložnice mají identické uspořádání, jsou jen zrcadlově obrácené.

FOTO: Profimedia.cz

„Měl jsem psa, který se s nadšením honil po přízemí domu pořád a pořád dokola. Už jenom sledovat ho bylo vyčerpávající,” říká Andrew Plant.

Půdorys domu přízemí je vlevo, patro vpravo.

Půdorys domu – přízemí je vlevo, patro vpravo

FOTO: Profimedia.cz